Am avut nevoie să îmi instalez o priză în curte acum câțiva ani pentru un șantier. Acea priza a deservit uneltelor muncitorilor, dar și mașinii mele de tuns iarba. Când am avut Mitsubishi Outlander PHEV am observat că îmi ajunge priza de 13 A din curte pentru a o încărca. Am fost și mai plăcut surprins când mi-am dat seama că și pentru o mașină full electrică, cum este Dacia Spring, mă descurc cu priza respectivă.
Când am schimbat PHEV și Springul cu Tesla Model Y, eram chiar curios dacă mai este suficientă priza de afară sau trebuie să îmi montez o stație de 7 kW. Stația respectivă costă între 1000 și 3000 lei, dar s-ar mai putea să ai nevoie de spor de putere, un upgrade la instalația electrică sau poate amândouă. Sincer, nu am avut disponibilitatea să aflu, așa că am încercat prima dată să văd cum mă descurc cu situația dată.
Mare mi-a fost mirarea să îmi dau seama că raportat la numărul de kilometri parcurși de mine (fac maxim 2000 km pe lună, care înseamnă cam 4-5 plinuri), priza de 13A este arhisuficientă!
Tudor (IONIQ 5, Timișoara) povestise, cu aproape trei ani în urmă, cum încarcă două electrice și un hibrid plug-in de la priza casnică.
Doresc să evidențiez două aspecte:
- Mașina nu se încarcă până la 100%, aceasta fiind și recomandarea producătorului, fiindcă testele și studiile arată că bateriile Litiu-ion au o viață mai lungă cu cât le încarci mai lent.
- În 99% din cazuri mașina stă cel puțin 10 ore pe zi la încărcat. Mașina stă tot timpul conectată la curent. Până acum de fiecare dată, fără excepție, s-a încărcat peste noapte suficient de mult ca a doua zi să pot să îmi fac treaba sau să plec la drum lung.
Prietenii și cunoscuții îmi adresau aceeași întrebare: „Cât durează sa încarc la priză de la 0% la 100%?”
Eu le răspund întotdeauna, amuzându-mă de faptul că este o întrebare tipică pentru cine nu este un bun cunoscător sau proprietar de mașină electrică, că nu am ajuns niciodată acasă cu 0% și nici nu îmi intenționez. Dacă pe drum am nevoie de încă 10-15%, mă opresc să încarc la o stație publică și mașina nu o încarc oricum până la 100%, ca să repet ce am menționat și mai sus. Eu trec cu încărcarea peste 80% numai în situații excepționale, de exemplu când plec la drum foarte lung și știu ca nu sunt destule stații pe drum.
Revenind la întrebarea cu timpul de încărcare, am fost curios de alt aspect, și anume, cât de mare este pierderea la o încărcare lentă. Conform legilor fizicii, curentul electric are o pierdere când trece prin diferite materiale. Eu având de mai mult timp un contor separat montat pe priza exterioara, m-am hotărât să fac acest test de la 0% la 100% pentru a-mi satisface curiozitatea vizavi de cele două întrebări-legate de timpul de încărcare și de pierdere.
Nu am mai încărcat mașina câteva zile, cu scopul de a aduce procentul bateriei cât mai mult spre 0%. Când am ajuns în jur de 10%, m-am plimbat prin oraș ca să consum bateria. Am reușit să ajung acasă cu 0%, sau cel puțin așa indica mașina. Știu că teoretic mai are energie în baterie și mai poți parcurge km buni chiar și cu 0% afișat la bord. Sunt și teste pe care le puteți vedea pe internet.
Am conectat la priză mașina cu 0% baterie (indicat la bord) și peste 29 ore și 20 minute am primit notificare de la aplicația mașinii că s-a încărcat până la 100%. Aplicația mi-a indicat că s-au încărcat 78 kWh, iar contorul zicea 87,8 kWh, deci avem o pierdere de 11% la o încărcare completă.
Cât a costat încărcarea?
Eu am contract cu Hidroelectrica la 0,73 Lei/kWh și am voie să consum cât vreau, nu sunt limitat. Să încarci o Tesla Model Y te costă 65 Lei, în care este inclusă pierderea de 11%, care înseamnă 7 Lei.
În concluzie, din punctul meu de vedere, 90% din electromobiliști nu au nevoie de mai multă putere instalată pentru a încarcă mașina electrică. Excepție o fac cei ce parcurg în fiecare zi peste 200 km. Atunci ai nevoie de acea putere de incarcare de 7 kW. In plus, pierderea de 7 lei la un plin, în acest sezon, nu este sesizabilă.
Spolier Alert: urmează și testul de încărcare la SuperCharger, tot de la 0% la 100%.
Sunt o persoană sociabilă și curioasă, cu spirit critic. Sunt pasionat de tot ce înseamnă sustenabilitate. Îmi place să întâlnesc oameni noi și să ascult idei interesante.