CES 2021 – prezentare Audi RS e-tron GT

Dacă ați urmărit relatările de la ediția precedentă CES – Consumer Electronic Show, probabil vă amintiți cât de indignat am fost de ideea celor responsabili de standul Audi, unde trebuia să te freci de o mulțime de benzi de plastic atârnate din plafon, înainte să pătrunzi în spațiul de expunere.

Era o reacție instinctivă de protecție și igienă față de miile de vizitatori, foarte mulți veniți din Asia, care atingeau aceleași benzi. În contextul primelor știri despre începutul pandemiei în China, CES se derula în format clasic, în centrul expozițional din Las Vegas și numeroase alte spații de pe celebrul Strip. Anul 2020 avea sa demonstreze în modul cel mai brutal și tragic, cât de justificată a fost reacția și ar face astăzi de neconceput acel design neinspirat.

„Viitorul electrizant al mobilității premium”

Ediția din acest an s-a adaptat noilor realități și Audi a avut de departe cea mai inspirată prezentare de la distanță dintre toți reprezentanții industriei auto.

In primul rând, au ales un spațiu sacru pentru orice pasionat de automobile sport și de curse, unde își desfășoară activitatea acel mic grup de elită, care coordonează activitățile competiționale și unde sunt purificate și injectate cu ADN-ul sport, acele modele de serie care câștigă dreptul de a purta emblema RS, la fel de celebră ca și „M” la BMW sau „AMG” la Mercedes.

Actorii recrutați pentru prezentare au fost pilotul de curse brazilian Lucas di Grassi, campion în Formula E pentru Audi, sezonul 2016/2017 și ambasador al Națiunilor Unite pentru aer curat, directorul Audi design, Marc Lichte, și responsabilul tehnic al proiectului, Siegfried Pint, director of powertrain development, care a investit experiența acumulată în cariera din Formula 1 în acest proiect de prestigiu.

Prototipul a fost introdus de Luca di Grassi care, după o demonstrație pe pista din apropiere, a avut cuvinte de laudă pentru performanțele dinamice, dar și pentru rafinamentul și ușurința cu care poate fi controlat acest Grand Turism de înaltă performanță, descris de pilotul brazilian ca „un dans cu mașina” facilitat de centrul de greutate poziționat aproape de sol.

Datele tehnice sunt cunoscute de la Porsche Taycan, cu care împarte platforma electrică premium a grupului VW, chiar dacă numele Porsche nu a fost pronunțat în acest spațiu dedicat competițiilor, unde firma din Zuffenhausen a reprezentat pentru mulți ani principalul competitor pentru victoriile în cursa de 24 ore de la Le Mans.

Specificatiile tehnice sunt similare cu cele ale Taycan-ului:

  • 475 kW putere, 10,690 Nm cuplu la roată, tracțiune integrală
  • tehnologie de 800 V și încărcare rapidă până la 270 kW

Dincolo de cuvintele cheie de marketing, ce nu pot lipsi astăzi din prezentarea unui model electric de performanță, cum sunt „inteligent performance”, „torque vectoring”, e-tron GT este o apariție impozantă cu o silueta armonioasă și calități aerodinamice remarcabile, care oferă suficient spațiu pentru patru persoane.

Celor patru fericiți pasageri li se promite o experiență unică, care reprezintă mai mult decât o deplasare din punctul A în punctul B. Cu ajutorul aplicației myAudi, până și încărcarea în Europa ar trebui să devină mai simplă.

Afirmația că accesul la 100 de mii de puncte de încărcare, administrate de peste 400 de rețele europene, se poate face direct de pe aplicația my Audi, este o mare ușurare pentru toți cei ce am călătorit electric prin Europa, cu un buchet de ecusoane RFID și nenumărate aplicații și conturi obligatorii, deschise la diverși furnizori.

Interiorul este atât de secret, că până și pilotul Audi, Luca di Grassi, afirmă că la fiecare întâlnire cu prototipurile este curios să dea la o parte camuflajul, să afle cum arată ceea ce Marc Lichte a descris ieri ca fiind „cel mai sculptural bord 3D utilizat vreodată într-un Audi„.

Impresii la cald

Atmosfera relaxată și foarte directă a discuției între cei trei specialiști, care au reprezentat echipa de design, cea tehnică și clienții cu veleități super sport (și buzunare foarte pline) a fost o reală încântare.

Privind în urmă la cele mai reușite prezentări auto de la CES, acest eveniment organizat de Audi, denumit „Viitorul electrizant al mobilității premium„, mi-a amintit de cel de la Mercedes din 2020, când Ola Kaellenius, CEO Mercedes și regizorul James Cameron s-au angrenat într-un dialog fascinant, plasat la zona de intersecție dintre artă, tehnologie și software. Participanții vorbeau din suflet și li se putea citi pasiunea pe față, așa cum a fost aseară la Audi.

Este o cu totul altă dimensiune, față de prezentările rigide, regizate în detaliu, pline de cuvinte bombastice în pas cu moda zilei, dar care nu pot transmite emoție și pasiune, așa cum a reușit din plin echipa de la Ingolstadt, chiar dacă pentru imaginile din mapa de presă decorul ales este cel al Shanghai-ului.

NOTA: majoritatea imaginilor sunt captări din timpul prezentării Audi la CES, 12 ianuarie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.