Lansarea Tesla Model Y Standard Range este un anunț foarte important

Săptămâna trecută Tesla a anunțat versiunea Standard Range a lui Model Y. Probabil că deja ați citit despre asta, pentru că a fost peste tot pe internet.

Și acest lucru s-a întâmplat pentru că Model Y Standard Range vine la un preț mult mai accesibil, de 40500 $ în SUA, cu aproape 8500 de dolari mai mic decât pentru versiunea Long Range All Wheel Drive dar și pentru că lumea nu se mai aștepta ca Tesla să lanseze o astfel de variantă pentru Model Y, după ce Musk spunea pe Twitter ca o autonomie situată sub 250 mile ar fi inacceptabilă. Dar iată că s-a întâmplat.

Și totuși, Tesla Model Y Standard Range are o autonomie estimata (conform standardului EPA) de 244 mile (392 km), accelerație 0-60 mi în 5.3 secunde și o viteză maximă de 217 km/h. Iar la capitolul dotări se pare că Model Y Standard Range nu face rabat de la nimic, având exact aceleași dotări ca modelele mai scumpe.

Iar lansarea în sine este una foarte importantă, pentru că acum Tesla Model Y concurează, oficial și foarte agresiv, cu toate SUV-urile care urmează să vină pe piață în perioada următoare: VW ID.4, Skoda Enyaq și Mustang Mach E… și sper că nu am omis ceva.

Și tocmai pentru că declarația lui Musk a fost adusă în discuție foarte des, cum că autonomia n-ar fi suficientă, mă aștept ca aceasta să crească în scurt timp, cum s-a întâmplat la Model 3 Standard Range, depășind astfel bariera de 250 de mile. Cum se va întâmpla asta? Pai probabil în două feluri.

În primă fază, va fi un update de software pentru modele existente care va duce autonomia în sus, s-a mai întâmplat și cu Model 3. Ulterior, o dată cu introducerea noilor celule anunțate la Battery Day – cu nume de cod 4680, sunt convins că autonomia va crește și mai mult

Și revenind la partea de concurență, cred că Tesla a vrut să „fure startul” înainte ca modelele concurente să apară serios pe piață. Problema Tesla e că încă nu poate lansa Model Y în Europa, până nu e gata fabrica de la Giga Berlin unde Model Y va fi construit complet diferit și revoluționar, folosind noile baterii 4680 dar și o nouă structură de rezistență.

M-a mirat faptul că nu vor să aducă în Europa exemplare de Model Y produse în China. Însă s-ar părea că și acest lucru are un motiv simplu în spate: cererea e atât de mare în China (unele zvonuri spun că s-au făcut peste 100.000 de precomenzi) încât oricum nu face față producția nici pentru China.

Cu siguranță cel mai așteptat moment, de către noi europenii, este lansarea Giga Berlin, care ar putea aduce pe piață Model 3 și Model Y cu prețuri mai mici și timpi de livrare mai buni. Sunt curios daca lansarea lui Model Y în Europa va produce un efect proporțional cu cel din China, dar probabil că nu, chiar dacă europenii adoră SUV-urile.

Rămâne de văzut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.