Pe măsură ce discuțiile despre reducerea subvențiilor pentru automobile electrice și eliminarea celor pentru hibrizii plug-in iau amploare, privim la alternativele pe care le vor avea cumpărătorii europeni și cei din țară, în viitorul apropiat.
Din numeroasele modele noi, lansate cu mare pompă și zarvă în ultimele săptămâni, este greu de presupus că cele cu preț peste 100.000 euro vor urni balanța electrificării în direcția adoptării în masă, chiar dacă vor umple visteria producătorilor premium.

Înmatriculările vest-europene la zi prezentate de EU EVs arată însă că pe lângă Tesla, toți producătorii care au modele sub 40.000 euro și au reușit să livreze în primul trimestru, urcă constant în clasamente.
Despre echipa laureaților trofeului World Car of the Year am discutat la începutul săptămânii (VW ID.4 și IONIQ 5 – echipa laureatelor World Car of the Year).
La fel despre Niro (Kia Niro – o vedetă neașteptată a salonului auto de la New York) și Kona (#konașii: date săptămâna #15 și poziționare Kona Q1-2022), două modele bine reprezentate pe termen lung în cadrul proiectului Electromobilitate.
Am subliniat în TOP 15 vest european, CINCI modele produse de Renault și Stellantis, pentru a dovedi că publicul răspunde la oferta de automobile electrice sub-compacte și mini. Prețul de achiziție este mai apropiat de posibilitățile unui grup mare de cumpărători, la care se adaugă consumul redus și întreținerea minimă.
Din păcate despre noul Fiat 500e și Twingo nu vă putem împărtăși experiențele proprietarilor din România, dar despre ZOE și Peugeot e-208 am acumulat informații timp de doi ani, la care se adaugă cele cu Opel Corsa-e, ruda foarte apropiată a electro-leului.
Iată ce am aflat despre experiențele de săptămâna trecută de la colegii noștri proprietari de ZOE, Peugeot e-208 și Opel Corsa
Echipa ZOE
Radu – Ploiești

Datele de exploatare în intervalul 11-18.04.2022 ale lui ZOE, sunt:
- Parcurs: 903 km
- Viteza medie: 42.9 km/h
- Consum mediu: 14.1 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 125 lei
O perioadă bunicică, cu vreme mai mult caldă, dar și cu unele accente mai friguroase, dar una peste alta vara se întrezărește la orizont, consumul și autonomia sunt decente.
Rămân din ce în ce mai siderat de felul cum se manifestă producătorii tradiționali în promovarea deșănțată a din ce în ce mai multe și variate de modele hibrid, sub amenințarea amenzilor de mediu, investind în continuare o grămadă de bani într-o direcție, zic eu, greșită.
În loc să direcționeze toți acești bani în direcția electrificării autentice, în soluții mai bune de stocare și în rețele de stații de încărcare.
Și totuși rămân optimist că tehnologia cea mai eficientă va învinge mentalitățile orientate pe profit imediat și cu orice preț.
Drumuri bune tuturor!
Ciprian – Gura Humorului

Datele pentru Zoe:
- 491.6 km (+ aprox. 50-60 km – s-a resetat iar din senin luni după amiază)
- Viteză medie 60.9 km/h – cam grăbit săptămâna asta.
- Consum 16.5 kWh/100 km
- Cost 15.12 ron – încărcare 20 KW acasă din necesitate.
Márton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută ZOE 41 a parcurs 582 km cu un consum de 13,5 kWh/100 km pe bord.
Am parcurs 210 km, drumul Târgu Mureș – Târgu Secuiesc, fără oprire și am rămas foarte plăcut surprins fiindcă la final am ajuns cu 22% SOC.
Asta cu toate că, fiind destul de cald, AC-ul era pornit să ne mențină temperatura de confort.
Șerban – Suceava
Săptămâna trecută am parcurs 150 km mixt, cu un consum mediu de 17,5 kWh/100km.
Am schimbat anvelopele și am trecut la cele de vară. Am observat că în momentul în care am pus o presiune mai mică decât cea specificată, confortul a crescut simțitor și zdrăngănitul de la haion a dispărut.
Voi urmări cum se va simți acest lucru asupra consumului.
Zi buna tuturor și Sărbători liniștite!
Echipa Stellantis
Claudiu – Corsa, Alba Iulia


Pe săptămâna 11-17 aprilie am avut urmatoarele date statistice:
- distanța 738 km
- consum 17.4 kwh/100 km
- viteza medie 38 km/h
Am atins burta mașinii peste o dâlma de beton! Am simțit atingerea sub maneta „schimbătorului”. Nu am verificat dacă sunt daune. Merge la fel. Betonul s-a frecat binișor pe 10 cm. Bine de știut că mașina e foarte joasă.
Menționez că temperaturile variază foarte mult:
- dimineața călătoresc cu căldura, încălzirea în scaune și în volan pornite;
- la amiază pornesc aerul condiționat.
Nu preîncălzesc mașina cât timp se află la încărcat. Și viteza variază mult, de la stat în coloană, mers sportiv pe viraje de munte, până la viteze mai mari pe autostradă.
Dan – Corsa, București

Date Corsa-e săptămâna 11-17 aprilie 2022:
Consum mediu: 13.5 kWh/100 km
Viteza medie: 28 km/h
Distanța parcursă: 199 km
Drumurile sunt un mix de DNCB și interior de București, cu ceva trafic mai aglomerat de data asta.
Încărcare: 22.93 kWh (3 încărcări, una contra cost)
Cost 19 lei
Cost mediu: 0.82 lei/kWh
Consumul mediu săptămânal
Pentru amatorii de statistici am adăugat graficele consumului mediu săptămânal comunicate de echipa ZOE și Stellantis
SĂRBĂTORI FERICITE din partea echipei proiectului Electromobilitate!
Vă așteptăm la întâlnirea din 14 mai la Ciugud, Hăpria, Păuca și Alba Iulia să ne cunoaștem.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.