VW e-Up! – 6 ani și 8 mașini în căutarea celui mai bun preț/km

Introducere

In curând se va împlini primul an de când Alin (VW e-Up, Râșnov) ne trimitea următorul mesaj, după care a parcat al treilea VW e-Up! în garajul nostru virtual, primul fiind îndrăgita ”Buburuză” a lui Marius (Câmpina), iar al doilea al lui László (Cluj).

Între timp, Alin a acumulat peste 63.500 km cu primul automobil 100% electric utilizat pentru transportul de persoane și, în contextul unor discuții despre costul total al proprietății (TCO – total cost of ownership), ne-a transmis informații despre cele opt automobile utilizate în ultimii 6 ani.

Imboldul pentru revenirea la subiectele legate de TCO, abordate începând din 2018 în cadrul proiectului Electromobilitate, a venit de la aprige dispute în media socială în care avantajele ”electrocasnicelor cu roți” sunt negate tocmai de cei ce nu au condus vreodată un vehicul electric.

Fiindcă ne sunt tare dragi zâmbetele plasate pe postările noastre ce conțin date exacte culese și transmise de voluntari la volanul celor mai populare modele electrice din România, vom continua să argumentăm… tot cu cifre și statistici. In fond, ce poate fi mai frumos decât să pui un zâmbet pe fața cuiva?

6 ani și 8 mașini în căutarea celui mai bun preț/km

Cred că pot contribui la dialogul despre cel mai scăzut preț/km cu informații de la mașinile pe care le-am avut în ultimii șase ani și pe care le-am condus doar eu, în același regim de taxi.

La niciuna dintre masini nu am avut probleme mecanice, la capitolul ”service” notez reviziile. Am încercat să fac un scurt rezumat la tot ce am notat în aplicația Drivvo, pentru care găsiți la final imaginile pentru o parte din mașinile utilizate în ultimii șase ani.

Informații culese despre 8 mașini în ultimii 6 ani

TOTAL km parcurși cu cele 8 masini: 499.373 km

Am pornit la drum în 2017 cu VW Polo (fabricat în 2001), pe care l-am utilizat pentru mai mult de 43.000 km fără a fi proprietatea mea.

După un Golf și un Passat, ambele TDI, BMW-ul m-a lecuit de masini second hand, fiind mai costisitoare pe partea de întreținere, chiar daca prețurile de achiziție au fost mici.

Cel mai mare număr de kilometri (171.852) cu aceeași mașină l-am parcurs cu Dacia Logan GPL. Totodată a fost mașina la care am consemnat cea mai mare diferență între prețul de achiziție și cel de vânzare (5.900 EURO).

A urmat o Toyota Corolla Hybrid nouă pentru care costul/km a fost cu 31% mai mare decat la Logan, iar diferența între prețul de achiziție și cel de vânzare a fost 4.800 euro, după ce am parcurs 94.703 km.

Cu ultima mașină echipată cu motor termic, un Duster GPL, am condus 77.313 km și am egalat costul/km al Logan-ului GPL, pierzând la revânzare doar 500 euro. Tare mi-a mers la suflet Duster-ul.

In noiembrie 2022, m-am decis pentru prima mașină electrică și am ales un VW e-Up! în primul rând pentru prețul mai accesibil primului experiment în universul mobilității electrice. După 11 luni și 63.500 km, parcurși tăcut și fără emisii la eșapament, costul/km este cu 26% mai redus decât al celor două modele Dacia (Logan și Duster) cu GPL.

În loc de concluzii

Dacă ar trebui să îmi asamblez o mașină perfectă din punctul meu de vedere, dintre cele opt pe care le-am utilizat in ultimii șase ani, ar arăta așa:

  • Duster-ul, extrem de rezistent și înalt; 
  • Confortul și stabilitatea din BMW;
  • Loganul m-a surprins prin fiabilitate;
  • Și clar, costul de întreținere și curent de la e-Up!
Deci aș vrea un “Duster” înalt, dar cu o stabilitate mai bună, fiabil, mai confortabil și neapărat electric (dar cu o baterie de 60 kWh minim)… sub 25.000€ daca se poate!

Despre VW e-Up trebuie specificat ceva. Să fim sinceri, într-adevăr este o mașina mai ieftină, dar deosebit de firavă. Deși am și momente când mă grăbesc, în 90% din timp merg deosebit de frumos cu mașinile. E-Up de la 5000 km a început să scoată diferite sunete de la ceva bucși, habar n-am ce se aude.

Cei de la service VW spun că nu se aude nimic, nici acum după 60.000km😅… probabil după ce va ieși din garanție vor auzi și ei sunetul. E adevărat și faptul că și eu sunt foarte atent la orice sunet, având în vedere că transport oameni pe care îi am ca și clienți aproape zilnic de 12-14 ani și vreau ca totul să fie perfect.

Informatii din aplicația Drivvo pentru mașinile noi din ultimii 6 ani

Dacia Logan GPL (31.03.2017 – 13.08.2019)

Toyota Corolla Hybrid (10.10.2019 – 16.03.2021)

Dacia Duster GPL (23.06.2021 – 07.06.2022)

VW e-Up! electric (28.11.2022 – 12.11.2023)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.