Sfârșit de noiembrie în Grupa Mare și un nou coleg – Ovidiu cu primul Model Y

După cum trădează titlul, suntem cu toții foarte nerăbdători să urmărim săptămânal la lucru pe noua campioană mondială a înmatriculărilor din 2022: Tesla Model Y.

Deși se încadrează după dimensiuni în Grupa Mare, alături de modele remarcabile: ID.4, Enayq și IONIQ 5, care au cucerit numeroase titluri europene și globale acordate de presa auto, Model Y Performance inaugurează o categorie nouă, pentru care numele mai potrivit ar fi Grupa Tare!

Corecturile în roșu diferă de valorile din EVdatabase și au fost făcute pe baza informațiilor primite de la proprietari

Varianta Performance achiziționată de Ovidiu (coloana din dreapta în tabelul comparativ) excelează cu valori rezervate în epoca trecută, cea a motoarelor cu ardere internă, doar pentru mașinile sport, cu mult mai scumpe. Prima impresie subiectivă despre Model Y Performance vine de la Octavian (SB), pe care l-ați cunoscut alături de un Outlander PHEV și mai nou la volanul unui Spring.

După primul test drive la Sibiu cu Model Y, Octavian explică pe scurt: „Accelerează de ți se face rău!”

A doua vine de la proprietar, într-o formă grafică (foarte tehnică) așa cum ne-a obișnuit. Cele două vârfuri de putere de 387 kW (526 CP) sunt rezultatul accelerațiilor, care continuă să fascineze pe majoritatea celor ce fac cunoștință cu Tesla pentru prima oară și Ovidiu ne avertizează că: „Următoarele săptămâni o să am consumul varză la raportare, că e lista lungă de curioși…”.

Ovidiu (B) a început colaborarea la proiectul Electromobilitate în 2020 cu un Peugeot e-2008, a continuat în 2022 cu Tesla Model 3 și după șapte luni a decis că Model Y corespunde mai bine nevoilor actuale ale familiei. Pe baza articolelor scrise până acum, suntem convinși că vom avea o imagine mai clară despre Model Y, decât după drive testele ocazionale.

Până la recepționarea primelor impresii și informații, să trecem în revistă evoluția colegilor din Grupa Mare în ultima săptămână din luna noiembrie.

Consumul mediu săptămânal

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 21-27 Noiembrie IONIQ5 a parcurs 157 km cu un consum de 20.1 kWh/100km. O săptămână foarte statică, doar cu drumuri de oraș și puțin mers la birou.
Am avut o singură încărcare duminică seara pe care nu aș fi făcut-o dacă nu vizitam târgul de Crăciun recent deschis din centrul Timișoarei. Așa că am parcat la birou, fiind foarte aglomerat în toate parcările din centru și am pus și mașina la încărcat.
Energia încărcată a fost aproape 40 kWh, iar costurile 0.

În 30.11, am plecat spre Viena și sunt curios de experiența Ionity, atât dpdv al puterii cât și al costurilor. La activarea contului ChargeMyHyundai am primit un an de abonament gratuit Ionity Premium care teoretic ar trebui să aducă un cost de 0.29 EUR/kWh. 
Pentru încărcarea la Viena am făcut cont la Wien Energie, dar încă nu am primit cardul, probabil m-am trezit cam târziu și nu cred că voi putea încărca, dar rămâne de văzut cum mă descurc cu aplicația lor.

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

Datele din săptămâna 47 (21.11-27.11) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 215.9 km
  • Tip traseu: 100% oraș
  • Viteza medie: 29.1 km/h
  • Consum mediu: 21.7 kWh / 100km
  • Total încărcări: 79 kWh

Energie obținută de la panourile solare: 0.3 kWh.

Încă o săptămână foarte statică, mașina a stat mai mult parcată la aeroport. Puține drumuri scurte pe temperaturi scăzute, consumul este pe măsură.

Laurențiu – VW ID4, Cluj-Napoca

O săptămână destul de friguroasă, dar nu cu temperaturi sub 0 grade.
Nu mai reușesc nicicum consumuri sub 20 kWh/100 km, pe aceleași drumuri unde în toamnă aveam sub 15.

Cristian – Skoda Enyaq, Brașov

În săptămâna 21-27 noiembrie Skoda Enyaq a parcurs 765 km cu un consum mediu de 18.4 kWh/100km. 
 
Duminică (27.11) am făcut și o plimbare de 467 km până la Cheile Bicazului. Am plecat cu bateria încărcată la 100% de acasă, iar la Gheorgheni, pe drumul de întoarcere, după 296 km mai aveam 17% SoC. Consumul a fost destul de mare, aproximativ 19.4 kWh/100km, dar și temperaturile au fost scăzute, variind între -1 și 4 grade. 
 
Am încărcat de la 17% la 55%, destul de lent, pentru aproximativ 40 minute. Costul și cantitatea totală de energie pot doar să le estimez, deoarece am folosit aplicația e-charge, în regim roaming, iar sesiunea încă nu este vizibilă în aplicație. Cred că am încărcat aproximat 30 kWh, la un cost de 2.49 ron, rezultând un total de 75 lei. 
 
Deoarece se și înnoptase am mers mai încet spre casă, pe ultimii 171 km consumul scăzând la 17.1 kWh/100km, la o temperatură apropiată de 0 grade.
 
Am ajuns cu 14% SoC și un consum mediu de 18.2 kWh/100km. Cost total 127 ron sau 27 ron/100km. Și dacă comparăm cu un motor pe combustie ar însemna aproximativ 3.4l diesel sau 4l benzină/100km. 
 
Toți ceilalți km au fost parcurși folosind incarcari de acasă, însumând 136.7 kwh. Costul mediu per 100km, conform conturului și aproximand încărcarea de la Gheorgheni este aproximativ 24.1 lei. Consumul, incluzând preconditionari și pierderi este 21.7 kwh / 100km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.