Skoda Enyaq – o încărcare și 70 RON pentru toată săptămâna

Poate vă amintiți de momentul în care Mihai (Bacău) a fost la Brașov sa preia Enyaq-ul de la Cristi, după ce cochetase un timp cu Model Y.

În urmă cu doi ani, când a ales Enyaq-ul rulat ne scria despre alegerea făcută:

De ce nu am rămas la Tesla Model Y?

Nu vreau să-i supăr pe cei care preferă Tesla. Este o mașină electrică superioară Enyaq-ului la capitolul eficiență, putere, tehnologie, rețea/viteză de încărcare și mai nou, ca și preț de achiziție de nouă.

Îmi place interiorul, dar parcă este prea simplu față de ce sunt eu obișnuit. Service-ul doar din București e prea departe și singurul. Vreau să privesc mașina ca pe o unealtă, nu ca pe un bibelou. Parcă aș mai avea un copil dacă aș fi ales Tesla și momentan sunt suficienți doi. Vreau un cal de povară, un partener, nu o grijă în plus, nu încă un “telefon” la care să privesc deconectat cu orele. 

În concluzie, cred că pot spune că nu am ales Tesla pentru că este prea bună și mi-ar fi distras atenția și grija de la lucruri mai importante pentru mine în acest moment. Are sens ce vreau să transmit?

Intre timp Enyaq-ul a ajuns la al treilea proprietar Adrian (București) și un al doilea exemplar ni s-a alăturat foarte recent de la Oradea cu Alin la volan. Iată ce ne transmit cei doi proprietari despre experiențele din luna februarie și ultima săptămână.

Dovada că nu doar colegii noștri sunt încântați de experiențele la volanul Enyaq-urilor sunt înmatriculările din Europa de vest compilate de EU-EVs, unde-l găsim pe locul 3, iar Skoda pe 9.

Sursa: EU EVs

Enyaq în cadrul proiectului Electromobilitate

Adrian

A fost pe tușă ”Minty” mai mult de o săptămână, din cauza vremii și ulterior din cauza unui cui în roată.

Nu pot spune că luna Februarie a fost una plină de aventură, dimpotrivă. Stresul cel mai mare a fost cu șantierul la canalizare și apa de pe strada mea și noroaiele generate de el, care nu cred că se termina cu o reasfaltare până la vară/toamnă…

  • Parcurs Februarie: 1144 km
  • Consum mediu: 22.4 kWh/100km
  • Costuri  totale: 3650 lei, detaliate mai jos
  • cu încărcarea ~20 lei incarcare acasă
  • întreținerea, 50 lei reparare cui in roata si 80 lei spălări
  • reparații  0 lei
  • costuri conexe ~3500 lei instalare stație încărcare ID 7 kW mono în garaj – cabluri, manoperă, schimbare siguranțe în TEG (32A) și în BMPT(60A), dosare și acte Spor putere.

Alin – Oradea

Mai jos, imaginile aferente săptămânii 24.02.2025 – 02.03.2025.

Fiind o săptămână care încă de la început a vestit venirea primăverii, am reușit să parcurg toate drumurile cu o singură încărcare și un consum care începe să fie asemănător cu valorile din zilele unde avem doar temperaturi cu +: 13.2 kWh/100km.

Săptămâna anterioară țin să menționez că datorită vremii reci am avut nevoie de două încărcări. Incarcarea făcută în 23.02.2025, care mi-a ajuns până azi, m-a costat 70.52 Ron și am parcurs 250 km. Cum se vede în poze, încă mai aveam autonomie de vreo 52 km, dar am zis ca fiind că începe o nouă săptămână, să o pregătesc pentru drumurile zilnice: serviciu, școala și activitățile copilului, plus multe altele care intervin.

Cei 250 km i-am parcurs urban, având într-o singură după amiază un drum extra urban. Dacă aș face o comparație cu un motor termic, cu un consum urban să zicem de 7 l/100 km benzină, la distanța parcursă de mine (250 km) costul cu combustibilul ar fi fost undeva 136.50 Ron (calcul la 7.8 ron/l benzină).

Bun, să zicem un consum ideal de 5l/100km cu benzină, tot ar fi un cost  de 97.50 ron . Din socoteală, chiar și cu un consum de 5l/100km, care este foarte bun pentru oraș, cu electrica tot am ieșit bine per ansamblu, chiar așa cum incarc eu, doar de la rețele publice la un preț de 1.9 – 2.07 ron/kWh.

Vă doresc tuturor o săptămână cât mai ușoară și plină de soare și energie în tot ceea ce vă propuneți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.