Costul reviziilor pentru 5 modele: Smart, Zoe, e-2008, Niro și Kona (episodul II)

După un prim episod de introducere a strategiei Tesla FĂRĂ REVIZII PERIODICE, doar cu recomandări pentru întreținere, care a dus la costuri minime pentru două Model 3 LR, tracțiune spate, achiziționate în noiembrie 2018 și martie 2019 (în SUA) este timpul să analizăm informațiile furnizate de participanții la proiectul Electromobilitate.

Smart Forfour – 809 RON (Arad)

Dacă vă asteptați ca unul dintre cele mai mici modele din garajul nostru virtual să aibă costurile cele mai reduse pentru revizie, e bine să ascultați experiența lui Attila cu prima eletrică a familiei, achiziționată în 2019 pentru Klara:

De anul acesta am renunțat să mă duc la reprezentanța (Auto Schunn, Arad) pentru revizia periodică. Dupa părerea mea au costurile umflate artificial, cu manopere fantomă (nejustificabile) și, cred, în total mai scump decat o revizie de Smart fosilă.

Din păcate la Timișoara nu este o reprezentanță, care să se ocupe de Smart EQ. Am optat să mă duc la un service local,  independent, pe care îl știu de pe vremea când soția avea Smart CDI.

Renault Zoe – 325 RON (Cluj)

La fel cum Klara nu are în Timișoara o reprezentanță pentru Smart, Marton a mers cu Zoe din Târgu Mureș la Cluj și ne scrie:

Revizia de un an pentru „Renault ZOE Intens 41” am efectuat-o în februarie la Dacia Service Cluj. Doar filtru habitaclu a fost schimbat în total 325 RON.

Peugeot e-2008 – prima revizie 90 + 90 RON , a doua revizie 385 RON (București)

Dacă cineva în echipa noastră merită un premiu pentru răbdarea și meticulozitatea cu care tratează bolile copilăriei și semnalează probleme de calitate pentru Peugeot, atunci cu siguranță este Ovidiu. Iată ce ne povestește despre experiența din service:

La 12.500km, prima revizie a costat 90 lei + alți 90 lei pentru raportul despre sănătatea bateriei. În 12.500 km, bateria s-a degradat cu 0,68%, de la 94,93% la 94,25% (valori preluate din aplicația PPC pentru că indică SOH cu mai multe zecimale).

Revizia a 2-a (25.000km parcurși într-un an) cu un cost de 385 lei, ce include și raportul opțional despre starea bateriei de tracțiune.

Practic au fost făcute niste verificări sistematice la articulații, lichid răcire, înlocuire filtru habitaclu și o diagnoză. Totodată a fost înlocuită și planetara stânga pe garanție, iar mecanicii au găsit o piatră mare ce statea pur și simplu pe scut în zona punții și brațul stâng, fiind vinovată de zgomotele raportate. Acum nu mai am parte de zgomote deranjante!

Tot cu e-2008 în București, Silviu a plătit aceeași sumă la prima revizie, dar a scăpat mai ieftin la a doua:

Revizie 12.000 km – 90 RON (urcare pe rampă 0,5h + verificare baterie 12V + test capacitate baterie mare gratuit) ;

Revizie 25.000 km – 122 RON (urcare pe rampă 0,5h + filtru pe polen înlocuit)

Kia Niro – 418 RON (București)

Tibi, cunoscut în echipa noastră fiindcă deranjează mai mulți electroni să împingă schiurile și bicicletele cocoțate pe portbagaj prin aer, a trecut cu bine de prima revizie.

Mai jos factura de la prima revizie, la care au schimbat doar filtrul de aer (420 lei). Din ce m-am uitat la Kia, nu pare prea calitativ filtrul OEM, așa ca m-aș orienta spre ceva HEPA în viitor, pe care să-l schimb singur.

De o lună aștept să vina parbrizul nou, dar cei de la service nu par că se grăbesc foarte mult (programarea pentru revizie a trebuit să o fac cu o lună înainte). Sunt curios și acolo ce factură va fi…

Kona – 581 RON (Timișoara)

Tudor ne-a relatat în detaliu despre prima revizie cu Kona la partenerii noștri de la Casa Auto Timișoara la timpul potrivit. Iată și factura pentru prima revizie.

Mingea este ridicată la fileu

Când am propus echipei subiectul cheltuieli pentru automobile electrice în service, am primit de la Andrei câteva rânduri, care reflectă experiența proprie, ca fost manager al unui service auto:

Dezbaterea e mai lungă aici pentru că sunt mai multe puncte de vedere:

  1. Cost al utilizatorului/proprietarului;
  2. Costuri acoperite de pachete de service;
  3. Costuri acoperite de diverse asigurări (aici intrând autovehicule de înlocuire, reparații, valoare daună etc);
  4. Costuri acoperite de garanție.

E lungă dezbaterea și pentru relatarea corectă a situației poate merită discutată din mai multe puncte de vedere.

Mingea este ridicată la fileu… haideți să discutăm din toate punctele de vedere. Așteptăm relatări despre experiențele proprii în service, doar cu automobile electrice, la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.