Primele patru zile ale călătoriei cu ID.3 în țară le găsiți în episodul I:
Ziua 5
Sfântu Gheorghe (CV) – Lepșa – Brăila – Dunăvățul de jos.
Poate nu v-am zis până acum, dar drumul de la Târgu Secuiesc și până la Focșani via Lepșa e unul din preferatele mele! Vă recomand să îl parcurgeți. Voi face și un material video, imediat ce îmi găsesc timp.
Pe drum ne-am oprit la Mall Brăila pentru încărcare și să profităm de pauză pentru a mânca.
Am încărcat 47 min 37.6 kWh, stația era liberă, a fost aproape plug and charge.
De acolo și până la traversarea cu bacul a fost puțin. Bacul a costat 36 lei: 30 lei mașina + șofer și 6 lei 3 pasageri, iar toată deplasarea a durat câteva minute.










Dobrogea nu o vizitasem până acum, dar am fost surprins plăcut de peisaj!
Drumul până la destinație a fost liber, așa că am ajuns imediat la destinație.


În total am parcurs 392 km cu un consum de 14.6 kWh/100km, aerul condiționat pornit aproape tot timpul, iar SOC la 42%.
Ziua 6
În penultima zi a vacanței ID.3-ul s-a odihnit.
Ne-am plimbat cu barca printr-un traseu de 4 ore, foarte frumos.
Căpitanul bărcii, care era și gazda noastră din Dunăvăț a condus barca așa cum mi-am dorit.
În prima parte, de prezentare foarte ușor, iar la drumul de întors ceva mai repede și foarte distractiv. Am zâmbit tot timpul.










Motorul bărcii era marca Honda și stătea între 4000 și 5000 rot/min.
Mă și gândeam cât de ușor ar fi de convertit o astfel de barcă la electric.
Mai ales că un traseu de 4 h a consumat aproape un rezervor de 80 l.
Pe seară am confirmat cu gazda pentru încărcare, a fost de acord și mi-a indicat o priză în exterior. Față de locul de parcare, erau cca 40 m, iar eu aveam încărcătorul sucko de 5 m, prelungitorul de 10 m, dar tot mai trebuiau cca 25 m.
Din fericire, gazda avea un prelungitor de fix 25m! Ce șansă!


După ce întind cablurile prin curte, realizez că se aprinde ledul care îmi indica lipsa împământării. Era ciudat pentru ca era o pensiune nouă, construită de 4 ani. Dar aveam soluția pentru problemă, cu prelungitorul meu DIY. Și chiar a funcționat! Tare bucuros am fost. Dacă nu știi cum l-am construit, articolul este: Cum am confecționat un prelungitor pentru încărcarea ID.3 – ului
Dar bucuria s-a terminat repede, pentru că prelungitorul gazdei era de 8A și cu o siguranță sensibilă, iar după 10 min de încărcare, siguranța sărea.
Am redus curentul de încărcare la 8A, dar după un timp, tot la fel se întâmpla.
Iar asta pentru că Reduced Charging limitează la 8A, dar mai mult spre 8.2A, se pare că suficient cât să acționeze siguranța.
Din păcate nu am reușit să încarc. Gazdele nu voiau să ne taxeze pentru încărcare, le mulțumim!
Ziua 7
- Dunăvățul de jos – Tulcea – Constanța
Am plecat spre Tulcea, cu 40% baterie nu m-am simțit încrezător să parcurg cei aproape 150 km până la Constanța.
La Tulcea am găsit stația de la Kaufland liberă, iar astfel am încărcat până la 90% 36.3 kWh în 45 min și am plecat spre Constanța.








Drumul plin de eoliene, minunat!
În total 168 km cu un consum de 15.8 kWh/100km.


Cât ne-am plimbat puțin prin Constanța, în special pentru a găsi un loc să mâncăm, am lăsat ID.3-ul la încărcat pe Type2, la o stație Enelx de la Spital.
Aveam 55% baterie, orice procent aș fi încărcat era suficient pentru drumul spre casă.
2. Constanța – București
Cum se întâmplă atunci când nu te grăbești, am încărcat până la 92% pe AC (11 kW).




De la Constanța și până acasă am mers cu viteze de 120-130 km/h, nu am simțit nevoia sa merg economic.
Drept urmare am ajuns acasă cu 9% baterie, de când încarc la Enelx-ul din apropierea mea, nu mai contează cu cât ajung acasă, ci mai repede contează să ajung cu peste 1% și atât.


222 km cu un consum de 19.5 kWh/100km.
Concluzii
După 1.658 km de călătorie vara, cu patru persoane și bagaje pentru o săptămână la bord, am avut un consum mediu total de 15.9 kWh/100km.


Costurile totale de deplasare au fost practic 0, dar teoretic voi calcula energia de la EnelX (prin abonament) la 1.16 lei/kWh, iar de aici rezultă un cost total de 70 lei pentru cei 1658km, aproximativ 4 lei/100km.
Nu-i rău, așa-i?
ID.3-ul nu are one pedal driving, dar pe serpentine nu am acționat pedala de frână mai mult de 1-2 secunde la fiecare minut, restul de energie putând fi recuperată în totalitate. Iar energia nu a fost chiar ușor de recuperat, pentru că vorbim de un scenariu în care mașina a fost mai grea (încărcată) decât de obicei.
Chiar dacă nu a fost un traseu simplu, nu am avut emoții cu încărcarea, mai ales că nu confirmasem anterior dacă pot încărca la cazări.
Încărcat sau liber, cu 100% SOC sau 25%, ID.3-ul este la fel de dinamic pe accelerații, nu am simțit nevoia de mai multă putere.
Pe grafice, veți observa că sunt destul de multe spike-uri de peste 150 kW, iar asta pentru că îmi place să depășesc vioi și nu să ajung să depășesc la limită. Nu am mers economic, temperatura în habitaclu setată între 24 și 25.5 grade C, cu toate acestea, consumul este mulțumitor pentru mine.
Comparativ cu anul trecut, când greutatea a fost cam aceeași, dar toate roțile la presiunea de 2.5, acum suspensia mi s-a părut mai confortabilă (în ciuda presiunii la 2.7 bari pentru anvelopele de pe spate), semn că s-a mai ”lăsat” puțin, dar e normal mai ales că mă apropii de 50.000 km.

Dacă aveți întrebări despre călătorie, nu ezitați să-mi lăsați un mesaj în comentarii.
Să ne auzim cu vești bune!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
Calculul pretului total al incarcarilor la 1,16 lei/kWh este gresit. Consumul total de energie pentru 1.658 km, cu un consum mediu de 15,9 kWh/100km este de 263,6 kWh, deci costul total este de 305,8 lei, nu 70 de lei.
Eu am o jivina de Spring, cu care nu ma incumet la mai mult de 200 km de casa si nu prea trec de 100km/h, iar consumul mediu este vara in jur de 11 kWh/100km (10kWh/100km in oras).