Cu Hyundai Ioniq electric la Muntele Mic – partea a doua

După încercarea buclucasa din urma cu doua saptamani de a urca la Muntele Mic, când lanturile au opus atata rezistenta la inaintare incat am rămas fără energie în acumulator, am adunat învățăturile și la începutul acestei săptămâni am vrut sa ne convingem ca indragitele partii pot fi atinse cu Hyundai Ioniq.

Timisoara – Borlova

Tot cu Tudor la volan, ca sa eliminam variatiile introduse de stilul de condus, am plecat din Timișoara cu o autonomie indicată de 210 km, cu gândul că vom încărca la pensiunea Gasthaus Maria, unde echipa Lek3.co a instalat o stație AC de 22 kW. Cum socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, am găsit porțile pensiunii închise, fiind o zi mohorâtă din timpul saptamanii, fara activitate turistica.

Rezerva de energie de 36% cu care am ajuns la Borlova nu ne-a dat încrederea necesară pentru a continua drumul, stiind ca la prima incercare 32% nu a fost suficient pentru urcarea cu lanturi, desi era valoarea etalon cu care am urcat Transfagarasanul in toamna cu Ionica.

Plouați și la propriu și la figurat, am conectat mașina la priza de 220V a pensiunii de peste drum, Conacul Vânătorului. Din pacate, la Caransebes nu exista o statie de incarcare, care ar deschide turismul cu masini electrice spre sudul Banatului, cea mai apropiata statie rapida fiind la aproape 60km in Reșița. Deocamdata aceasta placere este rezervata posesorilor de Tesla sau Hyundai Kona cu acumulatorul de 64 kWh, care au suficienta autonomie pentru aceste trasee pitoresti. In 2020 se vor alatura noile Zoe si Leaf cu acumulatori mai mari decat ultima generatie ale celor doua modele.

Borlova – Resita – Borlova

Traseu Borlova – Reșița

Incarcarea cu 43 kW la Reșița, a fost rapida și am realizat ca avem destul timp sa ne întoarcem, pentru a urca la Muntele Mic. Am ajuns la Borlova cu 75% rezerva de energie in acumulator și am continuat încrezători drumul pe serpentinele spre partiile de schi.

Putere de încărcare – Reșița

In sfarsit, urcarea la Muntele Mic

Consumul pe cei 20 de kilometri de urcare a fost de 3 ori mai mare (44 kWh/100km) decât media pe termen lung (14 kWh/100km) cu Ionica si am folosit 32% (aproape 9 kWh) pentru urcarea până în parcarea superioară, tot atat cat am consumat cu lanțurile montate pe roțile motoare cu zece zile in urma, cand ne-au lipsit insa 5 km pana la destinatie.

Pentru că ceata deasa nu era potrivită pentru ski, ne-am multumit cu o plimbare prin stațiune, cateva poze si coborarea tacuta cu franare regenerativa, aproape la fel de frumoasa ca alunecarea pe partie, cu destinatia stația de încărcare de la pensiunea Gasthaus Maria. Între timp luasem legătura telefonic cu proprietarul pensiunii, care ne-a așteptat cu porțile deschise, la propriu.

Pe coborâre am recuperat 7% ( 1.7 kWh), care ne-au scurtat timpul de încărcare, dar am avut totuși suficient răgaz pentru o cafea si multe povești electromobilistice la pensiunea Gasthaus Maria, intr-o ambianta deosebit de placuta.

Borlova – Timisoara

La apus am zarit pentru prima oara o fasie rosie de cer, dupa o zi gri si cetoasa pe munte si foarte ploioasa pe drum. Am ajuns la Timișoara dupa 419 km parcurși cu un consum mediu foarte bun, considerand urcarea la 1300 metri pe Muntele Mic, de 12.9 kWh/100km (8.3 RON/100km).

Traseul parcurs: Timișoara – Borlova – Reșița – Borlova – Timișoara

Concluzii

Cu satisfactia morala ca la a doua incercare ne-am atins obiectivul, pe drumul de intoarcere am reflectat la „aventura” reprezentata de o calatorie mai lunga decat autonomia unei masini electrice, in anumite zone din tara, care nu au puncte de incarcare rapida.

Anticipand ca in 2020 parcul auto electric se va dubla inca odata, dupa dublarea imbucuratoare din 2019, instalarea de noi puncte de incarcare rapida este urgenta, pentru a incuraja electromobilitatea in afara oraselor si a sigurantei oferita de autonomia captata de la priza casnica, la care se efectueaza mai mult de 95% din incarcari.

Tudor Marchis si Dan Boboescu

2 Responses

  1. Dan spune:

    Poate data viitoare, când discutați cu doamna Maria, să-i sugerați să activeze „stație de încărcare pentru vehicule electrice” la lista facilităților de pe Booking; pensiunea nu apare momentan dacă e activ filtrul de căutare: https://www.booking.com/searchresults.ro.html?ss=Borlova%2C%20Rom%C3%A2nia&nflt=hotelfacility%3D182%3B

  2. Dan Boboescu spune:

    Multumim pentru sugestie. Asa am facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.