Citigo, e-Up! și noul Fiat 500e – primele informații de consum

După cum ați aflat de curând, Alin (BV) și Raul (TM) s-au alăturat echipei noastre, parcând încă un e-Up și primul Fiat 500e din noua generație produsă în Italia, în garajul nostru virtual.

Curiozitatea cu care am așteptat cu toții primele date sunt justificate de poziția în clasamentul înmatriculărilor europene. Fiind în căutarea unui răspuns la ce anume face noul Fiat 500 vedeta de pe locul 3 in Europa în primele zece luni ale anului, sperăm să descoperim calități veritabile, dincolo de explicația simplistă: au fost singurii producători tradiționali, interesați să livreze o cantitate semnificativă de mașini 100% electrice.

Sursa: CleanTechnica

Privind la situația din România, cu ajutorul statisticilor compilate de echipa lektri.co în RO e-mobility index, publicat în fiecare lună de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara), găsim Fiat-ul 500 pe poziția 9 în primele 11 luni ale anului (tabelul din stânga), cu 151 exemplare livrate, din totalul de 236 înmatriculate în țară (tabelul din dreapta – parcul auto electric).

Mai bine stă VW e-Up! cu 457 exemplare livrate anul acesta (primele 11 luni) din totalul de 1265 înmatriculate, care îl plasează pe locul trei. Din pacate Citigo nu se mai produce și a dispărut din lista înmatriculărilor din 2022, după doar 403 exemplare livrate în total în România.

Tabele preluate din RO e-mobility index publicat de lektri.co

Consumul mediu săptămânal

Pentru a înțelege diferențele valorilor de consum comunicate de colegii din Grupa Mica 2.0, primele informații primite de la Raul (Fiat 500, TM) și Alin (VW e-Up, BV) sunt marcate cu steluțe, le dăm în continuare cuvântul.

Raul – Fiat 500e, Timișoara – prima raportare

Țin să vă mulțumesc pentru primirea călduroasă 🙂

Mi-am resetat kilometrajul și o sa fiu mai atent să-mi notez exact toate sesiunile de încărcare.

Ca un sumar pe ultimele 2.5 săptămâni, am parcurs aproximativ 580 km doar urban, drumuri scurte și multe doar prin Timișoara cu un consum mediu de aprox. 21 kWh/100km (temperaturi între 3 și 10 grade). 

Am încărcat la stația proprie instalată în parcarea blocului (imaginea alăturată), dar și la stațiile publice din oraș (unde avem un preț foarte convenabil). Estimez că am plătit aprox. 90 lei pe cei 580 km (comparativ cu vechea mașină la care plăteam aproximativ 510 lei pentru 580 km).

Laszlo – e-Up, Cluj

Naveta clasică în jurul Clujului săptămâna trecută. Am depășit 30.000 km de la achiziție.

Mașina e programată pe data de 22 dec la revizie.

Pierderile cu încărcarea se mențin în jur de 30% ceea ce înseamnă un cost de 74 lei la acest kilometraj.

Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara

Începând din 6 decembrie Citigo a trecut la galoși de all-season.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.