Despre startup-ul Nio, prima firmă auto din China cotată pe bursa din New York, am relatat în repetate rânduri, atât datorită succesului comercial, care plasează modelul ES 6 pe locul șase al înmatriculărilor din China după prima jumătate de an, cât și datorită perfecționării tehnologiei de schimbare a acumulatorilor în 3 minute, o metodă prezentată de Tesla în 2013, dar abandonată de producătorul californian.
În prezent, rețeaua de înlocuire rapidă a acumulatorilor pentru cele trei SUV-uri NIO ES 8, ES 6 si EC 6 este formată din 143 de stații automate și crește cu o stație nouă în fiecare săptămâna. Planul pentru anul viitor prevede instalarea a 300 de noi stații.
Închiriere acumulatori
Nici ideea închirierii acumulatorilor nu este nouă, Renault introducând metoda odată cu Zoe în Europa, dar Nio revine la principiul „acumulatorului ca serviciu”, care duce la scăderea considerabila a prețului de achiziție pentru un automobil nou, în schimbul achitării unei rate lunare pentru utilizarea acumulatorului.
Renașterea acestei idei, asociată cu cea a înlocuirii rapide a acumulatorilor, pare sa rezolve două din cele mai mari bariere în calea adoptării pe scara largă a electromobilității:
- Prețul mare de achiziție
- Durata încărcării in timpul călătoriilor lungi
Nio in Europa in 2021
![](https://electromobilitate.com/wp-content/uploads/2020/08/Nio-ES-8.jpg)
Deși planul inițial de export în Europa prevedea anul 2022, într-un recent interviu acordat de William Li, CEO Nio, pentru Automotive News Europe acesta afirmă că termenul exporturilor spre Europa a fost devansat cu un an.
Este acesta un indiciu că producătorii chinezi au primit semnalul de atac coordonat al celei mai mari piețe pentru automobile electrice în primele șapte luni din 2020?
Pe lângă Polestar, SAIC MG, BYD, JAC, Xpeng și Aiways, deja prezenți în câteva țări europene, numeroși alți producători chinezi și-au manifestat interesul pentru piața europeană.
Datorita subvențiilor majorate începând din iunie în Franța, Germania, Spania și Austria, a reorientării publicului spre tracțiunea electrică în număr tot mai mare și a faptului ca industria locala nu produce suficiente modele electrice, listele și termenele de așteptare s-au tot lungit.
În plus, majoritatea producătorilor europeni depind de livrările de acumulatori ale firmelor asiatice, din China, Coreea și Japonia. Este destul de ușor de imaginat un atac coordonat asupra pieței europene, în care livrările în creștere de automobile electrice ale producătorilor chinezi, să fie asociate cu o gâtuire a livrărilor de acumulatori pentru cei europeni.
Ce va decide clientul?
![](http://electromobilitate.com/wp-content/uploads/2020/04/NIO-ES6-1024x479.jpg)
Decizia rămâne la nivelul cumpărătorului, dacă va aștepta:
- livrarea unor modele mult întârziate de la grupul VW, chiar dacă astăzi a pornit producția pentru ID 4 la Zwickau, înainte ca ID 3 sa fi fost livrat clienților, la ZECE luni după începerea producției!
- variantele cu producție limitată de la PSA, pentru care așteptarea a depășit șase luni pe piețele majore
- diversificarea gamei de la Renault și Nissan, cu Twingo, Dacia Spring și Aryia
- sau vor îmbrățișa pe lângă modele coreene de la Hyundai și Kia , cele avansate tehnologic, la preturi rezonabile, venite din China?
![](http://electromobilitate.com/wp-content/uploads/2020/08/Nio-EC6.jpg)
Pentru a complica și mai mult ecuația, Elon Musk mulțumește echipei germane pentru viteza cu care progresează Giga Berlin, fabrica unde se vor asambla Model Y pentru început, apoi Model 3, destinate pieței europene.
În același timp politicienii locali jubilează la demonstrația că totuși Germania mai este capabila de execuția unor proiecte gigant, după întârzierile majore și depășirile de buget cu aeroportul din Berlin, gara din Stuttgart și opera din Hamburg.
Cine ar fi crezut că această schimbare de atitudine față de Tesla se poate produce atât de repede în patria automobilului, încă înaintea celor 10.000 de angajări promise?
Doua scenarii foarte probabile
![](https://electromobilitate.com/wp-content/uploads/2020/08/Nio-es6-interior-1024x388.jpg)
Pasul al doilea al unui eventual succes chinez cu mașini electrice pe piața europeană, va fi construirea de fabrici noi, după modelul Tesla? Sau mai degrabă achiziția celor ce vor rămâne disponibile, după reducerea activității producătorilor europeni? Vezi cazul Smart a cărui producție a fost mutată în China și fabrica franceză este de vânzare.
Numeroasele achiziții chineze ale furnizorilor auto europeni în ultima decadă, indică mai degrabă achiziții ale unor fabrici, sau chiar producători ajunși în dificultăți financiare.
Dacă epuizarea lotului pentru 2020 de Polestar 2, un SUV electric premium produs în China, înainte de livrarea pe piața germană, poate fi un indiciu al atitudinii clienților, șansele unui succes Nio în Europa în 2021 sunt foarte bune.
![](http://electromobilitate.com/wp-content/uploads/2023/09/DB-la-Spring-23-sept-2023.jpg)
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Succesul producatorilor chinezi pe piata europeana este un semnal foarte prost pentru noi europenii, in general.
In primul rand banii nostri se vor duce in china, iar acolo reluarea continua a productiei va fi mereu posibila, iar la noi incerta,
In al doilea rand, dependenta noastra economica si de orice alta natura fata de China se va accentua, iar recentele probleme reiesite din evolutia pandemiei de COVID 19 legate de blocarea/incetinirea lanturilor de aprovizionare de la acea distanta, vor persista.
Iar normele chinezesti de calitate, siguranta si fiabilitate sunt in continuare discutabile…
DL Radu, atât timp cât din Tesla mai cad bucăți, scaune și alte cele și se cumpără, subiectul calității chinezești este adus în discuție prea devreme.