Costuri comparative intre Hyundai Ioniq Electric si Seat Leon

Anul trecut, inainte de achizitionarea Ioniq-ului, calculam posibilele economii realizabile cu un automobil cu propulsie electrica.

Concluzia la acea vreme a fost ca as putea economisi cel putin 1000 €/an pentru consum si intretinere, avand in vedere un rulaj anual de 15.000 km si considerand avantajele financiare, cum ar fi:

  • scutirea impozitului,
  • abonamentul de parcare aproape gratuit in Timisoara (5 lei/an pentru autovehicule electrice si plug-in hybrid)
  • si nu in ultimul rand, energia electrica mult mai ieftina in comparatie cu benzina.

Masina pe care am folosit-o zilnic pana in luna Iulie 2019 a fost un Seat Leon FR, an de fabricatie 2011, echipata cu un motor pe benzina de 2 litri si cutie automata. Desigur, comparatia privind performantele dinamice dintre Ioniq si Seat Leon este aproape de prisos, deoarece cele doua automobile, desi fac parte din aceeasi categorie ca si dimensiuni, au un scop total diferit.

Seat-ul axat pe performata dinamica, se lauda cu timpi de accelerare scazuti, iar cei 211 CP pe care ii dezvolta motorul nu lasa loc de indoiala asupra scopului pentru care a fost proiectata masina. De cealalta parte, Hyundai Ioniq se axeaza pe eficienta ridicata si o caroserie cu coeficient aerodinamic scazut, primind titlul de „Regele eficientei” din partea mai multor jurnalisti.

Daca ne uitam strict la puterea dezvoltata de motoarele celor doua modele, diferenta de 90 CP in favoarea Seat-ului rezulta intr-o acceleratie de la 0-100 km/h mai rapida cu 2.8 secunde (0-100km/h in 6.7 secunde). Ioniq-ul accelereaza pana la 100 km/h in 9.5 secunde, realizand aceasta performanta datorita cuplului motor de 295 Nm, in comparatie cu cei 280 Nm ai Seat-ului.

Aceste cifre dovedesc inca o data atuurile motoarelor electrice care livreaza cuplul maxim de la 0 rotatii/minut, intarind afirmatia „You buy power, but drive torque„, pe care am auzit-o recent de la Dan. Masa celor doua masini este comparabila, Ioniq-ul avand doar 70 kg in plus.

Dupa 6 luni si aproape 6000 km parcursi cu Ioniq-ul, am actualizat calculele facute inainte de achizitie. Consumul mediu calculat pana acum este de 14.5 kWh/100km (aproximativ 9 lei/100km), asta inseamna ca pentru cei 6000 km am cheltuit 540 RON (pret kWh 0.6 RON). Costurile totale de deplasare, parcare si asigurarea obligatorie (218 RON) fiind 763 RON.

Pentru simplificarea calculelor si pentru fair-play, consideram un consum de 10 l/100km (aproximativ 55 lei/100km) pentru Seat Leon. In realitate, consumul probabil ca este mai mare, deoarece odata cu venirea sezonului rece, rareori Seat-ul se multumea cu mai putin de 14 l/100km pentru mersul urban.

Avand in vedere aceste cifre de consum, cheltuiala totala pentru parcurgerea a 6000 km este 3300 RON, considerand 5.5 RON/litru de benzina. Daca adaugam 90 RON pentru valoarea impozitului pe 6 luni, 220 RON pentru parcare si 266 RON pentru RCA, ajungem la un cost total de 3876 RON.

2011 SEAT Leon FR 2.0 TSI

Prin urmare, calculul preliminar a fost conservator, experienta si costurile reale de rulaj a ultimelor 6 luni rezultand intr-o diferenta de 3113 RON in favoarea Ioniq-ului.

Mai mult decat atat, cu cat distanta anuala parcursa cu automobilul personal electric creste, cu atat mai mult cresc si economiile de exploatare si intretinere, nefiind necesare schimburile de ulei si filtre.

Pretul de achiziție al Ioniq-ului model 2019 a fost 36.000€ si pare mare la prima vedere, dar trebuie luata in considerare subvenția de 10.000€ (cat timp mai este), astfel incat cele doua modele comparate pornesc de la acelasi pret nou aproximativ 26-27.000€.

DUPA DOAR SASE LUNI 3113 RON AVANTAJ IONIQ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.