CES 2022 – SONY mai face un pas în direcția mobilității electrice

In urmă cu doi ani scriam de la CES – Consumer Electronic Show, Las Vegas, un articol despre lansarea conceptului Vision-S în ultimul minut al prezentării gigantului de produse electronice Sony.

În câteva rânduri intitulate Se pregătește Sony de lansarea unui automobil electric? susțineam ideea că prototipul prezentat la CES este într-o fază prea avansată pentru a fi doar un demonstrator de tehnologie, cum afirmau reprezentanții firmei japoneze.

In ciuda dezmințirilor unor intenții concrete de producție și a afirmațiilor că Vision S are rolul de a demonstra capabilitățile concernului Sony ca furnizor de sisteme avansate dedicate unor vehicule electrice, autonome și conectate, conceptul realizat de Magna era gata de teste în circulație publică. Am scris atunci:

Cu toate că oficialii Sony au rămas suspect de tăcuți despre Vision S și personalul din stand repeta într-una că este doar un demonstrator tehnologic, iar asemănarea cu Model 3 este cauzată de legile aerodinamicii, povestea este cusută cu ață albă.

1. Automobilul prezentat în stand este mult mai avansat decât un prototip destinat doar pentru un salon (auto).

2. Senzorii și tehnologia Sony ar fi vizibili într-o machetă clasică transparentă sau secționată, dar sunt invizibili în Vision S.

3. Magna are experiența de a asambla automobile la comandă la Graz, Austria, unde produce în prezent Jaguar I-Pace și diferite modele BMW și Mercedes pentru Europa.

La ediția virtuală CES din 2021, un film de prezentare a testelor cu Vision-S pe drumuri publice împreună cu câteva detalii despre activitățile R&D de la Frankfurt a fost tot ce am aflat de la Sony.

Astăzi la CES Sony a confirmat continuarea investigațiilor cu privire la oportunitățile din noul univers al mobilității electrice. De această dată primului concept Vision-S i s-a alăturat un SUV (ce altceva?) denumit Vision-S 02, împreună cu anunțul înființării în primăvara acestui an a unei firme dedicate mobilității electrice sub denumirea Sony Mobility Inc.

Un video de prezentare a noului concept, imagini și specificațiile tehnice furnizate de gigantul japonez.

Despre proiectul de automobil autonom la care lucrează Apple de mai mulți ani s-a speculat mult. Aproape la fel de mult se vorbește și despre intențiile giganților chinezi Huawei, Tencent, Baidu de a acapara o felie din imensa piață de autovehicule electrice ce va crește exponențial în următorul deceniu.

Dacă lângă proiectele foarte avansate ale startup-urilor din SUA și China, despre care am scris recent (SFĂRȘITUL ÎNCEPUTULUI – 2022 sub semnul startup-urilor) adăugam și proiectele naționale pentru vehicule electrice promovate de Turcia, Polonia, Vietnam (Vinfast) și Canada, este tot mai clar că vom asista la un deceniu în care oferta de automobile electrice va exploda cu produse noi și inovative. Ca multi alții, echipa Sony vede reticența și bâlbâielile producătorilor auto tradiționali în fața tranziției la electromobilitate și pregătește atacul în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.