Consum mediu la început de vară în „Grupa Mare”

După interesul generat de o primă comparație a consumului celor mai spațioase mașini participante la proiectul Electromobilitate, revin cu informațiile din iunie.

Grupa Mare este o echipă foarte colorată, care include noul ID.4, elegantul Peugeot 2008, eficientul Niro și veteranele proiectului, Model 3 LR, alături de vedeta noastră, Tesla Model 3 Dual Motor achiziționată de Tudor Iancu (Arad) în primăvară.

Cel de al treilea Niro a stat cuminte în garaj în iunie, prin urmare nu participă luna aceasta la bilanț. Dacă vă amintiți, consumul mediu realizat de echipa noastră în iunie a fost 14.9 kWh/100 km, după 56.833 km monitorizați cu atenție în cadrul proiectului Electromobilitate.

Dacă, așa cum era de așteptat de la cele mai mari și mai grele automobile din comparația noastră, consumul mediu din iunie este în jumătatea superioară a valorilor obținute de participanți, rezultatele pentru Model 3 merită o discuție mai amănunțită. In primul rând, pentru că multe persoane interesate de mobilitatea electrică sunt în momentul de față cu ținta plasată ferm pe Model 3, pentru începerea sau continuarea călătoriei electrice, dar și pentru a scoate în evidență eficiența acestor modele lansate în 2017, comparativ cu modele mult mai noi.

Model 3 long range, tracțiune spate

In Grupa Mare cel mai bun consum și autonomie a fost realizată cu Model 3 în varianta LR, rwd, care în prezent se livrează doar în China. Cele două modele pe care le urmărim în Michigan (temperaturi foarte scăzute iarna) și Nevada (temperaturi foarte mari vara) au depășit 53.000 km după doi ani și jumătate de satisfacție pentru proprietari.

Odată cu încălzirea vremii în Nevada (peste 40 grade Celsius săptămâna trecută), consumul din luna iunie, 14.8 kWh/100 km, a depășit cu 4% media pe termen lung (14.2 kWh/100 km), dar a rămas sub media echipei noastre (14.9 kWh/100 km).

In schimb, pentru TM 3 care a circulat în Michigan, situația este inversă, consumul din iunie (13.3 kWh/100 km) a scăzut cu 10% sub media pe termen lung, influențată de cele trei ierni aspre din nord și circulația pe Autobahn-ul german în 2019.

Model 3 Dual Motor

Știam mai de mult de la Claudiu, că varianta Dual Motor are atâta putere și tracțiune, încât tentația accelerațiilor și a deplasărilor rapide este irezistibilă, ceea ce duce la un consum ceva mai mare.

Chiar dacă Tesla se mulțumește să indice doar timpul de accelerație, din specificațiile listate de EVdatabase înțelegem că varianta Dual Motor (imaginea de sus) este:

  • + 46% mai puternică;
  • + 18% cuplu motor;
  • + 118 kg mai grea;

In concluzie, consumul ceva mai mare realizat de Tudor în iunie, nu poate fi o surpriză, când discutăm de un model cu 324 kW (441 CP).

Costuri de exploatare pentru Model 3

Pe lângă costul înmatriculării, taxelor anuale și asigurării, cele mai mari cheltuieli avute cu TM 3 după aproape 55.000 km, au fost cele cu spălatul mașinii și reparatul a două ciupituri în parbriz, cauzate de pietre aruncate de camioane, prima în 13 octombrie 2020, a doua în 13 mai 2021, în timpul unor călătorii de vacanță.

Recent am schimbat un ștergător de parbriz și filtrele de aer (2 buc.) pentru climatizare, cu ajutorul fiului meu. Le-am comandat online la Tesla shop, livrarea fiind inclusă în preț.

In primii doi ani și nouă luni, am beneficiat de trei intervenții gratuite la domiciliu ale service-ului Tesla în perioada de garanție, toate legate de un senzor pentru detectarea pasagerului, care s-a încheiat cu schimbarea scaunului în garanție.

In lipsa unor revizii periodice, sau a altor probleme tehnice, cam atât au fost costurile pieselor de uzură (filtre aer AC și ștergător) în primii 55.000 km. Ambele mașini sunt echipate cu anvelopele și plăcuțele de frână originale.

Pentru călătoriile lungi din concedii am mai cheltuit 14 $/lună pentru premium conectivity și aplicația TeslaFi, de unde extrag detalii interesante despre o mulțime de parametrii, pe parcursul acestor excursii tăcute și curate.

Daca sunteți interesați de achiziție prin programul rabla plus și ați dori să aflați alte detalii despre experiențele acumulate cu Model 3, scrieți-ne la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum. Mulțumim pentru interes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.