Primii 2 ani cu Volkswagen ID.4

În această săptămână am atins borna celor 2 ani de când această mașină face parte din deplasările familiei noastre.

Trebuie spus că de la începuturile proiectării, VW a vrut să facă o mașină care să nu se deosebească prea tare de mașinile cu motoare termice, așadar trecerea spre această mașină electrică nu a adus o perioadă de acomodare prea mare.

Așteptările au fost foarte mari, pe măsura promisiunilor făcute de Volkswagen, punerea în aplicare a acestora fiind, din păcate, ratată, mai ales pe partea actualizărilor software.

Probleme întâmpinate

Promisiunile au fost că se vor face actualizări la fiecare 3 luni, dar adevărul a fost următorul:

Versiune
 software
Modalitatea
 de instalare
Data instalării
2.0 Din fabrică
2.1 Service, înainte de preluarea mașinii mai 2021
2.3 OTA august 2021
2.4 Service Iulie 2022
3.0 OTA decembrie 2022-ianuarie 2023
3.2 Service mai 2023

Deci adevărul este 4 actualizări, în loc de cele 8 promise.

Având în vedere că sunt încă mașini cu software 2.0 sau chiar 1.0, VW mai are încă de lucru la acest capitol.

Chiar dacă versiunea 3.2 este instalată de doar 2 zile, pare că se comportă foarte bine, așa cum ar fi trebuit să se întâmple încă de la început, și atunci ar fi scutit mulți posesori de nervi inutili.

Pe lângă actualizările de soft, pe parcursul celor 2 ani am avut numeroase vizite în service, pentru zgomote la suspensie față sau spate, plus ceva rechemări din partea VW, rezolvate toate cu ceva efort.

Lucruri de bine

Mașina se conduce în continuare foarte bine, este o adevărată plăcere să rulezi sute de kilometri, deși, așa cum am mai spus, parcă ar mai fi buni câțiva căluți, având în vedere greutatea de aproape 2,2 tone.

2 ani în cifre

Anul Kilometri efectuați consum mediu
1 20651 17,30
2 17566 16,60
TOTAL 38217 17,00

Consumul în cel de al doilea an se vede că este mai scăzut, mai ales datorită update-ului de soft 2.4, care a micșorat drastic consumul pe timp de iarnă al mașinii.

Pentru aceeași perioadă de timp, aplicația Tronity indică un consum de 17,09 kWh/100 km

Mituri și cheltuieli cu încărcarea

De câteva zile mă gândeam ce aș putea aduce nou, în articolul de doi ani, așa că mesajul primit sâmbătă de la un foarte bun prieten, din țara tuturor posibilităților,  a petrolului ieftin și a mașinilor cu motoare V8, ce consumă 10 litri la suta de kilometri+o găleată, a adus o idee despre ce aș putea scrie.

Am mai spus și în trecut, că nu înțeleg de ce unii sunt așa porniți împotriva electrificării, bănuiesc că nu toți sunt plătiți să facă acest lucru, dar argumentele lor sunt rotite invariabil între mai multe povești. neadevăruri și de prea multe ori absurdități:

  • imposibilitatea reciclării bateriilor;
  • posibilitatea să pice sistemul energetic național, dacă toate mașinile ar fi electrice;
  • lipsa stațiilor de încărcare și timpul mare de încărcare;
  • mașinile electrice poluează mai mult decât cele pe combustie, șamd.

Nu caut să demontez toate aceste ideii, dar voi căuta să prezint exemplul meu, în ceea ce privește cheltuielile cu încărcările:

Kilometri efectuați Cheltuieli efectuate cu încărcările (lei)
Reale Cu contract de la Hidroelectrica, încărcări numai acasă Dacă ar fi fost să le plătesc cu prețul Renovatio, la prețul de azi, pe DC
38217 474,02 4547,82 16242,23
Cost/100 km parcurși 1,24 11,90 42,50
Echivalent consum benzină, litri/100 km 0,19 1,83 6,54

Este absurd să spunem că era posibilă încărcarea doar acasă, mai ales la drumurile ce depășesc autonomia declarată, dar, pentru cei ce nu au posibilitatea încărcării acasă, varianta cea mai scumpă poate fi plauzibilă. 

Consumul echivalent în cel mai rău caz ar fi de 6,54 litri de benzină, aproape identic cu cel de la fosta mea mașină, un Hyundai Kona cu motor de 1 litru, deci pentru o mașină mult mai mică.

Timpul de încărcare și stațiile de încărcare

producătorii de mașini dau ca exemplu timpii de încărcare între 10-80 % din procentul bateriei, așadar aceștia ar fi: 

Putere stații Timpul de încărcare, aproximativ,  între 10-80%
Stație DC peste 135 kw 29 minute
Stație DC 50 kw o oră
Încărcător AC 11 kw 5 ore
Încărcător AC 2,1 kw 26 de ore

În aceeași convorbire la care am făcut referire mai sus, s-a pus problema timpului foarte mare de încărcare la priza domestică, cea de 220/110 V, dar vă rog să vă gândiți la timpul pe care mașina îl stă acasă, nefolosită, probabil peste 10 ore, mai ales pe timpul nopții. Rezultă că se poate încărca mașina, cu aproximativ 21 de kWh, ceea ce ar duce la o autonomie de aproximativ 120 km, mult peste cât, cei mai mulți dintre noi parcurg într-o singură zi.  

Chiar și în România densitatea stațiilor a crescut foarte mult, chiar dacă și numărul mașinilor a crescut, dar ce este îmbucurător, mai ales pentru cei aflați în tranzit, este faptul că au apărut din ce în ce mai multe stații de putere mare care scad foarte mult timpul de așteptare.

Ce a fost îmbucurător din discuția de sâmbătă, a fost concluzia, Rivian R1T este o opțiune pentru el, dacă o să mai scadă prețurile (deși până acum spunea că așteaptă mașina cu autonomie de 1000 de km) așadar dacă se poate să se schimbe ideile unor petrolheads, care chiar au avantajul prețurilor mici la benzină, de ce nu și la noi?

1 Response

  1. Florin spune:

    Cu privire la Rivian R1T…pretul nu o sa scada conform declaratiei lui RJ Scaringe (CEO-ul companiei) iar ca timp de asteptare pentru varianta mai ieftina (R2T) este 2025-2026. Deci are de asteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.