Ce poți cumpăra astăzi cu 5.000 de dolari investiți in urmă cu un an în Tesla?

Chiar dacă ciclul știrilor financiare este dominat de valoarea acțiunilor, despre care de mult se afirmă că nu mai au o legatura cu realitatea, dar au transformat micul producător californian în cea mai valoroasă firmă auto din lume și pe Elon Musk în unul din cei mai înstăriți miliardari în viața, Tesla crește pe toate planurile.

Presupunând că 5.000 USD vă deranjau în buzunar în 20 august 2019, că aveți gustul pentru riscul investițiilor pe bursă și ca ați avut inspirația să achiziționați acțiuni Tesla, astăzi ați fi obținut aproximativ 44.500 USD pe ele.

Mai ușor de înțeles, după doar un an, ați putea cumpăra un Model 3 SR, bine echipat, cu cei 5.000 de dolari investiți anul trecut.

Sursa: google finance

Creștere pe toate planurile

Am discutat pe larg domeniile în care Tesla domină concurența și generează un flux de informații pozitive continue. În această perioadă, când știrile zilnice vorbesc despre pierderile mari din industria auto, de credite uriașe pentru supraviețuirea giganților globali, de concedieri și de negocieri pentru săptămâna de patru zile de lucru, cu scopul de a salva cât mai multe locuri de munca pe liniile de asamblare, Tesla construiește fabrici în timp record și angajează zeci de mii de colaboratori pe trei continente.

Piața SUA

Majoritatea piețelor auto, cu impact în clasamentele globale pentru automobile electrice, sunt dominate de Model 3. Dar SUA este cu adevărat Tesla-land cu 71.375 de exemplare înmatriculate în prima jumătate a anului, ceea ce reprezinta peste 80% din numărul total de automobile electrice vândute pe piața americană (87.398).

Cele patru modele în fabricație curentă la Fremont, California, ocupa primele trei și locul cinci al înmatriculărilor. În cifre:

  1. Model 3 – 38.314
  2. Model Y – 18.861
  3. Model X – 9.500
  4. Chevy Bolt – 8.370
  5. Model S – 4.700
  6. Nissan Leaf – 3.006

Piața globală

În caz că nu va mai aminti clasamentul global al înmatriculărilor din prima jumătate a anului, am atașat din nou graficul alcătuit luna trecută, pe baza informațiilor furnizate de EVsales.

Mai mult nici nu este nevoie, comentariile fiind de prisos.

Giga Nevada

Despre extinderea fabricii din Shanghai, a ridicării rapide a celei de la Berlin și începerea lucrărilor în Austin, Texas, am discutat recent pe larg.

Despre Giga Nevada a fost liniște o perioadă de timp, după uimirea inițială generată de planurile fără precedent de ambițioase pentru producția de acumulatori. Ieri însă, Nikkei Asian Review anunța o investiție de peste 100 milioane USD lansată de Panasonic pentru a adăuga cea de a 14-a linie de producție la Giga Nevada, pentru faimoasele celulele de acumulator rotunde utilizate de Tesla.

Cu noua linie de producție. capacitatea anuala creste la 39 GWh, considerând și creșterea densității energetice cu 5%, anunțată de Panasonic începând din septembrie.

Pe baza acestui supliment de energie înmagazinată în fiecare celulă, este ușor de ghicit că autonomia gamei de modele Tesla S3XY va crește începând din Septembrie, chiar și fără surprizele și noutățile tehnice așteptate cu nerăbdare pentru Tesla Battery Day.

Alte noutăți din domeniul Tesla auto

În timp ce majoritatea producătorilor tradiționali au descoperit cât de dificil este sa realizezi software de calitate, generând în prezent o vânătoare de talent IT fără precedent pentru firmele auto, Tesla îmbunătățește continuu pe cel existent prin OTA – over the air updates și lansează zvonuri tot mai promițătoare despre progresul cu funcțiile avansate de conducere autonomă.

În producție, inovațiile Tesla stârnesc uimire prin investițiile în mașini uriașe de turnare sub presiune, care reușesc să realizeze structuri tot mai complexe, din piese tot mai puține. Dacă la momentul lansării noului Model Y structura din spate a fost realizată din doua bucăți, în prezent la Fremont se instalează gigantul care o va executa dintr-o singura piesă de aliaj de aluminiu, dezvoltat de proprii metalurgi, ce găsesc soluții inovatoare pentru nevoile Space X si Tesla.

Inginerie financiară sau încredere în viitor?

Chiar dacă multi analiști pun actuala creștere a valorii acțiunilor pe seama splitării (divizării) unei acțiuni Tesla în patru, pentru a oferi acces unui grup mai mare de investitori „cu amănuntul” (operațiune făcuta recent și de Apple), iar alții atrag atenția că întreaga bursa este un balon de săpun alimentat cu fonduri pompate pe piața americană cu scop electoral, dominația Tesla în segmentul electric este incontestabilă.

Este bine să nu uitam de rețeaua SuperCharger, un avantaj competitiv înțeles cel mai bine de proprietarii mașinilor electrice în căutarea punctelor de încărcare și mai ales de echipa de la Giga New York, care a câștigat contracte pentru baterii staționare uriașe și centrale fotovoltaice de dimensiuni fără precedent.

Indiferent de speculațiile bursiere un lucru este sigur: Tesla își ține promisiunea de a accelera adoptarea energiei regenerabile în lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.