Cronica #9, echipa Kona și evoluția termic 👉 elec⚡️tric

Cum se simte trecerea de la termic la electric? Unii dintre noi au uitat, probabil. De aceea este extraordinar ca proprietari-voluntari noi să ne reamintească acele momente de la începutul călătoriei în mobilitatea electrică. Un astfel de moment avem în cronica #9 a #konițelor.

Evoluția termic 👉 elec⚡️tric

De curând ați făcut cunoștință cu #konița lui Cristi (Bragadiru/IF), în articolul introductiv:

În cei peste 3 ani de apartenență la proiect am încercat de mai multe ori și cu diferiți proprietari să facem o comparație între Kona ICE și cea despre care scriem aici săptămână de săptămână, BEV. Practic era o comparație termic 👉 electric. Lipsa de timp este un foarte bun aliat în zilele noastre. Aliat am zis? Mda, iar sunt sarcastic. Eu ușor să ne scuzăm ca nu e timp, că e complicat, …

Avem astăzi prima raportare din partea lui Cristi, fost posesor de Kona ICE. Și prima opinie sau un review sumar cum se mai cere zilele astea, pentru decizii „asumate”:

Cum este cu Kona EV vs Kona pe benzină? MI-NU-NAT. Din orice punct de vedere e net superior pe electric. Și confort și costuri. Pentru aceeași distanță aș fi plătit 312 lei (calculat la un consum de 10l/100 km care cred totuși că-i optimist pentru ce frig a fost săptămâna trecută.

Cronica #9

Săptămâna #9 se încheie în echipa #konițelor cu un parcurs de peste 2.100 km și un consum de 15.5 kWh/100 km.

Scăderea consumului este logic, având în vedere creșterea temperaturilor. În raportări vom vedea și modul de utilizare, așteptatul copiilor de la diferite activități va adăuga niște energie suplimentară la consum.

Îmi amintesc de pașii #koniței noastre de la început, au fost ore de așteptare cu mașina pornită și consumuri pe măsură. Funcția Utility mode poate ajuta în astfel de cazuri.

Modificările în echipă au tendința de a fi dramatice la început, în special din punct de vedere al domeniului de consum. Lucrurile se reglează pe traseu, când fiecare dintre noi experimentează diversele opțiuni. Rămânem atenți la evoluție, cum spuneam și în cronica trecută trendul liniei albastre (min – minim) e determinat în special de condițiile meteo, iar trendul liniei roșii (MAX – maxim) urmează fidel modul de utilizare.

Titus (SB)

Săptămâna 24-28.02.2025

  • distanță: 103.8 km
  • consum mediu: 14,3 kWh/100 km
  • cost: 0 ron

Daniel (CJ)

În săptămâna 24 februarie – 2 martie Kona a acumulat următoarele date:

  • 412 km parcurși
  • consum mediu: 16.7 kWh/100 km
  • 87 kWh încărcați
  • cost încărcări 0 lei.

Gabriel (MS)

Săptămâna #9 a arătat așa:

  • Distanță parcursa: 549.3 km
  • Consumul mediu: 15.0 kWh/100 km
  • Încărcare: încărcat acasă
    • Hidroelectrica
    • panouri

Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:

  • Luni – Vineri: Naveta lucru.
  • În weekend doar plimbări prin zona, temperaturile au fost un pic mai ridicate, de aici și consumul mai bun. Dar oricum dimineața tot încălzesc mașina înainte să plec, e o plăcere să intru într-o mașină caldă.

Dani (AR)

Kona încheie luna februarie cu o cifra rotundă și un consum mediu ce vestește și el venirea primăverii. 

  • Distanta parcursă: 100 km
  • Consum mediu: 12,6 kwh
  • Cost reîncărcări: 0

Edith & Alex (SB)

În ceea ce privește Kona mea, rămâne să vă spun că aproape am parcurs toți km săptămânii 9 cu un cost de 0 lei. Zic ”aproape” pentru că vineri seara am conectat mașina la încărcat, mai aveam 12% SOC în baterie și o autonomie estimată de 43 km. Urma să fac un drum dus întors la Avrig de vreo 40 km și am lăsat setat să se încarce sâmbăta de la surplus. Dar prognozele meteo sunt schimbătoare; până vineri am avut soare din plin în fiecare zi, schimbându-se în nori și ploaie în noaptea spre sâmbătă. Așa că am dat drumul să se încarce și de la rețea puțin. Nu-i bai, vor urma cu siguranță alte săptămâni în care voi fi cu costul pe 0.

În săptămâna 24 feb – 2 mar am parcurs 566 km cu un consum mediu de 15.9 kWh/100 km.

Pe poza din bord apar 536.5, deoarece iar am uitat să dau reset și a trebuit sa-mi pun bilet să adaug 29.5 km.

Dar sper că nu o să mai fie cazul, mi-am pus task-uri în calendar cu notificare duminică seara și luni dimineața pentru raportările săptămânale, precum și în ultima zi și prima zi a fiecărei luni pentru cele lunare.

Cristi (IF)

Săptămână 24 februarie – 2 martie a început cu temperaturi spre -11°C, iar pe final am avut și 8-9°C. A fost o săptămână friguroasă cu un consum mare și de asemenea cu timp îndelungat petrecut în mașină în așteptarea copilului să iasă de la tot felul de activități. Ajunsesem să văd pe bord peste 100 kWh/100km pentru așteptări de cca 1 oră cu clima pornită la 23°C.

Pentru că sunt nou aici, vă spun că eu locuiesc în Bragadiru și eu fac zilnic naveta spre Piața Universității, unde lucrez. Petrec 2-3 ore pe săptămână în staționare cu motorul pornit, în așteptarea copilului de la diverse activități. De acolo zic eu că e și consumul mai mare ca al altora.

Oricum, pare că scade consumul, față de consumul din săptămâna anterioară (17-23 februarie) care a fost în totalitate foarte friguroasă când am avut 22.8 kWh/100km.

Urmează să-mi instalez și o stație de încărcare acasă, mi-am comandat un Fronius Wattpilot de 22 kW. Să prind niște zile mai călduroase și am să o montez și atunci o să pot să încarc și eu doar din panouri. Sper 🙂

Datele pentru săptămână încheiată (24 februarie – 2 martie) sunt următoarele:

  • Distanță: 417.5 km
  • Încărcări: 64.6 kWh
  • Costuri de încărcare: 84 RON (PPC – am calculat cu 1.3 lei/kWh)
  • Consum: 20.4 kWh/100km

Cum este cu Kona EV vs Kona pe benzină? MI-NU-NAT. Din orice punct de vedere e net superior pe electric. Și confort și costuri. Pentru aceeași distanță aș fi plătit 312 lei (calculat la un consum de 10l/100 km care cred totuși că-i optimist pentru ce frig a fost săptămâna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.