La prima vedere înșiruirea celor trei modele din titlu pare ciudată, pentru că au fost lansate în ani diferiți și sunt produse în țări diferite, bazându-se pe arhitecturi diferite.
Soluția cu platforme mixte, pe care se pot asambla modele electrice și hibride sau doar cu motor termic sunt caracteristice primei generații de modele coreene Ioniq și Soul, urmate de a doua generație reprezentată de Kona și Niro. A treia generație va fi electrică pur sânge, fără compromisurile implicate de soluțiile mixte.
Pe aceeași cale a pornit în 2020 grupul PSA, cu scopul de a produce exact atâtea exemplare electrice câte au fost necesare pentru evitarea amenzilor legate de depășirea cotei de emisii CO2 pentru flota produsă.
După două modele electrice, e-Up și Golf, derivate din cele lansate inițial cu motoare termice, VW a anunțat ofensiva electrică cu platforma dedicată MEB, începând cu ID.3 și continuând cu un lung șir de modele multiplicate ca Skoda, Seat și Audi.
Dacă privim mai în detaliu la cele trei modele din titlu, descoperim destul de multe asemănări, începând cu dimensiunile exterioare, dar și diferențe majore pe care le vom discuta în detaliu.
Toate trei sunt disponibile în România și proprietarii a câte două 2008 și ID.3, plus trei Niro, contribuie săptămânal cu informații la proiectul Electromobilitate, ceea ce ne ajută să înțelegem mai bine comportamentul acestor modele în primul sezon rece.
Pe baza informațiilor transmise a rezultat următorul grafic de consum mediu pentru primele trei luni din sezonul rece.
Peugeot e-2008



Am subliniat și în rapoartele săptămânale că cele doua Peugeot-uri e-2008 sunt utilizate în mod diferit, dar consumul, respectiv autonomia, au fost dintre cele mai apropiate dintre toate modelele urmărite.
Privind la luna ianuarie, când Silviu a parcurs peste 3200 km, inclusiv o excursie lungă de iarnă (2400 km), în timp ce Ovidiu a circulat majoritatea timpului în București, acumulând 1884 km curați și liniștiți, diferența de consum este mai mică de 4%.
Kia Niro



Aceeași analiză pentru Kia Niro rezultă într-o diferență de 26% între consumul minim și maxim, pe care o atribuim distanțelor scurte parcurse de Teo și a celui mai mare volum interior din întreaga mini-flotă de 25 de mașini participante la proiect. Acest spațiu interior generos trebuie încălzit pentru confortul pasagerilor și este principalul consumator de energie la drumuri scurte, iarna în oraș.
Cât de eficient este Niro la drum lung, este ușor de văzut din consumul realizat de Tibi în ianuarie, chiar dacă pentru excursiile la munte a avut schiurile pe acoperiș.
O concluzie intermediară este că, deși mai greu (doar din cauza acumulatorului?) și mai puternic decât 2008, două din cele trei Niro par mai eficiente și au autonomie mai mare, bazându-ne pe valorile medii de consum iarna și pe acumulatorul mai mare.
VW ID.3


De curând Cosmin s-a alăturat proiectului Electromobilitate cu un ID.3 și începând de săptămâna viitoare Alexandru ne va comunica experiențele proprii cu un exemplar cumpărat în ultimele zile ale anului 2020.
In prezent nu avem suficiente date pentru a compara valorile înregistrate de Daniel împreună cu soția în zona Timișoara cu alte ID.3-uri. Până la finalul lunii februarie vom avea o imagine mai clară despre acest model mult așteptat și comentat în prezent.
Ce alte experiențe ați acumulat cu Niro, e-2008 și ID.3?
Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Mulțumim pentru colaborare!








My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.