Cum încărcăm trei mașini la o priză casnică de 230 V?

În urma publicării seriei de articole desprinse din lucrarea mea de licență, care are ca scop conștientizarea necesității dezvoltării rețelelor publice de încărcare, am constatat că încărcarea acasă, la o priză normală de 230 V este adesea ignorată în discuțiile electromobilistice.

În 18.07.2020 s-a împlinit un an de când în familia noastră (și în garajul virtual al proiectului Electromobilitate) a intrat un Hyundai Ioniq electric, pe care l-am încărcat în majoritatea timpului la priza montată pe peretele casei, prin intermediul încărcătorului din dotarea mașinii. Desigur că eram deja „antrenați” într-o oarecare măsură, tatăl meu (Teo) utilizând aceeași priză pentru plug-in hybrid-ul pe care îl conduce din Ianuarie 2019.

Datorită capacității acumulatorului, puțin sub 10 kWh, de care dispune BMW-ul plug-in hybrid, o încărcare completă durează aproximativ 3.5h cu încărcătorul din dotare, a cărui specificații se găsesc în imaginile de mai jos.

Teoretic, Ioniq-ul se mulțumea cu aproximativ 12 ore de încărcare pentru un plin, utilizând încărcătorul care furnizează un curent de 12A (în realitate, doar martorul de 10A se aprinde pe ecranul încărcătorului).

Practica de zi cu zi dovedește însă că încărcarea peste noapte durează mult mai putin, doar atât cât este necesar pentru a recupera consumul de energie din ziua precedentă, atunci când parcursul mediu se încadrează în 30 -50 km pe zi, cât a rezultat din sondajul publicat în media socială.

Încărcare Hyundai Ioniq

Apoi, în Aprilie 2020, a sosit electro-leul, Peugeot e-208. Încărcătorul cu care a venit mașina este mai slab decât celelalte doua, furnizând doar 8A și o putere maximă de 1.8 kW la 230V.

Nu am folosit acest încărcător când am constatat viteza scăzută de încărcare, teoretic peste 25 de ore pentru o încărcare completă, dar cum scriam mai sus, nu am avut nevoie vreodată de o încărcare completă, ci doar de compensarea consumului de energie din zilele precedente. Prin urmare, am folosit încărcătorul de la BMW sau Hyundai.

Încărcare Peugeot e208

Puteri de încărcare calculate conform specificațiilor:

  • Încărcător Peugeot: 8 A x 230 V = 1.8 kW
  • Încărcător Hyundai: 10 A x 230 V = 2.3 kW
  • Încărcător BMW: 12 A x 230 V = 2.7 kW

Cu ajutorul Konei, care indică puterea de încărcare pe bordul mașinii, se pot estima (nu foarte precis însă) pierderile încărcării. Cu încărcătorul de la BMW, Kona indică o putere de încărcare de 2.4-2.5 kW, iar cu cel de la Hyundai, o putere de 2 kW. Încărcătorul de la Peugeot nu l-am verificat pentru că aproape uitasem de existența lui, neutilizându-l zilnic.

Nu am simțit nevoia de o stație de încărcare AC trifazată (cel puțin până la sosirea Konei cu acumulatorul de 64 kWh), deși fiecare încărcam pe rând, pentru că instalația electrică de acasă nefiind pregătită pentru astfel de puteri, încărcarea simultană a două mașini însemna căderea siguranței aferente prizei utilizate.

Plug-in hybrid-ul lui Teo are prioritate la priză deoarece acesta are nevoie de încărcare aproape zilnic, iar Peugeot-ul și Kona sunt programate astfel încât să nu se suprapună două mașini la „alimentare”.

Așadar, o simplă priză de 230 V și un încărcător de cel puțin 10 A pot fi suficiente pentru parcursul zilnic urban, de acasă la serviciu sau facultate, dar bineînțeles că asta depinde foarte mult de nevoile zilnice al fiecărui utilizator de vehicule electrice. Este concluzia la care a ajuns și un recent studiu francez despre care puteți citi aici.

Propunere pentru electro-independentă

Din sondajul amintit mai sus, reiese ca în tara 89 din 100 electromobilsiti au posibilitatea sa încărcare acasă sau într-o locație apropiată de locuință. În București 57 din 100 au această posibilitate, în schimb 64 din 100 pot încarcă la servici, o soluție ideală, mai putin generalizată în tară, unde doar 39 din 100 pot încarcă la locul de muncă.

Pentru a evita dependenta de proiecte majore de investitii in retele publice de incarcare, o solutie foarte ieftina, bazata pe o sugestie primita de la un membru al comunitatii Electromobilitate, el insusi fara posibilitatea de incarcare acasa, este formarea unor mini asociatii, prin care un furnizor de energie, care locuieste la casa, sa ofere incarcare altor doi sau trei asociati din zona.

Ideal aș vedea un mini-club de posesori de electrice în fiecare zonă de oraș, care să împartă fair o priză într-un garaj undeva.

Dan T. posesor de Skoda Citigo din iunie 2020

Asa cum a demonstrat mai sus familia e-Marchis, dar și Attila și Klara, două sau trei mașini electrice pot fi încărcate fără probleme de la priza casnică, iar faptul că au instalat un contor dedicat acestei prize, permite înregistrarea consumului pentru fiecare automobil în parte.

O soluție mai rapidă de încărcare este utilizarea în comun și bineînțeles împărțirea investitei pentru o stație de încărcare de putere mica 11kW (22 kW pentru Zoe), așa cum sunt instalate la pensiuni, restaurante, service-uri, spații comerciale, etc.

Un exemplu practic din cadrul proiectului Electromobilitate, este încărcarea buburuzei, Ozone 3, la Porsib pentru Marius Bârsan, care locuiește la o aruncătură de băț de service-ul sibian.

Hai că se pot găsi și soluții ieftine! Cine formează prima mini asociație de încărcare casnică?

Tudor Marchiș și Dan Boboescu

Articole despre necesarul de stații de încărcare în județul Timiș:

3 Responses

  1. Marcel spune:

    O idee pentru cei ce locuiesc la casă și electrice în curte: înlocuire contorului de curent cu unul cu două zone orare de tarifare.
    Pentru orele de noapte și sfîrșit de săptămînă tariful la energia electrică este mai mic, deci și încărcările cu electroni trebuie să fie mai mici.
    Intervalul orar ce se aplică tariful redus este de la 22:00 la 07:00 iar pentru sfîrșitul de săptămînă, tariful redus se aplică de vineri de la ora 22:00 pînă luni la ora 07:00.

  2. Marchis Tudor spune:

    Buna.
    Intr-adevăr o idee foarte buna cea cu tariful diferențiat pentru diferite intervale orare. Urmează sa am o discuție cu furnizorul de energie electrică și sa incarc sa schimb contractul pentru a beneficia de acest tarif dinamic.

  3. Cristian spune:

    O alta solutie – productia unor wallbox-uri de 7-22kw la maxim 200euro(fara cablu type 2) in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.