Tesla Model 3, o masina care rezoneaza cu geek-ul, comodul, soferul si practicul din mine

Intotdeauna am urmarit cu interes Tesla ca si companie, in primul rand pentru misiunea sa in contextul amenintarilor climatice cu care ne confruntam, dar si pentru abordarea sa de start-up de Silicon Valley, ceea ce in industria automotive este o noutate. Aceasta abordare este ceea ce a dus la o serie de inovatii ale companiei, atat in domeniul electro-mobilitatii, cat si cel al conducerii asistate / autonome.

Dar astazi nu voi discuta despre evolutia acestei companii sau despre performantele tehnice ale masinilor Tesla. Despre aceste lucruri s-a scris mult, si o simpla cautare pe Google va va duce la articole mult mai bine informate decat as putea scrie eu.

Ceea ce as dori sa va impartasesc este senzatia pe care o ai atunci cand conduci o astfel de masina, care este cea care pana la urma conteaza, dincolo de numere si statistici.

Electromobilitate Banat tour 12 august 2019

Recent, la invitatia proiectului Electromobilitate, am avut ocazia sa fac un test drive cu o Tesla Model 3 Long Range, tractiune spate. Traseul ales in mod inspirat de Dan, pe ruta Timisoara – Garana / Trei Ape si retur, a combinat segmente urbane, montane si autostrada.

Desi orasul si autostrada nu sunt cele unde Tesla isi arata adevaratul potential, si aici se simt plusul de confort si dinamicitatea date de power-train-ul electric, dar mai ales intuitivitatea si simplitatea interactiunii cu masina, atat ca sofer cat si ca pasager.

Chiar si cu popularizarea (timida) a touch-screen-urilor in ultimele generatii de masini, marea majoritate a producatorilor auto insista sa aloce in continuare butoane dedicate pentru diferite functii ale masinii, sau se le ascunda in spatele unor meniuri complicate, si, de cele mai multe ori anti-intuitive. Aici Tesla a avut o abordare total diferita – simplificarea radicala a bordului masinii, cu 99% din functii controlate prin intermediul touch screen-ului de 15 inch, dotat cu o interfata grafica extrem de intuitiva.

Cu riscul de-a „baga in ceata” cititorii mai tineri, am sa indraznesc sa fac o analogie: din punctul de vedere al interactiunii sofer-masina, a trece de la orice alta masina la Tesla, e ca si cum ai lua pentru prima data in mana un smartphone, dupa ce ai utilizat toata viata un Nokia Communicator.

Totusi, dincolo de aceste „detalii”, acolo unde intr-adevar Tesla isi arata adevarata fata sunt drumurile pe care cei pasionati de condus le cauta. Tocmai pe un asfel de drum am avut ocazia sa conduc Model 3: drumul Resita –Garana – Slatina Timis, un drum de munte cu multe serpentine, dar si cu trafic. In aceste conditii, Tesla iti ofera ceea ce-ti doresti atunci cand conduci pentru placerea de-a conduce: o masina care face ce vrei tu, atunci cand vrei tu, nicio miime de secunda mai tarziu.

Aceasta experienta este data de sinergia dintre elementele specifice masinilor electrice: pe de-o parte cuplul mare, continuu si instantaneu oferit de motoarele electrice combinata cu stabilitatea oferita de un centru de greutate aproape de sol, iar pe de alta parte, drive-trainul si directia excelente oferite de Model 3.

Un ultim aspect, demn de mentionat, este frana regenerativa ajustabila oferita de Model 3, care pe langa ca permite recuperarea energiei la franari si in coborari, da si un plus de confort si dinamicitate experientei la condus – desi am codus pe un drum cu multe curbe „stranse” (si tin sa marturisesc ca nu sunt cel mai „cuminte” sofer), am folosit extrem de rar franele masinii, sistemul regenerativ facand o treaba excelenta in a frana confortabil masina la luarea piciorului de pe pedala de acceleratie.

Consumul mediu de 14.4 kWh/100km, reprezinta o cheltuiala de 9.20 lei/100km

In final, dupa in traseu de peste 300 de km, care a combinat, precum spuneam, trasee urbane, montane si autostrada, in care s-a codus fara menajamente, am fost placut impresionat sa vad ca bateriile masinii mai aveau suficienta energie pentru inca 200 de km.

Din punctul meu de vedere, in situatia actuala, a problemelor tot mai pregnante in ceea ce priveste incalzirea climatica, a considera o masina electrica ca urmatoarea noastra masina nu mai e o alternativa extravaganta, ci o optiune de bun simt.

„Tesla smiles” la stanga la dreapta: Tudor Nicosevici, Dan Boboescu, Adrian Gheorghiu

In acest context, daca va doriti o masina electrica, care sa va ofere confortul necesar, atunci cand va doriti doar sa mergeti de la A la B, dar si toate calitatile necesare pe care vi le doriti de la o masina, atunci cand o conduceti din placere, incepeti prin a testa o Tesla. Eu am facut-o, si sunt tot mai convins ca asta va fi urmatoarea mea masina.

„We do not inherit the earth from our ancestors; we borrow it from our children”  – Unkown

Tudor Nicosevici, Timisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.