Are sau nu are Mercedes suficienti acumulatori pentru EQC ?

Intr-un articol foarte bine documentat, revista germana Manager Magazin afirma ca planurile de productie pentru primul SUV electric Mercedes EQC au fost reduse la jumatate din lipsa de acumulatori. Concernul Daimler a dezmintit informatia, afirmand ca are suficienti acumulatori contractati cu furnizorii din Asia.

Ambele stiri au facut rapid inconjorul lumii si opiniile s-au impartit, ca de obicei, in doua tabere, care aduc argumente pro si contra livrarilor si productiei de acumulatori auto Li-ion in Europa.

Adevarul il vom cunoaste doar la sfarsitul anului 2020, cand vom afla productia, livrarile si inmatricularile pentru EQC. De multe ori aceste trei cifre sunt diferite in alambicata lume auto traditionala, cu un lung lant de distributie de la producator, la centre de distributie internationale, la cele regionale, la dealeri si in final la clienti.

Cert este ca in 2019 Mercedes nu a livrat EQC in cantitatea promisa (25.000 planificate, 7.000 produse) si recent a anuntat ca lansarea in SUA va fi intarziata cu un an, motivand prin „cererea ridicata din Europa”.

Intalnire cu EQC la statia de incarcare Lidl din Linz, Austria, septembrie 2019

Fara experienta directa cu EQC, dincolo de o intalnire intamplatoare in Austria, care mi-a facut o prima impresie foarte buna despre calitatea interiorului, este greu de estimat cat de atractiv este un vehicul electric cu autonomie sub standardul actual.

EQC la CES Las Vegas, 7 ianuarie 2020

Haosul de sub capota fata tradeaza ca EQC a fost proiectat de departamentele izolate ale firmelor traditionale (la fel ca Audi e-tron), ce se lupta pentru fiecare centimetru cub de spatiu sub capota, pentru a-si instala componentele.

Este EQC doar un CO2 compliance SUV ?

EQS la CES Las Vegas, 7 ianuarie 2020

Pana la lansarea EQS si EQA, SUV-ul EQC ramane insa singura speranta pentru grupul Daimler de a diminua amenzile pentru neindeplinirea emisiilor de CO2 in Europa. In final, decizia va fi una financiara, asa cum sunt de cele mai multe ori cele luate in lumea auto globala.

Furnizorii asiatici de acumulatori sunt intr-o pozitie de invidiat, fiindca cererea in Europa este mai mare decat capacitatea locala de productie. Daca vor ridica exagerat de mult pretul pentru acumulatori suplimentari fata de contractele initiale, este posibil ca Daimler va decide sa plateasca amenzile.

In acest context este foarte sugestiva intrebarea proiectata pe marele ecran de la MGM Park Theatre, ca fundal pentru Ola Kaellenius, noul CEO Daimler, la prezentarea unui model vizionar, ce prevesteste viitorul indepartat al electromobilitatii, autonome si conectate.

Ola Kaellenius la CES Las Vegas, MGM Park Theatre 6 ianuarie 2020

De unde provine urgenta pentru electrificarea gamei de modele Mercedes, este cel mai usor de inteles dintr-un raport publicat in vara de ICCT – The International Council on Clean Transportation

Sursa: raport ICCT

In medie, flota produsa de grupul Daimler are o masa proprie de 1600 kg si emisii de 130 gCO2/km dupa vechile norme NEDC.

Ceea ce in general este cunoscut ca „noua norma de 95 gCO2/km” pentru flota vanduta in 2020, este in realitate un calcul ceva mai complicat, fiindca tine cont de masa automobilelor. Pentru grupul Daimler obiectivul este de 102 gCO2/km, diferenta actuala fiind de 31 gCO2/km sau 23%.

In loc de concluzii

Daca istoria recenta are relevanta pentru framantarile viitoare ale industriei auto in tranzitia catre electromobilitate ramane de vazut. E bine insa de stiut ca:

  • Audi a planificat pentru 2019 o productie de 50.000 e-tron, dar a livrat mai putin de 20.000.
  • Livrarile pentru Porsche Taycan sunt intarziate cu trei luni,
  • VW ID 3 umple parcari in asteptarea software-ului.

Cu siguranta ironiile si intepaturile la adresa repetatelor intarzieri pentru lansarea fiecarui model Tesla de pana acuma, se razbuna cumplit pe liderii industriei auto germane, care chiar si dupa ce vor incepe livrari consistente de autovehicule electrice, vor fi confruntati cu achizitia si pretul acumulatorilor, cu lipsa retelei proprii de incarcare rapida si mai ales cu reticenta dealerilor de a vinde automobile electrice, care elimina 50% din sursele de venit din prezent.

Privind prin aceasta prisma este mai usor de inteles cum e posibil ca valoarea pe bursa a firmei Tesla sa fi depasit in ultima saptamana pe cea a grupului Volkwagen sau valoarea combinata Daimler si BMW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.