Câteva întrebări despre progresul și piedicile din calea electromobilității europene

După zece zile de grafice și statistici alcătuite pe baza informațiilor furnizate săptămânal de participanții la proiectul Electromobilitate, iată-ne ajunși la finalul călătoriei din prima jumătate de an.

Am scris ieri ceva mai mult despre modul în care Tesla încearcă să înlăture motivele pentru care un automobil electric nu este încă potrivit pentru toată lumea. Cu focus pe rețeaua globală de încărcare, viteza de încărcare la stațiile Super Charger din generația a treia, din care fac parte și cele instalate în România, și ușurința planificării unei călătorii electrice, criterii enumerate de Darius într-un articol din februarie, am trecut în revistă progresul uriaș făcut de mobilitatea electrică în țară și Europa.

O sinteză interesantă a succeselor europene găsiți în raportul analistului german Matthias Schmidt, care atrage atenția că pentru prima oară înmatriculările de automobile electrice și electrificate au depășit UN MILION de exemplare în Europa, în prima jumătate a anului 2021.

Înmatriculări europene (clasamente pe țări la finalul articolului)

Clasamentele pe cele mai mari piețe auto din prima jumătate a anului, demonstrează că un număr mare de cumpărători europeni au înțeles avantajul pe termen lung a achiziției unui automobil electric. Chiar dacă prețul inițial rămâne ridicat, eficiența tracțiunii electrice duce la economii zilnice față de costul alimentarii cu carburanți.

Cu siguranță nu toate achizițiile de vehicule electrice sunt motivate de dorința de a evita poluarea directă în marile aglomerații urbane, dar ecuația propriului buzunar pare să fie tot mai bine înțeleasa, de cei ce decid să cumpere cel mai accesibil model din gama S3XY Tesla. Așa cum scriam, prețul de achiziție rămâne prea ridicat din cauza lipsei unei concurențe reale (cel puțin pe piața nord americană), dar include:

  • actualizări de soft OTA;
  • încărcare în propria rețea rapidă Super Charger;
  • service la domiciliu (SUA deocamdată, probabil generalizat în viitorul apropiat);
  • LIPSA reviziilor periodice;

Service-ul este călcâiul lui Achile al electromobilității?

Motivul pentru care am subliniat absența unui plan de revizii periodice la Model 3 este determinat de faptul că, în rapoartele recente ale participanților la proiectul Electromobilitate, au apărut tot mai multe facturi de revizii tehnice obligatorii, de care sunt legate acordarea garanției. In același timp, câteva comentarii generează suspiciuni dacă în spatele unor denumiri generice, cum sunt „verificare mecanică” sau „verificare electrică” se ascunde doar o sursă de venituri pentru service, care să înlocuiască cele pierdute cu schimburile periodice de ulei, filtre, bujii, curele, plăcuțe și discuri de frână, etc.

Din proprie experiență, fiind întâmpinat într-un service cu salutul de bun venit: „voi, ăștia cu electricele, ne luați pâinea de la gură”, știu că tranziția spre electrificare este mult îngreunată de modul tradițional de vânzare al automobilelor. Opoziția merge până acolo încât după vânzarea primului Enyaq, un model care face rapid o frumoasă carieră în Europa, directorul de vânzări nu avea o imagine de la livrare, iar responsabilul de marketing nu aflase, după câteva zile, că primul model a ajuns la un client pasionat de electromobilitate. Chiar dacă această atitudine nu este de mirare într-un colectiv unde exemplul vine de la vârf, directorul parcând „dizălu” pe spațiul de încărcare destinat clienților, din păcate nu este unică.

Renault a recunoscut timpuriu piedicile puse de dealeri în calea gamei electrice și a lansat conceptul spațiilor de vânzare dedicate exclusiv mașinilor electrice. După succesul Zoe în Europa, strategia pare însă abandonată.

Comerț auto fără dealeri?

Ocazional apar articole despre opoziția structurilor osificate de tradiția comerțului cu automobile la noua gamă electrică, dar ținta preferată a atacurilor rămâne Tesla, care a demonstrat că se poate ajunge în vârful clasamentelor de înmatriculări fără o rețea de intermediari.

Probabil una din cele mai absurde situații va lua naștere în curând în Texas, după ce mașinile produse la Austin vor fi achiziționate în statele vecine, fiindcă asociația dealerilor și lobby-ul politic reușește să blocheze în continuare vânzarea directă către clienți în Texas și alte câteva state americane.

Alte piedici?

Intre timp, din toate organizațiile care ar putea băga bețe în roate pentru finalizarea noii fabrici Tesla de lângă Berlin, cea mai activă și înverșunată pare să fie una dedicată tocmai protecției mediului… Succesul temporar materializat într-o întârziere a lansării producției Tesla la Giga Berlin, a determinat schimbarea planurilor de livrare, astfel încât primele Model Y pentru Europa vor fi importate, în loc să fie produse local, dar vor ajunge la clienți așa cum a fost promis inițial: luna viitoare!

Faptul că primele loturi de Model Y sunt asamblate la Shanghai, cu salarii plătite muncitorilor chinezi și taxe care susțin guvernul comunist, subliniază absurditatea conjuncturii Tesla din Germania, care a ajuns la proporții… texane!

Ce face concurența?

Herbert Diess a ieșit învingător din bătălia internă a grupului VW pro și contra electrificării accelerate, printr-un vot de încredere care i-a prelungit contractul de CEO al grupului VW până în 2025, când va împlini 67 de ani. Pe lângă fascinația globală și europeană a clienților pentru Model 3, liderul VW va avea de înfruntat în curând loturile de Model Y venite din China cu vaporul, înainte ca potopul de pe liniile de asamblare de la Giga Berlin să se confrunte direct cu ID.4 și Enyaq.

Ce au decis cumpărătorii?

Statisticile de înmatriculări pe cele mai mari piețe auto europene, după prima jumătate a anului, transmit un semnal clar executivilor din industria auto tradițională: modelul Tesla poate fi contestat sau copiat, dar nu și combătut cu uneltele clasice ale comerțului auto.

Fără rețele rapide de încărcare, actualizări de soft OTA și eliminarea reviziilor periodice obligatorii, publicul european se va orienta în continuare spre Model 3 și Model Y, de îndată ce va fi disponibil, indiferent daca au fost produse în Germania, China sau SUA.

Simplificat la maxim, principalele piețe europene pot fi împărțite în două categorii:

  1. Cele unde Model 3 a fost pe prima poziție a înmatriculărilor
  2. Cele unde Model 3 a fost pe locul 2…

Aud tot mai multe voci care prognozează că până la finalul anului Model 3 va urca pe poziții asemănătoare și în Romania. Ce ziceți?

Top 10 înmatriculări din prima jumătate a anului 2021 – sursa: eu-evs.com

1. Model 3 pe primul loc

Norvegia

Franța

Elveția

Spania

Model 3 pe locul II

Germania
Suedia
Danemarca

Mai avem de așteptat aproximativ două săptămâni până la publicarea statisticilor europene și globale finale pentru prima jumătate a anului, dar cu toate preferințele publicului pentru SUV-uri, locul I pentru Model 3 pare asigurat.

Ce se va întâmpla când se va livra Model Y în Europa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.