Clientii europeni cumpara tot mai multe automobile electrice

Intr-un context european dominat in industria auto de stirile despre reduceri de personal la producatori si furnizori, inmatricularile de automobile electrice in primele zece luni ale anului sunt in crestere cu 26% fata de aceasi perioada din 2018.

Cu toate ca livrarile au inceput doar la mijlocul lunii februarie, Tesla domina in preferintele clientilor europeni cu Model 3, urmat in top 5 de cele patru modele electrice „clasice” Zoe, Leaf, i3 si e-Golf.

Zoe, Leaf si i3 si-au castigat locurile de varf in clasament prin actualizari ale tehnologiei, datorita progresului acumulatorilor, oferind autonomie mai buna in 2019, la aproximativ acelasi pret. Golful electric va fi cat de curand inlocuit de noul ID 3, performanta actuala fiind remarcabila pentru un „old timer”, pe scara automobilelor electrice.

Sursa informatiilor: EV sales

A doua parte a clasmentului este ocupat de SUV-uri mai noi si mai scumpe (cu exceptia Kona) decat primele clasate. Kona, e-Tron, i-Pace si Niro mai au inca o cariera lunga.

Decizia JLR (Jaguar Land Rover) de a construi viitoarele modele electrice pe platforme mixte, renuntand la cea dezvoltata special pentru i-Pace, unul din cele mai premiate autovehicule electrice pe piata, este cu siguranta fortata de constrangeri financiare pe termen scurt, dar regretabila din punctul de vedere al electromobilistilor „pur sange”.

In primele 10 luni din 2019, proportia inmatricularilor in Europa este 65% / 35% in favoarea modelelor 100% electrice (BEV) fata de PHEV, dar observam o promovare tot mai agresiva a modelelor PHEV, plugin-hibrid, cu toate ca repetate studii au aratat ca acestea sunt utilizate majoritatea timpului pe motoarele cu ardere interna.

Intelegem incercarea de a prelungi viata motoarelor cu ardere interna si prin aceasta, pe cea a furnizorilor de piese, dar cata vreme autonomia electrica este redusa si incarcarea lenta, scopul principal al electrificarii, cel de a reduce poluarea in aglomeratiile urbane, nu poate fi atins cu PHEV.

Chiar daca pana la finalul anului nu vom vedea rasturnari spectaculoase in clasamentul inmatricularilor de automobile 100% electrice in Europa, anul 2020 va aduce transformari majore pe piata, odata cu livrarea in numar suficient a modelelor anuntate de producatorii clasici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.