Cea de a doua generație de automobile electrice livrate pe plan global de grupul coreean Hyundai – Kia este poziționată în Top 10 al înmatriculărilor europene de la începutul anului 2021.

Pornind de la întrebarea din titlu, poziția a șasea pentru Kona și locul opt pentru Niro (sursa: eu-evs) reflectă mai degrabă capacitatea de livrare mai bună pentru Kona în Europa, cu ajutorul producției din Cehia, decât o opțiune clar definită de clienți în favoarea Konei, diferența fiind de doar 3000 exemplare de la începutul anului.
Informații EVdatabase
Așa cum procedează mulți viitori electromobiliști, am consultat EVdatabase, încercând să înțelegem dacă există o diferență statistică majoră de consum între cele două modele echipate cu acumulatorul de 64 kWh?
Consumul mediu indicat de EVdatabase este 15.5 kWh/100 km pentru Kona și 17.4 kWh/100 km pentru Niro, ceea ce implică o autonomie mai mică pentru Niro și costuri cu 10% mai mari pentru energia electrică.
Informații de la echipele proiectului Electromobilitate
Din fericire, în echipa noastră sunt 10 proprietari ai modelelor grupului Hyundai – Kia: 7 Kona și 3 Niro, cu o răspândire geografică bună (Băilești, Brașov, București, Cluj, Sibiu, Timișoara), pentru a include relief și climă diferită în rezultatele calculate după 111.136 km parcurși în ultimele șase luni.
Am ales perioada decembrie – iunie, fiindcă include lunile cele mai defavorabile (decembrie – februarie) și cele mai îndrăgite de electromobiliști (martie – mai). Cu câteva precizări pentru două abateri de la regula celor șase luni, iată rezultatul obținut de participanții la proiectul Electromobilitate:


Excepții:
* Andrei s-a alăturat echipei noastre în ianuarie 2021, dar a parcurs săptămânal între 880 și 2400 km, prin urmare era o pierdere să nu includem datele furnizate în statisticile echipei;
** Pentru Marius lipsesc doar valorile din ultima săptămână din luna mai, de când mașina este parcată pe perioada unei delegații mai lungi;

*** Tibi a transportat la călătoriile lungi fie schiurile, fie bicicletele pe portbagaj și a determinat o influență de 10% – 20% asupra consumului, din cauza rezistenței aerodinamice suplimentare, în funcție de viteza de deplasare;
Privind rezultatele individuale, valorile medii de consum pentru Niro și Kona se diferențiază mai mult în funcție de cazul de utilizare și viteza de deplasare, decât de diferențele aerodinamice ale design-ului specific și de masa proprie.
Încă o precizare, Kona cu care Dan a realizat cel mai mic consum mediu în ultimele șase luni, este singurul model din echipa noastră cu peste 110.000 km la bord și a fost o achiziție second hand, care s-a dovedit foarte inspirată până acum.
Comparație cu EVdatabase

Rezultatul echipei Kona, dupa 89.000 km parcurși în perioada decembrie 2020 – iunie 2021, este cu 4.5% mai mare decât valoare indicată de EVdatabase. Rezultatul echipei Niro este practic egal (+0.5%) cu cel furnizat de EVdatabase.
Pe baza rezultatelor transmise de proprietari, după șase luni selectate în mod egal între iarnă și primăvară, ajungem la o diferență mai mică (7.4%) de consum, autonomie și costuri, intre Kona si Niro, pentru cazurile concrete de utilizare comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate în Romania.
Dacă aveți alte experiențe cu Kona și Niro așteptăm cu interes un mesaj la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau la adresa [email protected]romobilitate.com. Vă mulțumim pentru colaborare!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.