Ce au în comun Hyundai, un laureat al premiului Nobel pentru pace și un campion mondial de atletism?

Într-un tweet postat luni, 27 iulie, primul ministru anunța recepția unui Hyundai Ioniq electric asamblat în Etiopia de Marathon Motor, o firma locala aparținând unui celebru campion de atletism olimpic si mondial.

Hyundai in Etiopia

Hyundai Ioniq electric, asamblat de Marathon Motor în Etiopia

Hyundai a inaugurat în februarie 2019 o fabrică cu o capacitate de 10.000 de unități pe an la Adis Abeba. Creșterea economică din ultimii zece ani a atras în Etiopia mai multe firme din China (Geely, FAW, BYD si Lifan), care asamblează vehicule de persoane și comerciale pentru o piață alimentată în principal cu aproximativ 40.000 de vehicule second hand din import pe an.

Marathon Motor – Haile Gebrselassie

Partenerul Hyundai în Etiopia este multiplul campion mondial și olimpic de atletism Haile Gebrselassie, devenit om de afaceri și fondatorul companiei Marathon Motor. Cu ocazia inaugurării firmei joint-venture cu Hyundai în 2019, campionul declara pentru presă:

Această fabrică este suficient de mare pentru Kenya, Etiopia, Somalia, Djibuti, Eritrea si Sudan.

Haile Gebrselassie

Primul ministru al Etiopiei – Abiy Ahmed

La 42 de ani, Abiy Ahmed, era unul dintre cei mai tineri conducători politici africani în 2018, când a preluat funcția de prim ministru al Etiopiei. Terminarea războiului cu Eritrea l-a propulsat în atenția internațională și a fost răsplătită cu premiul Nobel pentru pace în 2019.

Abiy Ahmed a lansat mai multe programe de reconstrucție națională, ce includ priorități ecologice și de reducere a poluării. Implicarea directa în ceremonia de livrare al primului automobil electric asamblat în Etiopia este o dovada a spiritului inițiativelor organizate sub denumire „Moștenirea verde”.

Paralele inegale

Ca să rămânem în termeni sportivi, în timp ce Etiopia dovedește intenții de electrificare, Renault a decis ca Dacia Sprint va fi importată în Europa din China.

Oare pentru cată vreme efortul de electrificare în Romania va rămâne pe umerii unor firme private, GTG, Prime Motors și toți cei ce contribuie la extinderea rețelelor de încărcare, sau a unor pasionați care electrifică mașini clasice sau prestează service pentru mașini electrice?

În acești ani de pionierat, când tranziția spre electrificare, reașează lumea auto pe temelii noi, Turcia și Polonia au lansat programe ambițioase pentru automobile electrice naționale.

Oare cu experiența auto acumulata la Pitești și Craiova și talentul în software recunoscut pe plan international, Romania nu ar putea juca un rol mai mare în noua lume electrică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.