Ce e mai intai, “oul” sau “gaina”? – partea a II-a

Continuarea primei parti.

Weekend. Mijloc de februarie. Zi insorita, la granita dintre iarna si primavara. Impreuna cu o familie de prieteni hotaram sa ducem copiii la calarie, pe Valea Avrigului.

Dupa ce parcam masinile (din pacate, ne-electrice…inca 🙂 ), vizitam grajdul calutilor. Facem o programare la calarie, pentru peste 2 ore, apoi plecam pe jos, in plimbare.

Vedere spre muntii Fagaaras, de la o pensiune din zona.

Dupa scurt timp ajungem la a doua parcare a pensiunii unde am venit pentru caluti, plimbare si pranz. Nu mica mi-a fost surpriza cand am vazut…o statie de incarcat vehicule electrice (VE). La baza muntilor!

Statia de incarcat VE de la intrarea in parcarea #2 a Pensiunii Ghiocelul, Valea Avrigului, jud. Sibiu

Revenim la pensiune dupa aproximativ o ora. Inainte de a ne aseza la masa, pentru pranz, ne intalnim cu proprietarul Pensiunii Ghiocelul. Il intreb despre statia de incarcare a masinilor electrice. Aflu ca e instalata din vara anului 2019, la sugestia unui vechi colaborator de-al sau, Ciprian Cherciu din Bucuresti, proprietar de masina electrica si promotor bine cunoscut si apreciat al electromobilitatii in Romania.

Statia are posibilitatea setarii a 3 variante de putere: 7, 11 si 22 kW. Este setata pe 11 kW, iar schimbarea pe alta valoare se poate face de catre tehnicianul care se ocupa de intretinerea statiei.


Accesul este gratuit. La pensiune se poate servi masa, se poate calari, iar zona are mai multe trasee montane pitoresti. De asemenea, se pot face plimbari cu bicicletele.

Ulterior, acasa, am adaugat statia si pe site-ul Plugshare, utilizat pentru identificarea statiilor de incarcare publica: https://www.plugshare.com/location/232468

Pentru incepatorii in tainele electromobilitatii sa enumeram tipurile de incarcare ale unui VE:
– la destinatie (de ex., acasa, hotel, sau la serviciu) – majoritatea cazurilor: curent alternativ, monofazat, la puteri de 2,3 kW sau 3,7 kW;
– tranzit: statii de incarcare de curent alternativ trifazat, de obicei 22 kW (mufa tip 2), sau statii de incarcare rapida, de curent continuu, putere mare; in Romania, deocamdata, de 50 kW.


Acesta este un exemplu de statie de incarcare VE (vehicule electrice) care poate fi de tranzit. Cat timp servim masa, VE se incarca la 11 kW; suficient pentru majoritatea modelelor existente acum pe piata. Asta deoarece masinile au instalat un redresor care face transformarea din curent alternativ (de la retea) in curent continuu (necesar acumulatorilor masinii); multe din modelele de pe piata au puterea acestui redresor de 7, de 11 sau de maxim 22kW.

Alt exemplu in care restaurantele, hotelurile si pensiunile pot sustine incarcarea vehiculelor electrice, cu beneficii directe, este dat de Hotel Poiana Izvorului, din statiunea Sambata de Sus, jud. Brasov.
Despre aceasta locatie am scris intr-un articol anul trecut si va invit sa (re)cititi.

Pe scurt, avand in test drive un Renault Zoe, am cautat pe aplicatia Plugshare un loc de vizitat la 100 km distanta de Sibiu. Asa am ajuns la Hotel Poiana Izvorului, sansele sa oprim exact acolo in alte conditii fiind destul de mici. Nu insa si de atunci inainte.

Micii calareti, viitorii mari electromobilisti 🙂

Invitam pe aceasta cale proprietarii de pensiuni, hoteluri, restaurante si nu numai, sa instaleze statii pentru incarcarea vehiculelor electrice. Proprietarilor de masini electrice le place sa calatoreasca si vor trage intotdeauna acolo unde pot incarca.

Consultanta si sustinere pentru instalarea statiilor de incarcare se poate obtine din partea AERO – Asociația pentru Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.