In 10 ianuarie am primit un mesaj de la dl. Lixandru Marin, fost trainer si hotline la Ford, Hyundai (grupul Tiriac), cu o invitatie la dialog pe teme legate de tranzitia industriei auto spre electromobilitate. Am acceptat cu mare placere si dupa cateva schimburi de idei l-am invitat sa publice articole despre experienta proprie cu automobile electrice pentru comunitatea Electromobilitate.

Aceasta este prima compilare a unor idei impartasite de Lixandru, pe tema franarii regenerative in trei trepte, dupa un test drive cu Hyundai Kona electric:
Ieri am condus o Hyundai Kona EV. Trecand peste ceeace deja ne-am obisnuit, demarajul liniar senzational (204CP) si silentiozitatea, caracteristice oricarei EV, vreau sa remarc ceva ce mi s-a parut foarte interesant: avem padele la volan, care pot regla modul in care se face franarea recuperativa.
Am receptionat informatia oarecum neutru, dar incercand-o, am descoperit ca sistemul este foarte simpatic. Ai posibilitatea sa cresti nivelul de „frana de motor” in trepte, si astfel, cresti si incarcarea bateriei in modul „recuperativ”. In condus, asta se traduce prin faptul ca la cea mai usoara ridicare a piciorului de pe acceleratie, „frana de motor” este puternica, si de multe ori, in oras, cand ai semafoare pe rosu in fata, este suficienta aceasta franare electrodinamica, neavand nevoie sa mai calci pedala de frana decat pentru oprirea finala, fata de cel din fata.
Sistemul iti ofera o senzatie de control foarte strans al vehiculului, si iti da un sentiment de confort prin faptul ca stii ca recuperezi cat mai mult din energia cinetica a masinii, la orice decelerare. Eu am savurat zgomotul produs prin mangnetostrictiune, in motorul electric devenit generator, la franarea asta electrodinamica, zgomot care era corelat cu nivelul setat din padele.
Ideea ca poti sa savurezi faptul ca reusesti sa conduci economic si ca asta se si poate regla, este ceva subtil dar interesant. Pentru mine, care sunt obisnuit cu modul mai sportiv, fiind si motorist, aceasta frana de motor recuperativa ar fi ceva placut, as folosi masina doar cu aceasta setare, insa nu stiu daca si pasagerii ar fi incantati, s-ar putea sa nu le placa deceleratiile care vin imediat dupa acceleratii.
Am remarcat ca la EV, datorita franarii cu recuperare, poti folosi frana de serviciu mult mai putin fata de hidramate, de ex. si probabil ca acest lucru se va remarca in exploatare.
Cu siguranta randurile de mai sus, au readus in atentie motivul pentru care autovehiculele electrice sunt cu mult mai eficiente decat cele clasice. Nu este vorba doar de randamentul superior, prin care un motor electric utilizeaza electronii disponibili in acumulator, ci si de recuperarea unei parti din energia utilizata pentru accelerare sau urcarea unei pante in timpul franarii, respectiv coborarii.
Alte articole pe tema eficientei franarii regenerative, scrise de echipa elmob:

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.