Cine are răbdare să citească tot ce a scris Marius, după călătoria din ultimul sfârșit de săptămână, va fi plăcut surprins de satisfacția și încrederea lui neclintită în calitățile buburuzei sale, încheind relatarea cu cuvintele:
Buburuza s-a comportat impecabil și în aceste condiții vitrege, dovedindu-mi pentru a nu știu câta oară că mă pot baza pe ea, indiferent de situații.
Marius Toma, VW e-Up!, Câmpina
Până și la Timișoara, unde clima este în general blândă iarna, a fost mai frig decât în prima săptămână din februarie și rezultatele se vad în graficul de consum.


Cum scăderea temperaturii cu 5 – 10 grade nu explică saltul consumului cu 38.3% la Citigo, am aflat de la Wiwi că săptămâna trecută a fost mai deosebită:
Am luat legătura cu Compexit Cluj, dealerul de la care am achiziționat mașinuța, în legătură cu recall-ul Citigo din Germania. Răspunsul a fost că nu este afectată de această chemare ci de: Auto cu VIN menționat este vizat și afectat de acțiunea 93K1 (Update UC monitorizare HVB) adică de o actualizare a softului care echilibrează nivelul de încărcare a celulelor de acumulator.
OK, programat pe luni 8.02. la Procar. Mulțumesc Procar pentru promptitudine!
Consumul de luni este afectat de cele ~60min de stat pornit în service conectat la calculatoare pentru update.
Wiwi Gaube, Skoda Citigo, Timișoara
Chiar dacă variația consumului mediu săptămânal pare un zigzag agitat, o interpolare ne dă o imagine mult mai clară.

După 38 de săptămâni este ușor de văzut cât de apropiat este consumul celor doua mini-electrice din familia Volkswagen, chiar dacă modul lor de utilizare diferă în mod semnificativ.

Aproape ca o subliniere că iarna nu poate speria redutabila pereche Marius + buburuza, după cele două excursii de peste 1000 kilometri, parcursul săptămânal este în creștere, chiar dacă temperatura a fost în picaj.
Dar mai bine sa-i dăm cuvântul proprietarului:
– km parcurși : 405
– kWh consumați : 62.3
– consum mediu : 15.4 kWh/100 km
Câteva informații culese din aplicația Car Scanner, folosind OBD II.Am constatat că atunci când bateria ajunge la 0%, OBD-ul indică un SoC de 8%, iar atunci când bateria este încărcată la 100%, OBD-ul indică un SoC de 95.7%. Din suma celor 2 buffere, 8 + 4.3 = 12.3% din capacitatea totală a bateriei de 36.8 kWh, rezultă capacitatea utila a bateriei: 32.3 kWh.
Am monitorizat trei încărcări CCS și o încărcare type 2 până acum și revin zilele următoare cu statisticile. Din păcate, nu pot citi temperatura bateriei atunci când valoarea devine negativă (îmi arată o eroare). Imediat ce temperatura bateriilor ajunge la 0 grade, senzorul începe să funcționeze corect.

In weekend am avut parte de cele mai scăzute temperaturi din iarna asta! Vineri seara am plecat spre Brașov, temperatura minimă a fost în Predeal (-17 grade), la Brașov -13 grade.
Sâmbătă au fost -9 pana la -11 grade, am mers doar să încarc mașina.
Duminică, la întoarcerea spre Câmpina, temperaturi între -10 și -2 grade. Climatizarea a consumat 44% din totalul energiei folosite pe traseul Câmpina – Brașov – Câmpina!
Buburuza s-a comportat impecabil și în aceste condiții, dovedindu-mi pentru a nu știu câta oară că mă pot baza pe ea, indiferent de situații.
Marius Toma
In loc de concluzie
Așa cum reiese din descrierea lui Marius și Wiwi, consumul mai mare pentru confortul pasagerilor iarna, nu este un impediment de a porni la drumuri mai lungi, ci doar o constatare, care trebuie bine înțeleasă pentru programarea traseului și încărcărilor.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Buna ziua,
Noi am facut primul ^drum lung^ in weed, de aprox 180km. Am plecat din Bucuresti catre un sat din apropierea Corabiei, la socrii.
Aveam posibilitatea sa alimentam la Alexandria dar cum nu folosisem niciodata o statie de incarcat, ca sa nu riscam si sa nu ajungem la destinatie, am mers in modul eco la -9 grade afara, noaptea, cu vant din fata si 80km/h. Recunoastem ca am ajuns bocna la Alexandria si cand statia a pornit incarcarea, de bucurie am dat incalzirea la maxim. La intoarcere, deja am fost mai relaxati, am mers cu viteze mai mari dar fara sa depasim 100km/h.
Si la dus si la intors, am stat la incarcat in Alexandria 30min la CCS. NU suntem lamuriti de ce masina nu a incarcat cu 40kw ci doar cu aprox 20kw si la dus si la intors. Statia este instalata cu 50kw. Am presupus ca are legatura cu utilizarea masinii dar cred ca defapt problema era de la statie. Practic, in 30 min, am incarcat jumatate din capacitatea care ar fi trebuit.
Nita MIhai
E-up 2020
Bucuresti