Cum se comporta cele mai mici modele în sezonul rece?

Pe lângă avantajele legate de spațiul mic necesar parcării, masei reduse și eficienței în oraș, câteva întrebări de genul „ce faceți cu un acumulator atât de mic iarna?” continuă să pună sub semnul întrebării cât de practice sunt cele mai mici modele din mini flota participantă la proiectul Electromobilitate.

Smart Forfour

Incepem cu Smart-ul Forfour cu care Klara trece prin cea de a doua iarnă, prin urmare emoțiile legate de scăderea bruscă a autonomiei nu mai există.

Cu ajutorul unui punct de încărcare cu contor, instalat de Attila în curtea casei, avem ocazia să înțelegem consumul real de energie electrică, inclusiv pierderile de încărcare:

  1. Noiembrie: 65 km cu 19.7 kWh/100 km
  2. Decembrie: 244 km cu 23.5 kWh/100 km
  3. Ianuarie: 181 km cu 23.7 kWh/100 km

Dacă ați urmărit rapoartele săptămânale, probabil ați sesizat ca Smart-ul nu are nevoie de încărcare zilnică, uneori nici măcar săptămânală. Vom reveni la subiectul consumului, prin prisma costului cu energia electrică, comparativ cu combustibilul consumat de Smart-ul diesel, cu care s-a deplasat Klara înainte de trecerea în tabără electromobiliștilor.

VW e-Up și Skoda Citigo

Fără îndoială tripleta mini a grupului VW a fost în 2020 cea mai convenabilă formă de a începe conviețuirea cu un automobil electric nou. Cu gabarit și masă redusă, e-Up și Citigo realizează consumul cel mai mic din întreaga gamă de modele urmărite în cadrul proiectului nostru.

Ideal pentru deplasări în aglomerațiile urbane, cele două modele au avut cazuri de utilizare diferite. In timp ce Citigo a pendulat între o comună din spațiul peri-urban și Timișoara, Marius s-a înarmat cu răbdare pentru încărcare și a pornit în călătorii mai lungi la munte, pe clisura Dunării și două drumuri de iarnă de la Câmpina la Iași. Împreună cu vizite mai dese la Brașov și naveta zilnică, Marius a trecut de 10.000 km în prima jumătate de an 100% electric cu „buburuza”.

Zoe, Corsa și 208, într-un cuvânt compactele

Dacă ar fi să definesc într-un cuvânt cazul ideal de utilizare al unui automobil electric compact, acesta ar fi Radu. Cu o navetă zilnică de peste 50 km între domiciliu și București, Radu obține beneficiul maxim din investiția într-un model electric, mergând constant pe drumuri naționale.

Parcurgând în medie 3.000 km pe lună, economiile realizate cu Zoe sunt evidente la un consum de energie electrică cuprins între 15.3 și 16.1 kWh/100 km în sezonul rece, cu opțiunea încărcării acasă.

Darius nu este convins că indicațiile de la bordul Zoe sunt corecte și investighează în detaliu de ce se resetează din senin consumul, urmând sa ne țină la curent cu progresul realizat, prin seria de video-uri realizate împreună cu Andra și Zoey. Sezonul rece nu i-a oprit de la câteva excursii electrice mai lungi, deși un SUV diesel mai stă de garda în ogradă, pentru orice eventualitate.

In condițiile de muncă și scoală de acasă, Razvan și Dan au acumulat în jur de 3.000 km cu noile lor Corsa-e și consumul mediu în lunile reci a fost între 16.9 și 19.8 kWh/100 km. Răzvan a încărcat o singură dată în ianuarie acasă, în timp ce Dan este dependent de stațiile de încărcare publică din București.

După ce în februarie temperatura exterioară începe să crească treptat, indicațiile de autonomie estimată devin mai generoase la bord. Atunci se reinstalează dorul de drumeție la electromobiliști și sunt sigur că vom afla despre noi experiențe acumulate alături de Corsa în călătorii, liniștite și curate, spre multe locuri pitorești.

Dacă am învățat ceva după acest prim sezon rece cu noile modele lansate în 2020 de grupul PSA, înainte de contopirea cu FCA pentru a deveni Stellantis, este că electro-leul mic e veșnic flămând.

Utilizat de Laura pentru scurta naveta zilnică la spital, cu tot confortul necesar perioadei reci, Peugeot-ul e-208 a avut în fiecare lună cel mai mare consum mediu din echipa compactelor, cuprins între 20 și 21.0 kWh/100 km.

Concluzii preliminare

Cu siguranță 55%, diferență între consumul minim obținut de Doina și Wiwi cu Citigo în ianuarie și Laura cu Peugeot-ul, este o mărturie a impactului masei proprii și a eficienței celor două modele.

Ambele au circulat în zona Timișoara, prin urmare eliminăm condițiile meteo din întrebarea firească: de unde provine o diferență atât de mare?

Temperatura de la bord, traseul zilnic și stilul de condus au un impact considerabil, dar știind că ambele mașini sunt încărcate la priza casnică, ajungem la o diferență maximă de CINCI RON pentru 100 km. Așa cum zicea Attila în episodul cu echipa Kona:

Nu menajez consumul la baterie: am cumpărat Kona să mă bucur de ea, nu să îngheț de frig iarna.

Același lucru putem afirma despre modelele mini și compacte în circulația de iarnă: confortul și siguranța personală sunt cu mult mai importante decât valorile de consum. Cu toate acestea, diferențele de eficiență și de masă proprie, care au impact asupra consumului pe termen lung, nu pot fi ignorate de cei interesați de achiziția unui model electric în 2021.

Aveți experiențe diferite în sezonul rece de cele ale participanților la proiectul Electromobilitate?

Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau la rubrica de comentarii. Va mulțumim pentru colaborare!

2 Responses

  1. voicu ion spune:

    sa fim realisti 5 ron =100Km

  2. Dan Boboescu spune:

    Probabil exprimarea nu este suficient de clară in text, dar cei 5 RON la 100 km se referă la diferența între consumul minim și cel maxim înregistrat în această categorie de automobile electrice, în condițiile încărcării acasă cu 0.64 RON/kWh, așa cum procedează cele doua protagoniste ale comparației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.