Creșterea vânzărilor de automobile electrice în cifre

Am ajuns aproape de finalul lui noiembrie, un bun moment să mai abordăm o dată unul din cele mai controversate subiecte din ultimele luni, declanșat după raportările industriei auto pentru trimestrul trei.

Deși anul trecut, tot în timpul raportului pentru trimestrul III, Tesla a lăsat să se înțeleagă că după scumpiri repetate pentru compensarea numeroaselor creșteri de prețuri în perioada post-Covid, începând cu materia primă și terminând cu costul energiei (mai ales în Europa), vor urma scăderi de preț.

Atunci când au fost anunțate aceste reduceri de preț, în 13 ianuarie, potențialii clienți s-au bucurat, cei ce cumpăraseră recent o Tesla s-au necăjit, proprietarii au vazut valoarea mașinilor prăbușindu-se pe piața second hand, iar presa financiară a început să avertizeze că aceste reduceri vor duce la diminuarea profitului. Fiindca așa ceva este de neconceput pentru orice CEO-angajat, zilele fiindu-i numărate din acel moment, presiunea a crescut și în discursul public a fost strecurată insinuarea că cererea ar fi dispărut, care rapid s-a rostogolit ca un bulgare de zăpadă și s-a transformat în titluri bombastice despre ”moartea viselor electrice”.

In timp ce producătorii din China s-au angajat din plin în războiul de prețuri cu Tesla, ce a rezultat într-o creștere fără precedent a înmatriculărilor pe piața locală, aristocrația auto globală a umblat cu coada pe sus, afirmând că nu vor ”diminua valoarea mărcilor proprii” prin scăderi de prețuri.

După zece luni de încăpățânare, statisticile înmatriculărilor pe cele trei piețe auto majore (China, Europa, SUA) au aproximativ aceeași câștigători: Tesla, BYD și alte câteva firme decise să meargă pe calea mobilității electrice. Declarațiile pompoase au fost uitate și reducerile de preț la stocurile nevândute vin cu repeziciune pentru a salva ce se mai poate din situațiile pentru trimestrul IV, profitul pentru anul 2023 și bineînțeles bonusurile grase ale executivilor.

O privire după 10 luni la piața BEV din România

Cu ajutorul datelor pregătite de colegul nostru Tudor (IONIQ 5, Timișoara) pentru RO e-mobility index publicat de lektri.co, să analizăm cum a reacționat publicul interesat de automobile electrice pe ”o piață cu putere de cumpărare redusă”, cum scria recent un comentator în media socială.

Luna octombrie

La prima vedere nimic nou: Spring conduce detașat, dar cel mai tarziu locul 2 și 3 ar trebui să atragă atenția celor ce cred în poveștile cu scăderea vânzărilor. Chiar și după reducerile de prețuri succesive, Modul Y este departe de fi o mașina la îndemâna oricui.

Pe baza informațiilor publicate de producători, am considerat pentru simplificare cel mai MIC preț afișat pe paginile oficiale Dacia și Tesla (în 26 noiembrie 2023).

Daca toate cele 507 de Springuri vândute în octombrie ar fi fost la prețul de mai sus, ar însemna vânzări de:

  • 507 x 9050 = 4.588.350 euro

După aceeași socoteală, pentru cel mai ieftin Model Y găsit la data redactării acestui articol în stocul Tesla Romania, după ce scădem subvenția acordată prin programul Rabla+ (52.500 lei), rezultă o sumă mai mare decât cea cheltuită de români pentru Dacia Spring.

  • 145 x 35950 = 5.212.750 euro

Asta doar pentru Model Y. Să nu uităm că Tesla a livrat suficiente Model 3 pentru ca îndrăgita variantă să urce pe podium atât în octombrie, cât și în clasamentul anului 2023 (10 luni).

După dispariția titlurilor despre diverși ”Tesla-killeri”, a existat o modă temporară în care un micro-automobil chinezesc, cu preț mai mic de 8.000 euro era declarat învingător al clasamentelor din China. Și aceste titluri au dispărut, dar au fost înlocuite cu cele legate de BYD, o companie extrem de dinamică care și-a concentrat întreaga capacitate de creație și producție pentru automobile 100% electrice (BEV) și hibrizi plug in (PHEV).

Fiindca BYD și alți competitori din China nu au fost prezenți în România în 2023, repetăm socoteala de mai sus, tot într-o comparație simplificată a sumelor minime cheltuite de români pentru Dacia Spring și Tesla Model Y, din care rezulta:

  • Dacia Spring: 5798 x 9050 = 52.471.900 euro
  • Tesla Model Y: 1835 x 35.950 = 65.968.250 euro

În loc de concluzii

Chiar dacă titlurile despre scăderea vânzărilor nu se regăsesc deocamdată în realitatea cifrelor de înmatriculare, iar presa financiară răcnește despre scăderea profitabilității, rezultatul primelor 10 luni pe piața din România, prea superficial categorisită ca una cu putere de cumpărare mică, indică încasări Tesla de peste 100 milioane euro în 10 luni (adăugând întreaga gamă S3XY la socoteală).

Lecția anului 2023 este că reducerile de preț pe piața auto au mutat stacheta accesibilității la un nivel mai acceptabil unui număr mai mare de cumpărători. Rezultatul Dacia Spring și Tesla Model Y și 3 în România eclipsează concurența prin două componente esențiale:

  • disponibilitatea de livrare;
  • prețuri competitive pentru categoria de performanțe din care fac parte.

Rămâne de văzut dacă la un an după reducerile de preț lansate de Tesla în 13 ianuarie 2023 industria auto globală va găsi răspunsul potrivit și o combinație de preț + termen de livrare competitivă. Indiferent ce vor face producătorii tradiționali, startup-urile și o parte din producătorii din China sunt cu accelerația la podea, înscriși pe banda de depășire a numelor celebre ce au pierdut trenul electrificării.

1 Response

  1. Mirel spune:

    In momentul de fata este spring pe primul loc datorita pretului oarecum accesibil. Cand masinile tesla vor fi mai accesibile nu cred ca oamenii vor mai alege springul. Diferentele de tehnologie si confort sunt net superioare la tesla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.