Motivele pentru care clienții decid să cumpere un automobil electric sunt tot atât de variate ca și modelele alese, dar costul redus al alimentarii și cel cu service-ul, fac parte cu siguranță din lista celor mai mulți.
Aruncând o privire în garajul virtual al proiectului Electromobilitate vom găsi un spectru ce se întinde de la micuțul Smart Fortwo, cu care Adi circulă la Roma, până la Tesla Model 3 Dual Motor cu peste 320 kW (440 CP) cu care Tudor călătorește pornind din Arad.
Din Grupa Mare fac parte pe lângă Tesla lui Tudor și veteranele long range cu tracțiune spate, alte trei modele electrice spațioase și un Mitsubishi Outlander PHEV, cu caroserii crossover sau SUV. Despre experiențele de zi cu zi cu fiecare din ele, aflați mai jos direct de la proprietari.
Peugeot e-2008

Ovidiu – București

Săptămâna trecută am parcurs 715 km cu o viteza medie de 29 km/h și consum 16,7 kWh/100 km din care:
- 298 km parcurși în oraș (work)
- 417 km parcurși într-o mini vacanță la Predeal, plus o plimbare la Dino Park Râșnov – 3 persoane + bebe (vineri – duminică) – consum atașat.
Legat de punctul 2, atât la dus cât și la întors am prins aglomerația de vârf (6 ore la dus, 5 la întors) de unde consumul ceva mai mare și viteza medie mică, desi am mers pe A3 cu 130 km/h. Am încărcat de două ori la stația Enel x din benzinăria OMV Predeal, câte 30 minute timp în care am servit o cafea și ne-am relaxat:
Cu siguranță de acum înainte voi merge la munte numai în timpul săptămânii!
Alte noutăți:
1) Săptămâna trecută menționam că au dispărut aprox 2,2 kWh din capacitatea netă, dar acum la încărcarea no. 97 au reaparut – net fiind raportat 44,8 kWh în loc de 42,8 kWh. Cel mai probabil algoritmul folosește ca variabilă și temperatura exterioară în calcularea capacității nete, întrucât a fost mult mai răcoare în acea zi.
2) Tot săptămâna trecută am efectuat revizia a 2-a (25.000 km parcurși într-un an) cu un cost de 385 lei, ce include și raportul opțional despre starea bateriei de tracțiune.
Practic au fost făcute niște verificări sistematice la articulații, lichid răcire, înlocuire filtru habitaclu și o diagnoză. Totodată a fost inlocuită și planetara stânga pe garanție iar mecanicii au găsit o piatră mare ce stătea pur și simplu pe scut în zona punții și brațul stâng, fiind vinovată cu siguranță de zgomotele raportate. Acum nu mai am parte de zgomote deranjante! Mai jos este planul de întreținere specific:
La 12.500 km revizia a costat 90 lei + alți 90 lei pentru raportul despre sănătatea bateriei. În 12.500 km, bateria s-a degradat cu 0,68%, de la 94,93% la 94,25% (valori preluate din aplicația PPC pentru că indică SOH cu mai multe zecimale).
3) Aștept cu interes să vină piesele necesare pentru rezolvarea problemei cu punctele albe pe bord și habitaclu. Însă voi face o nouă programare la service pentru că, deși am instalat stația nouă primită de la Wallbox, tot apar întreruperi la încărcare. Se pare că există un buletin tehnic care se potrivește cu problema mea, ce presupune înlocuirea onboard charger.
Silviu – București
Date pentru săptămâna trecută: 922 km cu 16,1 kWh/100 km consum. Am făcut un drum București-Transalpina-Transfăgărășan-București pentru care voi reveni separat cu detalii.
Am notate costurile de service:
- Revizie 12.000 km – 90 RON (urcare pe rampă 0,5h + verificare baterie 12V + test capacitate baterie mare gratuit) ;
- Revizie 25.000 km – 122 ron (urcare pe rampă 0,5h + filtru pe polen înlocuit)
VW ID.4
Laurențiu nu are încă un coleg de echipa cu ID.4 sau Skoda Enyaq, dar stilul prudent de condus a rezultat în valori foarte bune de consum și autonomie, chiar atunci cand drumurile l-au purtat peste crestele Carpaților, la București sau Budapesta.
Valorile în ușoară creștere față de cele din primăvară sunt firești în anotimpul cald, când instalația AC este utilizată frecvent. Diferența de doar 15% între minim (14 kWh/100 km) și maxim (16.1 kWh/100 km), în primele trei luni de utilizare ale unui automobil electric în sezonul cald, este în limite obișnuite pentru mediile de consum săptămânale.
Kia Niro

Teo și Tibi au coborat treptat valorile consumului mediu de la recorduri de 26.7 kWh/100 km în luna ianuarie, până la 14.6 și 14.7 kWh/100 km săptămâna trecută.
Profilul „dinți de fierăstrău” realizat de Tibi indică foarte clar când a avut schiurile sau bicicletele pe portbagaj.
Tesla Model 3 LR, tracțiune spate


Puținele drumuri din prima jumătate a lunii august, doar în zona Motor City, au fost parcurse în majoritate pe autostradă cu limita de viteză 112 km/h (70 mph). Consumul mediu după 778 km (14.1 kWh/100 km) este cu 4.7% mai redus decât cel realizat de la achiziție (14.8 kWh/100 km) după 61.133 km.
Singurele cheltuieli de întreținere pentru TM 3, în afară de spălat, au fost pentru repararea celor două ciupituri din parbriz încasate în 13 octombrie 2020 și 13 mai 2021, filtrul de polen comandat la Tesla și schimbat de Caius. Cele două intervenții în garanție pentru senzorul ocupantului pe scaunul pasagerului au fost în garanție.
Din păcate nu pentru toată lumea service-ul electricelor este atât de simplu. Mai multe articole recente din presa internațională insistă ca service-ul este uneori mai scump, decât pentru modele echipate cu motor termic.
Încercăm să ne abținem de la speculații despre motivul unor astfel de afirmații și să prezentăm informațiile legate service, pe măsură ce sunt furnizate de proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.