Costurile din prima jumătate de an VW ID.3

Am trecut de jumătatea anului 2023, așa că e momentul să facem un mic calcul al cheltuielilor cu încărcarea, după ce aruncăm o privire la bilanțul lunii iunie pentru echipa ID.3 și invitatul lor, Marcel (Deva) cu Megane.

După cum bine știți, toți membrii echipei folosim mașinile noastre electrice așa cum avem nevoie. Mai jos vom avea o analiză interesantă, pentru că toți patru încărcăm din surse diferite.

Costurile din prima jumătate de an

Cum o imagine face cât 1000 de cuvinte, nici imaginea de mai sus nu se abate de la regula.

Cum reușesc colegii mei de echipă: Călin (CJ), Dan (TM) și Marcel (CJ) să țină costurile atât de scăzute?

  • Călin (CJ) a montat un sistem fotovoltaic de 7kW, care îi este suficient pentru a încărca bateria fără a lua energie din rețea, astfel în multe luni costul a fost aproape 0. În lunile în care a înregistrat costuri, Călin a utilizat stațiile publice cu plată.
  • Dan (TM) se bucură de stațiile gratuite din oraș și uneori la locul de muncă, iar în plus își planifică bine deplasările astfel încât să beneficieze de încărcări gratuite sau foarte accesibile la locurile de cazare. Semn că atunci când ești chibzuit, mașina electrică îți vine mănușă.
  • Marcel (CJ) ține costurile reduse prin beneficiul oferit de angajator de a oferi încărcarea gratuită la locul de muncă. În plus, Marcel încearcă să încarce gratuit și la deplasările mai lungi, dar gustul amar pe care îl poate produce găsirea stației ocupate atunci când vrei să încarci, cred că o să-l facă să reconsidere aceasta varianta de încărcare.
  • Alex (B) costurile mele de încărcare nu mai sunt 0 de aproape un an. Încarc cât de mult pot acasă, cu 0.7 lei/kWh, iar pentru restul încărcărilor, atunci când se poate, folosesc kWh incluși în abonamentul EnelX. Am ales această variantă pentru că în București nu mai sunt multe opțiuni de încărcare gratuite, iar timpul nici nu îmi mai permite să aștept eliberarea unei stații fără cost.

Dar, să nu privim îngrijorați costurile înregistrate de mine, sunt costuri de sub echivalentul a 3l/100km de carburant, iar confortul a fost maxim.

Atenție în vacanțe! Exemplu de costuri cu încărcarea în Elveția

Costurile comunicate de Dan pentru primele șase luni din 2023, reflectă experiența lui din Elveția, plus două drumuri în România, primul în februarie, al doilea săptămâna trecuta. Colegul nostru este foarte chibzuit în utilizarea mașinii și apreciază eficiența Konei, ce se apropie rapid de 170.000 km la bord.

În majoritatea călătoriilor de vacanță, încărcarea la drum lung se face la stațiile rapide cele mai apropiate de traseu, timpul de încărcare fiind un element important în bilanțul excursiei. De loc întâmplător, aceste stații sunt printre cele mai scumpe.

Costurile mele cu VW ID.3 sunt mai scăzute, dar diferențele nu sunt foarte mari. De ce? Costurile sunt dictate de prețul energiei (kWh) la încărcare, dar și de consumul mașinilor noastre. Eficiența trenului de rulare și pompa de căldură își aduc aportul la consum.

Concluzii

Înainte de a concluziona, atașez o imagine comentariul unui cititor:

Mulțumim, Petru, pentru comentariu și informații!

Investiția într-un sistem fotovoltaic o recomand și eu tuturor celor care locuiesc la casă, indiferent dacă dețineți o mașină electrică sau nu.

Încărcarea de acasă trebuie sa fie cel mult a doua opțiune, prima fiind încărcarea la serviciu. Nu vă irosiți timpul așteptând la stațiile gratuite publice. Priza de acasă nu este ocupată, nu trebuie să te abați de la drum pentru a încărca, iar costurile sunt încă decente cu un abonament la Hidroelectrica.

Voi reveni cu un material curând despre o soluție accesibilă pentru a încărca acasă, fără a depăși puterea instalată.

Să ne auzim cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.