Tesla Model 3 – comparație după patru ani și 200.000 km

În urmă cu patru ani parcurgeam primele sute de kilometri pentru acomodarea cu noul test drive mobil destinat proiectului Electromobilitate, înainte de lunga călătorie din Motor City, cu vaporul peste Atlantic, apoi Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Austria și Ungaria, până la Sibiu, unde ne aștepta Ionică (Hyundai Ioniq model 2018) pentru teste paralele.

Întâlnire Ionică și TM 3 la Porsib, martie 2019

Între timp TM 3 (citit timi-trei) a devenit legendă pentru cei ce urmăresc rapoartele periodice semnate de echipa proiectului nostru. După mai mult de 107.000 km parcurși pe două continente, TM 3 continuă să aducă bucurie proprietarilor, celor ce au avut și au în continuare ocazia să o conducă și persoanelor interesate de cum se comportă acumulatorul (și mașina în general) pe termen lung.

După doar cinci luni, Roxana a achiziționat un model identic, long range cu tracțiune spate (în prezent se livrează doar în China), ceea ce ne-a permis urmărirea, pentru mai mult de trei ani și jumătate, comportamentului în climatul foarte cald și uscat din Nevada, comparativ cu cel rece și umed din Michigan. Parcursul comun a depășit recent 200.000 km, un bun prilej de analiză a datelor furnizate la bordul celor două exemplare.

Probleme?

In primul rând trebuie remarcat că în afara unor glitch-uri de soft, rezolvate prin resetare (apăsarea simultană a singurelor două butoane de pe volan), ambele exemplare timpurii produse la Fremont, California, s-au comportat impecabil.

Singura excepție, de la cele scrise mai sus, a apărut după ce am activat în februarie 2022 funcția Autopilot pentru TM 3 și am avut parte de mai multe frânări neintenționate. În lunga călătorie din septembrie-octombrie frânările neintenționate cu Autopilot cuplat au dispărut, în schimb au apărut ocazional când rulam doar cu ACC-ul cuplat.

Deocamdată Tesla nu are o soluție la problemele semnalate, în schimb multe bătăi de cap cu anchete ale autorităților și procese ale proprietarilor nemulțumiți.

În plus, TM 3 a avut nevoie de o schimbare a amortizoarelor și brațelor față, dovadă a „calității” drumurilor din Michigan. Zero probleme de suspensie sau direcție pentru TVG, care rulează în zona Las Vegas, cu multe șosele noi, de calitate mult mai bună și fără trafic industrial.

Consum și autonomie

Fiindcă foarte curând TVG (Tesla Vegas Girl) va fi înlocuită de un Model Y, am aruncat o privire la bilanțul consumurilor de la achiziție. Pentru cei mai putini familiarizați cu noul mod de afișare în meniul „călătorii” iată datele:

  • TVG – 92.656 km cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km
  • TM 3 – 107.361 km cu 15.1 kWh/100km

Consumul cu doar 4.9% mai mare obținut în climatul rece (după trei ierni) a fost o surpriză plăcută, exemplarele noastre nefiind echipate cu pompă de căldură.

Cel mai probabil ultima întâlnire TVG – TM3 în luna octombrie 2022, Duck Creek Village, Utah

Ambele mașini au fost folosite atât în trafic urban, cât și pentru călătorii lungi, cu utilizare permanentă a funcției de pre-climatizare, în Motor City iarna, iar în Las Vegas vara.

Ambele au fost încărcate la Supercharger doar în timpul excursiilor lungi, iar cel mai des acasă la priza de 240 V cu încărcătorul mobil, cu care au fost livrate mașinile. După o încărcare de 100% autonomia estimată la bord este cuprinsa în prezent între 480 și 490 km, față de primele încărcări din urmă cu patru ani, când indicau 490 și 499 km în aceeași perioadă a anului (temperatura și consumul influențează valoarea afișată).

Cu aceste informații ne vom lua rămas bun de la TVG, dar veterana va rămâne alături de întreaga echipă Tesla a proiectului Electromobilitate, care ne informează periodic despre conviețuirea cu Model 3 și Y în România.

De rămas bun, mai multe articole cu experiențele alături de TVG – Tesla Model 3 long range, rwd, pentru care îi mulțumim Roxanei:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.