Costul reviziilor și al întreținerii (primul episod – Tesla Model 3)

Chiar dacă schimburile de ulei și filtre (cu excepția celui de polen) au dispărut, iar cele pentru plăcuțele de frână s-au rărit, cu urmare a frânării regenerative, electricele au nevoie de un minim de întreținere în decursul timpului.

In condiții de garanție asemănătoare, în general OPT ANI pentru acumulatorul Li-ion, care este cel mai costisitor sistem al unui vehicul electric, din start trebuie subliniată diferența de strategie pentru service între Tesla și producătorii tradiționali (VW, Renault, Peugeot, Opel, Hyundai, Kia, Skoda, Smart) ale căror modele le monitorizăm în cadrul proiectului Electromobilitate.

Tesla Model 3

Numeroșii fani ai mărcii californiene, care așteaptă cu nerăbdare livrarea exemplarului comandat prin programul rabla plus în aceasta toamnă/iarnă sunt adesea confruntați cu întrebarea: Ce te faci fără service?

Știind că cel mai apropiat service Tesla este la Viena, este o întrebare firească, la care un posibil răspuns este faptul că Tesla nu prevede revizii în garanție, dar recomandă câteva operațiuni de întreținere, listate mai jos.

În concluzie: întreținerea pentru Model 3 este minimă, ceea ce putem confirma cu veteranele participante la proiect, amândouă trecute de doi ani și 60.000 km.

Sursa: Tesla.com/suport

Pentru climat rece, Tesla menționează verificarea și gresarea etrierilor, operație care a fost executată pentru exemplarul utilizat de revista Car & Driver, cu sediul în Michigan (climat rece). Concluziile legate de manopera ridicată au fost preluate de alte publicații, cu titluri care au ajuns să afirme că întreținerea pentru Model 3 este mai scumpă decât pentru un model echipat cu motor termic.

Revenind la schimbarea filtrelor pentru aerul din interior, cu siguranță manopera nu este ieftină, așa cum subliniam într-un articol de anul trecut. Însă cu un minim de scule și pricepere, operația poate fi executată acasă, cu ajutorul unui video pe care îl găsiți aici.

Pentru orice alte intervenții există Dr. Tesla, unde Cătălin și echipa au rezolvat un mare număr de probleme pentru proprietarii din țară, mai ales cei pentru care Viena, Graz sau Linz este prea departe.

NOTA: imaginea din titlu este surprinsă la Linz, Austria, unde în octombrie 2019 am beneficiat de un update al soft-ului, care mi-a permis încărcarea CHAdeMO în Europa pe drumul de întoarcere spre Motor City.

1 Response

  1. Gata Florin spune:

    Pretul manoperei reviziilor s-a scumpit evident in cazul masinilor electrice; nu -si pot permite sa piardă asa de mult. Revizie Kona Electric 635 ron numai cu schimbarea filtrului de habitaclu la 10000 km.
    La urmatoarea – 20000km- cica trebuie schimbat lichidul de frana. De ce?
    Nu stiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.