Episodul 2 – Cât costă 100 km parcurși cu benzină, motorină sau energie electrică?

Fiind un subiect de mare actualitate, cu prețuri ce variază rapid atât pentru curent, cât și pentru carburanți, revenim la subiectul costurilor cu încărcarea cu energie electrică comparativ cu alimentarea cu benzină sau motorină, pe baza exemplelor din exploatarea de zi cu zi furnizate de colegii participanți la proiectul Electromobilitate.

Repetăm afirmația din primul episod legată de sursele de încărcare utilizate, pentru a clarifica varietea și gratuitățile existente chiar și în afara rețelei Tesla Supercharger.

 • încărcare acasă din rețea și panouri fotovoltaice;
 • încărcare la serviciu;
 • încărcare în rețele publice AC și DC;
 • încărcare în rețeaua Tesla Supercharger.

Mihai – Dacia Spring vs. Sandero

Pentru Dacia Spring costul celor 1151 km parcurși în luna noiembrie a fost 10.2 lei, rezultând 0.88 lei/100km (cu mulțumiri Primăriei Suceava, care încă mai permite încărcarea gratuită la stațiile Electromagnetica).

În paralel, cu 1.5 dCi Sandero, pentru un plin de 1050 km am alimentat 51 litri și a costat 440 lei, rezultă 41.90 lei/100km. 

Cosmin – Hyundai Kona vs. VW Polo (diesel) și Golf (benzină)

Noi deținem și un VW Polo 6R cu motor diesel 90CP. Ultimul plin a fost în septembrie cu un preț de 8.83 RON/l. Vineri m-am plimbat cu el, am fost să schimb anvelopele. Dincolo de fum și gălăgie am observat că pentru cei ~50km parcurși am avut un consum de 6.7 l/100km. Rezultă un cost de 59.2 RON/100km, de peste PATRU ORI mai mare decât încărcarea Konei acasă, care e momentan ok (13 RON/100km pentru luna noiembrie).

Legat de ICE am făcut căteva referiri și în articolul care a marcat un an de participare la proiect:

Mulțumim Cosmin pentru primul an de colaborare la proiectul Electromobilitate

Am ales să colectez datele de la Polo într-o aplicație și o fac în continuare, chiar dacă sunt puține, majoritatea drumurilor zilnice fiind parcurse cu Kona. In articol am luat din aplicație consumul mediu de 6.2l/100km, iar prețul combustibilului a fost selectat ca cel mai mic din luna respectivă.

Fiind folosit mai rar, Polo a parcurs in 2022 un total de ~1400 km. Comparația de costuri mai jos:

Deși în prezent este mai mare prețul la motorină, consumul este foarte diferit. Golf-ul nostru (pe benzină, producție 2006, motor clasic, 102CP) consuma +10l/100km, în timp ce Polo se situează ca average pe la 6.2l/100km conform aplicației. Așa iese costul pentru benzină mai mare la 100km.

Posibil ca mașinile pe benzină mai moderne să aibă un consum mult mai redus de combustibil. Golful l-am dat la rabla când am luat Kona. Am păstrat datele din aplicație pentru astfel de comparații.

Călin (CJ) – VW ID.3 vs. Kia Sportage HEV

Închei luna Noiembrie cu 378 km parcursi cu ID.3 și consum mediu 18,5 kWh/100km.
Am încărcat în această lună 66,15 kWh (din care 29,52 – AC ), fără cost la stațiile primăriei din Cluj, cu o durată totală de 5h.

Comparativ, pot aduce date referitoare la consumul unei Kia Sportage HEV MY22 Echipare GT-Line cu pneuri Continental WinterContact TS 870 P, 235/55 R18. 

Pentru moment după 6630 km parcurși , consumul total e de 6,6 l/100km (față de 5,8 l/100km WLTP)  mers pe toate categoriile de drum.

Invitație

Dacă utilizați în paralel mașini cu motor termic și electrice, așteptăm cu mult interes costurile din luna noiembrie și în continuare în sezonul rece. Ne puteți scrie la rubrica de comentarii, în media socială sau la adresa office@electromobilitate.com. Va rugam atașați imagini de la bord cu parcursul și consumul, alaturi de informațiile cu costurile. MULȚUMIM pentru colaborare!

2 Responses

 1. Gabi spune:

  Cu Dacia Spring, in luna noiembrie am avut un consum mediu de 11,9 kWh/100km (exclusiv in oras, temperaturi intre 5 si 10 grade). E o masina incredibil de eficienta in oras (si greutatea de 950 km ajuta).
  Incarcare doar cu cupoane la Kaufland Renovatio, cost total 0. Cost de 0 lei/100km.
  Cu Dacia Logan, consum mediu benzina 9 l/100km, cost 63 lei/100km.

 2. Dan Boboescu spune:

  Mulțumim pentru informațiile furnizate. Le vom include in Episodul 3 al serialului despre cheltuielile la100 km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.