CES 2021 – primele conferințe de presă din domeniul auto

In prima zi rezervată pentru presă la CES – Consumer Electronics Show, ediția virtuală din 2021, am ales să ascult, ca și anul trecut, reprezentanții producătorilor și furnizorilor din industria auto.

Mulțumirile noastre se îndreaptă către Eugen Cocea si Ecart Media pentru acreditarea la CES 2021.

Mercedes

După lansarea globală a ecranului cu care va fi echipat noul model electric EQS cu câteva zile în urmă, mă așteptam la ceva mai interesant de la venerabila firmă auto din Stuttgart. Probabil că erau speranțe stimulate de surprizele anilor trecuți, când conceptele prezentate de Mercedes la CES erau vuietul târgului pentru multe săptămâni.

Aproape nimic nou nu am aflat față de se anunțase deja despre ecranul gigantic, 1410 mm lățime, cu trei display-uri înglobate într-o singură unitate, foarte elegant integrată în bordul EQS-ului.

Demonstrația sistemului MBUX cu comenzi vocale și mai ales a funcției denumită Mercedes Travel Knowledge (MTK), m-a făcut să zâmbesc, fiindcă furnizarea informațiilor despre locurile prin care călătorim sunt responsabilitatea celui din scaunul pasagerului, atunci când alternăm la volan cu soția, de obicei după fiecare încărcare pentru TM 3.

Este un domeniu fascinant, în care mașina furnizează informații despre puncte de atracție turistice, clădiri sau restaurante, pe bază de comenzi vocale și poziționare GPS, sistemul învățând, după un timp, preferințele pasagerilor pentru anumite domenii. Cu siguranță MTK va deveni o sursă de venit pentru Mercedes, fiind ușor de imaginat că firmele, muzeele și alte atracții turistice vor plăti pentru a fi incluse în program.

BOSCH

Ca si anul trecut, prezentarea celui mai mare furnizor auto global (după cifra de afaceri) a conținut toate cuvintele șlagăr la modă astăzi în marketing: ecologie, decarbonizare, energie regenerabilă, etc.

Când a venit însă vorba concret de soluții pentru mobilitate, lista a început cu motoare termice, apoi soluții electrice cu acumulatori și cu pile de hidrogen. Este un spectru foarte larg, care lasă pe fiecare să creadă ce dorește.

Din păcate, declarațiile anti electrificare forțată prin legi de săptămâna trecută ale președintelui BOSCH, Franz Fehrenbach, s-au bazat pe studii de mult demascate ca fiind lipsite de acuratețe științifică. Mai degrabă Bosch, la fel ca Toyota, va face strict ceea ce va impus prin lege. Lipsa de apetit pentru electrificare la nivelul de vârf este evidentă în ambele concerne.

Tot la fel ca anul trecut, reprezentanții Bosch au subliniat cât de dificilă este recrutarea specialiștilor IT pentru industria auto în aceasta perioadă, când toate firmele vânează experți în soft și a prezentat programul intern de recalificare și training IT oferit personalului.

Organizatoric, de la 1 ianuarie 2021 s-a înființat o nouă organizație, denumită Cross Domain Computing Solutions, cu scopul de integrare a tuturor nevoilor de soft ale firmei într-o singură echipă cu 17.000 de angajați.

Magna și LG

Magna a găsit altă soluție pentru acumularea competențelor software, care a fost anunțată astăzi în cadrul conferinței de presă la CES.

JV-ul cu LG pare a fi o soluție mai rapidă, de acces la know-how în domeniul electronicii, telecomunicații și soft, oferind în același timp părții coreene un partener solid, cu rădăcini adânci în industria auto globală.

Grupul LG este foarte activ în America de Nord și probabil mâine, în cadrul conferinței de presă organizată de General Motors, se va discuta din nou despre JV-ul pentru producția acumulatorilor litiu-ion la Lordstown. Orientarea spre industria auto a fost subliniata de președintele LG Electronics cu afirmația:

Domeniul auto reprezintă în prezent cea mai mare oportunitate, în special piața EV, care crește exponențial.

Brian Kwon, președinte LG Electronics
Fisker Ocean la CES ediția 2020

Intr-o altă luare de cuvânt, Swamy Kotagiri, noul CEO Magna, a confirmat acordul semnat cu Fisker pentru producția modelului Fisker Ocean, prezentat anul trecut la CES de Henrik Fisker în persoană.

Sony

Sony nu ar fi în mod obișnuit pe lista conferințelor de presă a celor interesați de universul auto, dar după surpriza de anul trecut, când în ultimele minute a apărut pe scena Vision S, un automobil electric diplomatic denumit un show car al competentelor electronice Sony, eram curios sa știu dacă Magna va produce în sfârșit acest model pentru Sony.

Tot ce a spus Konichiro Yoshida, președintele Sony, despre acest proiect a fost că sistemele electronice Sony destinate conducerii autonome și conectivității parcurg în prezent teste în condiții de trafic real. Afirmația a fost însoțită de imagini superbe din Alpi, cu automobilul prezentat anul trecut șerpuind pe drumuri de munte cu numere de înmatriculare austriece. Pentru aducere aminte, comparatia de anul trecut cu Model 3

Panasonic

După o scurtă introducere despre anul olimpic 2021, când Panasonic va fi sponsorul principal al Olimpiadei de la Tokyo, Michael Moskovitz, CEO America de Nord, a trecut în revistă proiectele majore din domeniul auto în următoarea ordine:

  1. Giga Nevada – Panasonic a instalat cea de a 14-a linie de asamblare pentru elementele utilizate de Tesla, care a majorat capacitatea de producție cu 10%. De la Giga Nevada Panasonic a livrat pana în prezent peste 3 miliarde de elemente cilindrice pentru bateriile Tesla, ceea ce o califică ca cea mai mare fabrică de acumulatori din lume. Președintele pentru America de Nord a confirmat că Panasonic va produce noile elemente cilindrice 4680, prezentate de Elon Musk cu ocazia Tesla battery day în 22 septembrie 2020.

2. In același timp, Panasonic a intrat într-o colaborare cu Equinor și Hydro pentru producția de acumulatori li-ion în Europa. Colaborarea cu Toyota nu a fost amintită astăzi.

Efortul de a diminua conținutul de cobalt la mai puțin de 5%, a fost subliniat ca o prioritate, alături de reciclare, pentru următorii ani.

3. Un punct important al prezentării s-a concentrat pe parteneriatul cu firma Redwood Materials pentru reciclarea acumulatorilor li-ion. Importanța unei economii circulare, în care materia primă să provină în proporție de cel puțin 90% de reciclare, a fost subliniată atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.

Indy Autonomous Challenge

Cu toate că nu se încadrează strict în tematica blogului nostru, fiind echipate cu motoare termice de 350 CP, proiectul IAC – Indy Autonomous Challenge este o realizare remarcabilă.

Pornită de la entuziasmul și inovațiile rezultate dintr-o competiție pentru vehicule autonome organizată în 2003, în cadrul programelor militare DARPA, noua provocare implică 30 de universități din 11 țări și 14 state americance. Peste 500 de studenți, cadre didactice și specialiști sunt implicați în prezent în dezvoltarea softului pentru mașini de curse.

Demarat în 2018, proiectul prevede o competiție directă pe ovalul de la Indianapolis, unde monoposturile autonome produse de Dalara vor atinge viteze de până la 320 km/h. Mașinile de curse participante sunt identice din punct de vedere mecanic și hardware, diferențierea fiind softul pentru pilotajul autonom, la viteze foarte mari, în competiție directă cu alți concurenți.

In 23 octombrie 2021 se vor parcurge pe circuitul de la Indianapolis, inaugurat în 1909, un total de 20 de ture, reprezentând 50 mile (80 km) , fără realimentare, echipa câștigătoare fiind premiată cu un milion de dolari. Alte 500 mii dolari vor fi acordați pentru timpii din calificări, desfășurate în același sfârșit de săptămână cu celebra cursă de 500 mile de la Indianapolis.

La lansarea mașinii de curse autonomă Dalara IAC a asistat (virtual din Italia) și fondatorul firmei specializată în inginerie de curse, Giancarlo Dalara, fost pilot de Formula 1 pentru Ferrari, Maserati și Lamborghini, care a fondat firma ce-i poarta numele în 1972.

Pentru imagini și video vizitați Home :: IndyAChallenge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.