Costuri pe termen lung (II) – Kona vs. mașina termică

Costul Total de Proprietate, cunoscut pe plan internațional ca TCO (Total Cost of Ownership), este un indicator care ne poate ajuta să luăm decizii pe termen mediu sau lung, când vine vorba de achiziții importante așa cum este orice automobil.

Chiar dacă sună bine să poți face comparații de TCO pentru mai multe variante de mașini, nu prea găsești aplicații care să te ajute în acest demers. Companiile cu flote mari de vehicule au intern posibilitatea de a face aceste calcule.

In ajutorul celor interesați să simuleze scenarii de cost pe termen lung cu mai multe vehicule, a venit IEA – Agenția Internațională pentru Energie, care a pus la dispoziție o aplicație gratuită. Detalii despre metodă și link-uri găsim în articolul:

TCO Kona

Despre TCO-ul calculat brut costuri/distanță am scris în ultimul articol aniversar:

Am prieteni care mi-au zis că nu e corect calculat, dar nici nu am primit niște indicații cum aș putea calcula mai bine, așa că le țin pentru mine și pentru articolele aniversare 🙂

Dacă mă dau doi pași în spate, voi reaminti că noi am petrecut 2-3 ani căutând o mașină. Doream o mașină nouă, economiile făcute în anii precedenți ne asigurau un buget suficient. După reduceri prețurile se învârteau în zona de 16.000 – 18.000 EURO în funcție de motorizare pentru o termică pe placul nostru.

Date de intrare

Calculele ce urmează se bazează pe distanțele deja parcurse. Cu o mașină termică nu cred că ajungeam să atingem 25.000 km/an. Costul mai mic cu energia ne-a deschis apetitul de plimbări și nu suntem noi excepții 🙃

Costurile carburanților tradiționali sunt cei de astăzi, care sunt în fapt o medie între prețurile minime din 2021 și cele maxime din 2022.

Am considerat în comparațiile de mai jos că am fi mers pe o variantă de 16.000 EURO la termică și 27.500 EURO pentru Kona. Am păstrat în costuri și tichetul Rabla Plus, ca pe un credit cu dobândă 0.

Kona EV vs. Diesel

Kona EV vs. benzină

Povestea noastra adevărată este că în 2020 ne-am reorientat spre EV, dar am ratat achiziția.

În 2021 eram deciși pe achiziția unei mașini electrice și am acționat hotărât în această direcție. Ceva calcule am făcut atunci, dar nu am pus pe hârtie absolut totul. Oricum, variabilele s-au modificat de-a lungul anilor ce au urmat achiziției.

Nu sunt luate în calcul de aplicație energia electrică încărcată de la soare sau la stațiile publice care nu au generat costuri pentru noi, aceste două scenarii fiind și mai favorabile pentru EV. Acestea ar putea să ne ducă într-o zonă de ”recuperare a diferenței prețului de achiziție” mai devreme, cum s-a relatat în articolul Rolul TCO în decizia de achiziție a unui automobil electric acum mai bine de cinci ani, când proiectul Electromobilitate era găzduit de revista online 24auto.ro.

Și nu e totul doar despre costuri

Pe lângă aceste calcule e imperios necesar să ne uităm la electrice și dintr-un alt punct de vedere. Mediul și sănătatea semenilor. Reducerea amprentei de CO2 a parcului de automobile este un obiectiv pentru tările din Europa. Și nu e suficient să ne uităm doar la CO2. Trebuie să ne uităm și la particulele în suspensie PM2.5, majoritatea având ca sursă tot traficul rutier.

Raportat la emisiile mașinii diesel din comparație, Kona EV a scutit mediul de 7 tone de CO2. Și vreo 20 kg de alte emisii la țeava de eșapament (CO+HC+NOx+Part).

Poate ar trebui să avem o astfel de aplicație adaptată la piața UE sau chiar la piața din România. Dar ar fi interes pentru așa ceva oare? Ați utiliza o astfel de aplicație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.