Succesul de piaţă al Konei EV a creionat o nouă cale pentru Hyundai. Iar noi ne bucurăm de această maşină.

Kona EV cu siguranţă va ocupa un loc deosebit în istoria grupului Hyundai-Kia, fiind modelul care i-au plasat în avangarda electrificării mondiale a domeniului auto, beneficiind de o integrare a ciclului de producţie foarte eficientă ce a făcut ca la nivel global să fie livrate peste 100 de mii de vehicule încă din vara anului trecut. Kona mai înseamnă ceva pentru grupul mamă: este maşina care a plasat grupul Hyundai-Kia în Top 5 producători mondiali de vehicule electrice, indiferent dacă acestea sunt pe o platformă dedicată electrificării sau nu. La nivel global, în 2020, Hyundai Kona EV a fost a şasea cea mai vândută electrică pe plan global. Şi asta i-a convins pe cei de la Hyundai-Motor, dacă mai era cazul, că viitorul este unul al electrificării – indiferent dacă acesta este construit pe baterii sau hidrogen. Atât de mult i-a convins încât grupul se cam opreşte să mai investească în motoare termice.

De ce această introducere? Pentru că în articolul precedent vă spuneam că în 2020, în România, prin intermediul importatorului au fost comercializate în jur de 100 de Kona EV. Apoi au început discuţiile în offline, pe 3 canale diferite, cum că în România, în 2020 au fost înmatriculate (cel puţin) 200 de Kona EV noi. Măi dragi dealeri auto şi oameni care serviţi diverse rapoarte prin presă: UNDE AŢI ÎNMATRICULAT ACESTE MAŞINI?!? Conform DRPCIV, la 31.12.2020, existau 188 de Kona EV, înmatriculate în RO. Asta în condiţiile în care, la 31.12.2019, în România mai erau înmatriculate 10 Kona EV. Bineînţeles, avem şi colegi care şi-au achiziţionat maşinile din import din diverse ţări UE. Ştiu că după voi nici Tesla nu s-a vândut în RO, dar… uite că avem cel puţin 200 care se plimbă pe străzile noastre.
Ah… poate că aţi vândut 200 de Kona şi Ioniq (EV), cumulat, deşi am şi acolo un mic dubiu, că nu-s chiar aşa de mulţi Ioniq pe la noi (88 la sfârşit de 2020, unele aduse din import, altele vândute până în 2020).

Cu toate astea, vă doresc să faceţi cifre reale cât mai bune în 2022, pentru că această maşină merită! Chiar dacă va ieşi din ciclul de producţie într-un viitor apropiat.

Revenind la ale noastre. Săptămâna 17-23 mai a continuat trendul săptămânii precedente, unii din noi deja făcând teste de consum şi eficienţă pentru concediile programate în această vară, peste hotare.

În direct cu proprietarii

Nu uitaţi că oricând puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!

Cristian (CJ): A fost o săptămână cât de cât normală. Dar au fost două zile în care a fost nevoie să folosesc încălzirea pentru că ploua şi se abureau geamurile pe dinăuntru. A crescut un pic consumul şi datorită faptului că mun. Cluj-Napoca e în scenariul verde, drept urmare toţi copiii merg la şcoală, resimţindu-se şi în trafic. Săptămâna aceasta urmează un „test-drive” Cluj-Montana, în anticiparea drumului spre Grecia, şi am să revin cu detalii în legătură cu traseul şi consumul obţinut.
Distanţa parcursă: 274km. Consum mediu: 14,2 KWh/100km.

Dan (B): Săptămâna aceasta am avut o încărcare DC la una din staţiile Renovaţio de la Kaufland, unde îmi intrase maşina în „avarie”. Se pare că s-a întâmplat ceva cu staţia iar maşina a intrat, probabil, într-un mod de protecţie. Mi-a apărut triunghiul portocaliu cu mesajul „Check electric vehicle system”. S-a rezolvat uşor cu decuplarea bateriei mici pentru câteva minute.
Totodată am fost la reprezentanţă să investigheze acel sunet ciudat pe care l-am tot menţionat de-a lungul timpului şi se pare că „it’s all in my head”. Am fost la o tură cu o Kona model 2021 şi… scoate acelaşi sunet. Din fericire, colegul Attila mi-a explicat ceva mai detaliat acel sunet (un efect destul de întâlnit la maşinile acţionate electric). Cred că acea curiozitate/teamă de a se fi întâmplat ceva cu maşina, a pornit de la faptul că am cumpărat maşina în Noiembrie, când nu mergeam cu geamurile deschise. Voi reveni asupra subiectului maşinii cumpărate second-hand, pe blog.
Am făcut şi ITP-ul, fără probleme, mecanic maşina este într-o stare foarte bună. Un lucru neplăcut care s-a întâmplat la Ţiriac Auto: eu am lăsat maşina la ei luni dimineaţa şi am ridicat-o a doua zi. La ridicare am observat că maşina nu era oprită şi că mergea de mai bine de 20 de ore. AC off, farurile off, suficient cât să nu dea impresia că maşina este defapt pornită. Cei de la reprezentaţă m-au rugat să ajung cu ea cu bateria sub 40%, în caz că va fi nevoie de vreun update de soft, aşa că am lăsat maşina cu 29%. Marţi am ridicat-o cu 27%. Menţionez lucrul acesta deoarece, atunci când maşina intrase în avarie, la staţia de încărcat, primul gând pe care l-am avut a fost faptul că, probabil au actualizat ceva cei de la reprezentanţă, fiind prima încărcare după ieşirea din service.
După experienţele lui Andrei, se pare că staţiile de la Renovaţio sunt recunoscute pentru lipsa de mentenanţă şi pentru faptul că dau destul de des rateuri. Însă, trăgând linie, maşina funcţionează impecabil până acum.
Distanţa parcursă: 246km. Consum mediu: 12,8 KWh/100km.

Andrei (BV): În săptămâna 17-23 mai am încărcat 315,34 KWh cu un cost total de 125,14 RON. În week-end am dat o fugă până la mare să ne mai încărcăm şi noi bateriile. La dus, odată scăpat de coada de pe DN1 (şi cu excepţia  DNCB) am cam rulat în regim de autostradă (CC 130 Km/h), Pare că în regim de A, nu prea este diferenţă între iarnă şi vară, consumul fiind de 22,9 KWh/100 KM. La întoarcere, am zis să rulez cu 115 KM pe CC şi să văd ce diferenţă este. Consumul mediu rezultat a fost de 16,8 KWh/100 km. Din calcule preliminarii, la concediul din Grecia (un drum de aproape 1200 km) pare mai tentant să merg cu 115 km/h decât cu 130. Aşa aş economisi 2h din timpul necesar întregii călătorii.Oricum, planificăm să facem călătoria cu o înnoptare pentru că nu vrem să ajungem frânţi de oboseală după un drum de peste 10h.
Distanţa parcursă: 1627km. Consum mediu: 16,2 KWh/100km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.