Costuri pe termen lung cu electricele

Prețurile exagerate pentru achiziția unor automobile 100% electrice noi rămân un motiv de amânare a deciziei pentru numeroși automobiliști interesați de noua tehnologie, mai eficientă, mai tăcută și mai curată.

Pentru cei îngrijorați că o parte din energia electrică se produce în prezent arzând cărbune și hidrocarburi, avem o veste bună, extrasă din raportul IEA ediția 2023: ponderea surselor de energie regenerabilă, în special fotovoltaică și eoliană (soare și vânt) este în creștere continuă, la fel de susținută ca și înmatricularea automobilelor electrice.

Sursa: Raportul 2023 publicat de Agenția Internațională pentru Energie

Cum trecem dincolo de bariera prețului de achiziție?

Să presupunem că inițiativele de reducere a amprentei personale de CO2 includ și posibilitatea achiziției unui electromobil potrivit bugetului și nevoilor familiei. Cum putem înghiți pilula amară a prețului ridicat?

Un instrument foarte folositor este socoteala pe termen lung a exploatării unor automobile noi, de dimensiuni și performante echivalente, echipate cu diferite motorizări. Bilanțul nu este chiar simplu, fiindcă ține cont de toate cheltuielile legate de proprietatea unui automobil.

Participanții la proiectul Electromobilitate au prezentat în ultimii aproape șase ani diferite exemple personale, comparând costurile unor mașini echipate cu motoare termice cu cele colectate pe parcursul experienței electrice. Ultimul exemplu este bazat pe datele furnizate de Alin (Râșnov), după ce a parcurs o jumătate de milion km, cu opt mașini, în șase ani:

Fără a folosi o metodă unitară, toți colegii nostri au ajuns la concluzia că pe termen lung este mai ieftin să circuli utilizând energie electrică, decât carburanți fosili, și asta fără să ținem cont de poluare, care încă nu se taxează în România.

Metodă de calcul TCO – Agenția Internațională pentru Energie (IEA)

Fiindcă tot a venit vorba mai sus de Agenția Internațională pentru Energie, echipa specializată pe mobilitate electrică a pus la dispoziția publicului o metodă de calcul disponibilă gratuit.

Fiindcă nu este tocmai simplă, atunci când dorești să introduci datele personale pentru alte țări decât cele găsite în meniul aplicației, IEA a pus la dispoziție un webinar care explică modul de utilizare al funcțiilor ”custom” pentru alte țări decât cele listate în meniu.

Participanții la proiectul Electromobilitate, vor prezenta datele obținute pentru diferite cazuri de utilizare și mașini din dotarea familiei, un prim exemplu fiind furnizat de Cosmin (Hyundai Kona, Cluj).

Fiind vorba de o decizie majoră, ce implică o suma mare, vă încurajăm să utilizați aplicația TCO pusă la dispoziție de IEA, pentru mai multe simulări.

Recomandăm utilizarea unei perioade de OPT ANI, cât timp acumulatorul este acoperit de garanție, pentru a elimina grija costurilor mari actuale. Peste opt ani mai discutăm despre costurile schimbării unui acumulator care a ieșit din garanție și despre valoarea lui ca sursă staționară de stocare a energiei fotovoltaice.

Până atunci DRUMURI BUNE, cât mai curate și tăcute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.