Începutul excursiei în țară cu Ford Kuga pe Transalpina:
Ziua 2 – 16 August:
Ne-am trezit de dimineata, ora 7:00, am luat micul dejun si ne-am pregătit pentru plecare pe cel mai încărcat traseu din cele 5 zile.
Am pornit din Alba Iulia, după ce am predat cheia apartamentului și am făcut plinul la ora 7:52 spre Apuseni (după plin mașina arăta o autonomie de 950 km). Urmează câteva obiective planificate și neplanificate.


Mergem spre Groapa Ruginoasa, însă pe drum ne amintim că ultima dată când am încercat să vizităm Roșia Montană, am prins închis. Am zis să încercăm, deși era a doua zi după Sf Marie. Am avut noroc, și după 77 km de la plecarea din Alba Iulia, am intrat în mină prin galeria romana turistică. O mină de 157 de trepte, care are și o poveste (vă las să o aflați singuri după ce o vizitați) plus o istorie de mii de ani în care s-a scos majoritatea aurului din munți, rămânând doar o alternativa după spusele ghidului: să toace munții și la fiecare tonă de piatră să scoată 1g de aur și până la 6g de argint, care oricum nu sunt dorite de trezorerie că „avem destul aur”.





După Roșia Montană, ne punem iar la drum, spre Groapa Ruginoasa. Pe drum descoperim Mănăstirea Sf. Ilie de lângă Albac, unde ne-am oprit pentru o scurtă pauză și câteva suveniruri.
Continuăm drumul, și ne aducem aminte de Peștera Ghețarului de la Scărișoara, unde am fost de câteva ori. Bineînțeles, am adăugat-o pe listă, fiind în drumul nostru.
In tot acest timp, a început să plouă, iar drumul până la parcarea de la peștera a fost destul de îngust. În momentul în care am ajuns la parcare, aceasta avea zone cu nămol, și era să rămânem acolo cu Kuga. Încă un moment în care m-am bucurat că nu am mers cu Tesla.
Din păcate în aceste locații nu am găsit stații de încărcare, iar la opririle dese și scurte, nu am fi reușit să încărcăm suficient pentru a ne pune în mișcare rapid.
Am coborât cele 220 de trepte până la ghețar pe timp de ploaie, și ne-am „încălzit” la cele 2C din interiorul peșterii.




Traseul pana la Groapa Ruginoasa l-am mai făcut, demult, însă uitasem cât de frumos poate fi. Astfel, după o urcare de aproximativ o oră, am ajuns în poiana de unde se poate vedea întreg canionul numit Groapa Ruginoasa. Sus acolo, semnal 4G, jos, nimic – de aceea am avut și probleme cu GPS-ul deoarece Waze-ul nu a funcționat acea bucată din drum.






După vizita la Groapa Ruginoasa și un mic ocol în direcția greșită, ne îndreptăm spre Vișeu de Jos unde avem cazarea în Maramureș (un drum de aproximativ 6h și 350 km).
Am făcut doar o oprire să mâncăm de seară la un restaurant în Baia de Arieș, unde nu am găsit încărcător pentru mașina electrică.
Am ajuns la cazare în Vișeu de Jos la ora 02:28, deoarece am avut condiții de mers grele, ceață, ploaie, și mulți localnici care nu aveau răbdare.