O saptamana record pentru „Ionica” – peste 1200 km electrici

Intamplarea face ca saptamana in care Ionica a trecut de borna cu kilometrul 30.000 pe traiectoria proiectului Electromobilitate, sa inregistram un nou record de distanta parcursa electric intr-o singura saptamana cu Hyundai Ioniq: 1230 km.

Cel mai important aspect, dupa un an si jumatate, ramane absenta oricaror probleme tehnice sau operatii de intretinere, prin urmare COSTURI DE INTRETINERE ZERO.

Cheltuieli cu energia electrica

Hyundai Ioniq model 2018, consum mediu saptamanal, dupa 74 saptamani si 30.000 km

Costul mediu redus pe termen lung pentru energia electrica, reprezinta mai putin de 10 lei pentru 100 kilometri, cu fluctuatiile de rigoare in functie de temperatura exterioara, confirmate dupa iesirea din cel de al doilea sezon rece.

In aceste zile, consumul tinde din nou catre valoarea indicata in specificatia tehnica, 11.5 kWh/100km si este usor de anticipat pe baza valorilor inregistrate pe parcursul celor 74 de saptamani de utlizare.

Comparatie consum mediu saptamanal

Eficienta remarcabila a Ioniq-ului este confirmata de diagrama comparativa a consumului mediu saptamanal, pentru trei modele diferite (2018, 2019 si 2020), care circula in trei orase diferite (Sibiu, Timisoara, Bucuresti), cu trei (sau mai multi) conducatori diferiti.

Daca ar fi sa analizam doar ultima sapatamana record pentru Ionica, statistica este relevanta:

  1. Ionica, model 2018, parcurs total 1230 km, consum mediu 14.1 kWh/100km
  2. Tudor, model 2019, parcurs total 107 km, acelasi consum mediu 14.1 kWh/100km
  3. Edi, model 2020, parcurs total 66 km (Edi mi-a atras atentia ca a lucrat de acasa mai multe zile in ultima saptamana), consum mediu 14.9 kWh/100km

In concluzie, diferenta de consum intre Ionica, condus pe autostrada si drumuri nationale, cu inca o urcare la Paltinis si patru soferi diferiti a fost de doar 5.7% fata de masina lui Edi, utilizata doar 66 km in Bucuresti.

Aceasta diferenta se traduce in costuri de 50 bani (0.50 RON) pentru 100 de kilometri!

Radiografia saptamanii record

Cum precedentul record de 1018 kilometri electrici, parcursi intr-o singura saptamana cu Ionica, a fost inregistrat in saptamana 23 (11-18 martie 2019), incercam sa ghicim daca motivul este o stare acuta de „Wanderlust”, mai pe romaneste „dor de duca”, ce se instaureaza odata cu venirea primaverii.

Dupa o iarna gri, care nu a prea fost iarna adevarata, dorinta de a iesi din casa si oras, de a schimba peisajul si de a vizita pe cei dragi, indeamna la drumuri mai lungi decat naveta zilnica la servici si rezolvarea treburilor gospodaresti.

Pe langa drumul Timisoara – Sibiu – Timisoara, prelungit la dus cu 40 de kilometri de test drive la Deva, o urcare in Paltinis (la care voi reveni in detaliu), Andra si Darius au plecat in prag de 8 Martie sa daruiasca o floare mamelor la Deva si Resita, un gest admirabil incurajat de placerea de a conduce electric 430 km cu costuri de TREI LEI! … incarcarile rapide la Deva si Resita fiind gratuite.

Cu Andra la volan, Ionica a implinit frumoasa „varsta” de 30.000 km pe parcusul saptamanii record

La multi kilometri si multi ani, tot fara probleme Ionica!

NOTA: cheltuielile cu energia enumerate in articol se bazeaza pe consumul mediu zilnic indicat la bord si un pret de 0.64 RON/kWh, fara sa tina cont de gratuitatile bine venite pentru incurajarea electromobilitatii. Multumim Kaufland !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.