Veștile din universul VW sunt legate în aceste zile mai mult de conflictul de muncă declanșat în urma anunțului închiderii unor fabrici în Germania, decât de noi modele inovative, care să rezolve o parte din problemele de mediu cu care ne confruntăm.
Sursa: Bloomberg Hyperdrive
Osnabrück și giganticul complex industrial de la Wolfsburg par să fie afectate în primul val. Nici de la Bruxelles nu sunt vești bune legate de fabrica Audi, poate cu excepția unor speculații că ar putea fi preluată de NIO.
Rădăcinile crizei prin care trece VW în prezent sunt adânci și pot fi trasate în timp până la momentul declanșării scandalului Dieselgate în urmă cu o decadă. Încercările fostului CEO, Herbert Diess, de a schimba cursul grupului VW spre electrificare rapidă a semi-eșuat, iar în prezent producția VW pe cea mai mare piață auto din lume este în scădere puternică.
Motivul acestei scăderi provine din faptul că oferta VW pe piața chineză nu s-a adaptat destul de rapid la electrificare. VW a fost o forță dominantă pentru mai bine de două decenii în China cu gama de modele echipate cu motoare termice, dar a pierdut startul și ritmul rapid de dezvoltare al mobilității electrice pe piața auto locală.
In mai puțin de cinci ani, categoria NEV – New Energy Vehicles (BEV, PHEV, FCEV) a depășit pe cea a motoarelor termice, acolo unde era punctul tare VW. Spre deosebire de schi unde este mai ușor să te afli pe panta descendentă, în orice domeniu comercial viitorul este asigurat doar dacă te afli bine plasat pe cea ascendentă.
Din păcate pentru cei peste 678.000 angajați din 2023 (inclusiv JV-urile din China) grupul VW nu este printre fruntași în momentul de față pe două piețe auto majore: China și SUA, iar dominația europeană a creat doar o falsă impresie că totul ar fi OK în tranziția spre mobilitatea electrică.
Vom urmări consecințele pe termen lung ale acestei nepotriviri între ce doresc cumpărătorii și ce oferă grupul VW, cât și a modului în care această discrepanță se reflectă în bunăstarea și viitorul echipei din Europa.
VW ID.3 în cadrul proiectului Electromobilitate
Consum mediu săptămânal
Membrii comunității noastre pasionați de statistici, au observat probabil trecerea la formatul de toamna al graficelor de consum. Acestea reflectă consumul mediu săptămânal din ultimele 12 luni, începând cu echinocțiul din 2023. Până la cel de primăvară din 2025, vom vedea cum se formează al doilea vârf de consum în sezonul rece 2024/2025, similar cu cel din perioada noiembrie-februarie 2023/2024.
In curând euforia noilor proprietari de electrice achiziționate începând din primăvara acestui an, va face loc bocetelor anuale despre ”scăderea” bruscă a autonomiei odată cu scăderea temperaturilor, așa cum am subliniat în urmă cu cinci ani și în fiecare sezon rece începând de atunci.
Dovada, că este fireasca creșterea consumului în sezonul rece, este adusă de cei opt colegi ce au colaborat la proiectul Electromobilitate pe parcursul a 190 săptămâni (începând din ianuarie 2021). Fenomenul revine în fiecare an, doar amplitudinea valorilor maxime diferă în funcție de cazurile de utilizare individuale și modificările de soft, ce afectează preîncălzirea acumulatorului iarna.
Aflați încă în perioada nirvana electromobilisitică, când AC funcționează rar și acumulatorul nu canibalizează electronii necesari deplasării pentru ”confortul” propriu, să vedem ce relatează colegii noștri.
Delia și Laszlo – Cluj
Săptămâna trecută nu ne-am mișcat deloc, mașina așteaptă numerele de înmatriculare de la firma de leasing.
Alexandru – București
În săptămâna 9-15 septembrie am parcurs 309 km cu un consum de 14.4 kWh/100km.
A fost o săptămână în care am folosit atât AC-ul pentru răcire, cât și încălzirea în unele dimineți, din anii trecuți îmi amintesc că o perioadă așa va fi folosită climatizarea.
.
Cosmin – București
Saptamana trecută am parcurs 735 km cu un consum mediu de 19.0 kWh/100km si un cost de 173 RON.
Aici intra si o incarcare la Rm. Vâlcea (Bujoreni) la o stație din rețeaua Plugpoint amplasata exact in parcarea in care trebuia eu sa stau vreo 2 ore pentru o intalnire, dar montata ciudat pe un gard si cu niște gunoaie lăsate pe langa.
Am petrecut 10 minute pana am pornit incarcarea: a si dat rateu la prima încercare, dar a si trebuit sa dau târcoale mașinii ca să pot manevra cablul greu si gros (zici ca era viu si voia sa fuga!) si sa ajung la portul mașinii; este înghesuit accesul daca vrei sa parchezi corect.
Se putea si mai bine, dar mi-a fost mai comod sa incarc acolo decat in alta parte pe drum.
Marcel – Cluj
Datele săptămânii 9-15/09.
- Distanță parcursă: 812 km,
- Consum mediu: 12.5 kWh/100km,
- Incarcari: 114.5 kWh
- 3xAC 66 kWh
- 1xDC 48.5 kWh
- Cost: 0 ron
Din echipa VW ID.3 au dat curs invitației elevilor din echipele de robotică de la CN Decebal, Marcel (CJ) și Dan (TM). Vă așteptăm cu drag în fața Primăriei între 10 și 12 să discutăm despre VW ID.3 și nu numai.
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 110 owners, documenting more than 3.7 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.