Cu Dacia Spring în Germania – plăcere sau durere?

Introducere

Intr-un anume fel, călătoriile lungi cu automobile electrice, ar putea fi asemănate de pasionați cu „ultima mare aventură” din primul sfert al secolului XXI, iar de sceptici doar ca o dovadă că tehnologia acumulatorilor, densitatea rețelei de încărcare și mai ales diversitatea modului de operare și al prețurilor din rețelele non-Tesla pot fi copleșitoare.

Pentru a porni la un astfel de drum ai nevoie de timp (chiar foarte mult timp) și răbdare cu carul, pe lângă o colecție impresionantă de aplicații pentru fiecare rețea în parte. Călătoria trebuie să fie scopul, nu destinația. Altfel întreaga experiență devine doar o sursă de frustrare sau chiar un coșmar, de la caz la caz.

O lectură utilă, înainte de o călătorie electrică spre vestul Europei, sunt articolele lui Paul (DJ), care a traversat de multe ori Europa pe traseul Băilești-Amsterdam și retur, începând cu mai bine de doi ani în urmă. Paul a subliniat extinderea și creșterea oportunităților de încărcare și a recomandat cele mai avantajoase posibilități în fiecare țară. Tot cu Kona, Dan (B) a parcurs și descris în amănunt trei călătorii între București și Elveția.

Radu (PH) a plecat într-o superbă excursie cu ZOE fără încărcare rapidă (CCS), până în Slovenia. Tot în Slovenia a mers și Dan (B) cu Opel Corsa.

Dar cele mai utile sfaturi, pentru nevoile lui Marcel la drumul spre Germania, sunt cele descrise de Laszlo (CJ) pe traseul Cluj-Budapesta cu VW e-up! și în special super-aventura lui Mihai (SV) de la Fălticeni la Berlin și retur cu Dacia Spring.

Din lectura episodului Brad-Sopron, scris de Marcel la primul său drum spre Germania, mulți cititori vor deduce că nu are rost să încerci să mergi cu Spring la drum lung, sau chiar că poate fi periculos să te expui în sezonul rece unor astfel de provocări.

Alții vor găsi confirmarea că adulții își pierd capacitatea de a învăța de la alții și o fac doar dând cu capul… și câte și mai câte alte săgeți vor porni către colegul nostru Marcel, care oricum a stârnit multe dezbateri online, pur și simplu bucurându-se de cei peste 53.000 km curați, liniștiți și eficienți la volanul Spring-ului parcurși în primul an.

Intrarea în țară cu TM 3 după peste 6.300 km din Motor City la Timișoara via Drammen(Norvegia), 25 februarie 2019

Într-un fel, mă simt oarecum vinovat că am dat un exemplu cât se poate de nepotrivit, traversând Europa în februarie 2019 de la Drammen, Norvegia, la Sibiu cu un Model 3 specificație SUA, încărcând cu max. 7 kW AC cu ajutorul unui adaptor Tesla SUA-Type 2. Și atunci, ca și în cazul lui Marcel scopul a fost călătoria, nu destinația!… dar fiind vorba de o Tesla la mijloc, chiar atunci când livrările de Model 3 au început în Europa, mașina a fost admirată, spre deosebire de veninul care se revarsă, de multe ori pe nedrept, peste Spring.

Fără să alterez serialul plin de surprize și situații neprevăzute, vă pot destăinui că Marcel are planuri pentru următoarea călătorie în Germania, când vremea se mai încălzește și Spring-ul va fi mai grijuliu cu electronii.

Dan Boboescu TM 3 long range, 107.000 km

Prima etapă Brad, jud. Hunedoara – Sopron, Ungaria

Am o datorie despre Transcarpatica II cu privire la a doua zi și anume Transfăgărășanul, sar peste și încerc să povestesc experiența, oarecum stresantă pe drumul spre Germania.

Consoarta avea mari emoții cu privire la stațiile de încărcare, dar am liniștit-o arătîndu-i harta de pe PlugShare și de pe ABRP unde apăreau destul de multe stații de încărcare.

Dar, niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg

Am pornit la drum seara la 21:50 din Brad, jud. Hunedoara, cap compas Conacul Sava Brancovici din Ineu pentru o masă și încărcare baterie. Ajunși acolo am conectat cablul de încărcare și, o mică dezamăgire, era o stație de 10 A de la Dacia Spring. Decât nimic, e bună și asta. Am stat cam două ore și am ațipit în mașină. Kilometri la bord: 56.975.

Am fost prevăzător și am luat vinietă pentru Ungaria de la MOL Deva, dar pentru Austria am plătit la un chioșc din vamă 65 lei pentru zece zile.

Békéscsaba, sosire la stație cu 68 km rezervă pe care i-am urcat la 218 km estimați (100% SOC), 21,1 kWh în 58 de minute, cost 77,31 lei (6.380 Forinți, taxați la minut nu la kWh). Consumul mediu pana aici a fost de 13 kWh/100km. Kilometri la bord: 57.055.

Următoarea oprire planificată a fost la Kecskemét tot la o stație Mobiliti dar, tot din goana celor 44 de cai, am ochit o stație MOL Plugee. Pornirea stației nu a creat probleme, deoarece aplicația o aveam instalată pe telefon și am și utilizat-o în România la Deva. La fel a fost și cu Mobiliti, instalată din timp…

La MOL Kecskemét datele s-au prezentat cam așa: sosire în zorii zilei, pe la 05:45, rezervă 78 km pe care i-am dus la 203 km (100% SOC) energie electrică 17,07 kWh în 52 minute cu un cost de 37,30 lei (3078,53 Forinți, 179 Forinți/kWh, 1 Forint pe minut după 30 minute pe care le-am depășit, că nu am fost atent). Consumul realizat a fost de 12,9 kWh/100km. Kilometri la bord: 57.185.

La Székesfehérvár am ajuns cu 75 km rezervă, 37% baterie, consum de 13 kWh/100km iar la bord am avut 57.306. Încărcarea tot la o stație MOL 16,97 kWh, 37,11 lei (179 Forinți/kWh + 1 Forint minutul după 30 de minute pe care le-am depășit) autonomia estimată 197 kilometri, toate astea în 54 de minute. Temperatură exterioară 11°C iar bateria 27,3°C.

Cu socoteala de a ajunge la Sopron, pe drum, la Veszprem am ajuns în preajma Lidl, unde am observat din prima stația de încărcare la care am parcat. Simțind oboseala drumului am conectat cablul tip 2 pentru o încărcare lentă și o ațipeală îndelungată dar, ghinion, stația se deconecta la fiecare 30 de minute. Oricum, am reușit să ațipesc și să mai alung din oboseala condusului…

Kilometri la bordul Springului 57.536, rezervă 156 km, procent baterie 78%, consum 13 kWh/100km, în 65 minute am încărcat doar 6,1 kWh ridicînd autonomia estimată la 207 km cu costuri zero.

Următoarea oprire pentru încărcare a fost planificată la Sopron, stație Mobiliti. Și de aici începe stresul. Stația găsită prezenta eroare de comunicație. Am căutat și găsit alta, tot Mobiliti la care am ajuns cu 57.504 km la bord, rezervă de 69 km, consum 12,7 kWh/100km. Stația se află undeva printr-un cartier, nu a fost dificil să o găsesc, PlugShare și cel ce a poziționat-o pe hartă au fost foarte preciși iar Google maps m-a dus la punctul dorit.

Încărcarea am pornit-o fără dificultăți, 219 km estimați, 100% procent baterie în 63 de minute cu un cost de 83,97 lei (6.930 Forinți, 120 Forinți pe minut), temperatura exterioară 11°C iar cea a bateriei 24,8°C.

Bineînțeles și aici am ațipit…

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.