Prezentare Ozone 3 in detaliu

La zece zile dupa ce anuntam ca primele trei Ozone 3 au ajuns in Romania, o saptamana de cand am facut cunostiinta la Cluj si o zi de cand, cu ajutorul lui Bogdan Marisca si a echipei Napoca Rally Academy, l-am intampinat la Sibiu, a sosit momentul „disectiei”, din dorinta de a cunoaste mai bine acest mini automobil electric de oras.

Ozone pe cric la Porsib

Partenerii proiectului Electromobilitate de la Porsib, au desemnat pe Mihai, unul din cei mai exprimentati mecanici, sa ne ajute cu o privire amanuntita la subansamblele din care este compus micutul nostru prieten electric. Ridicat pe cric, Ozone ne-a dezvaluit cateva secrete, dar si numeroase solutii constructive cunoscute de la Matiz.

Acumulatorul

Acumulatorul Li Fe fosfat de 21.5 kWh, amplasat sub portbagaj, cantareste 150 kg

Sa incepem cu ce este mai important pentru orice automobil electric, acumulatorul, care defineste in buna masura, impreuna cu eficienta motorului, atat autonomia cat si viteza de incarcare. In acelasi timp acumulatorul reprezinta „calcaiul lui Ahile” al prezentei generatii de masini electrice, datorita:

  • densitatii reduse de energie, comparativ cu combustibilii fosili
  • masei si volumui mare, comparativ cu un rezervor de combustibil
  • pretului exagerat de mare, datorita volumului de productie relativ mic si al cererii actuale, mai mare decat oferta

Cu toate aceste dezavantaje, pe cale de a fi rezolvate de viitoarele generatii aflate in faza de teste in laborator, acumulatorii permit deplasarea in liniste si fara emisii de gaze la esapament.

Motorul electric si transmisia

Motorul si reductorul

Puterea maxima indicata pe placuta motorului este 20 kW, cuplul max 110 Nm, turatia maxima 7000 rot/min, tensiunea de alimentare 144 V.

Ansamblul fata si directia

Frana fata

Ansamblu frana + suspensie fata (disc) si spate (tambur)

Puntea fata

Puntea spate

Primele impresii de condus

Familia Mircea (Fane, Luci si Roxi) sunt gazde minunate si parteneri de nadejde ai proiectului Electromobilitate cu experienta anterioara de condus electric cu Renault Zoe, Kia Soul, Hyundai Ioniq si Tesla Model 3.

Vineri 13 martie, micutul Ozone a primit numere provizorii si am reusit sa parcurgem primii kilometri cu noul membru al flotei de test drive angajata in proiectul Electromobilitate, cu scopul de a educa pe cei interesati despre condusul electric si noul univers al masinilor electrice.

Patru soferi si cinci pasageri au facut cunostiinta cu Ozone 3 in prima zi, despre ale caror opinii veti auzi cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.