Pentru a doua comparație de consum între Dacia Spring și Peugeot e-208, după circuitul de la Sibiu desfășurat în cadrul celei de a cincea ediții ElectRoMania, am ales un traseu devenit tradițional la Timișoara.
Traseul include circulație în oraș, pe drum național și județean și o bucată de autostradă până la cele mai apropiate dealuri, unde există și o înlănțuire de viraje, urcări și coborâri, care simulează vag o călătorie în relief mai variat, decât pe clătita bănățeana (cum își intitula Wiwi un articol despre călătoriile cu Citigo în zonă).
Pe baza rezultatelor de la Sibiu, am decis sa excludem de această dată porțiunea de autostradă, având o vagă suspiciune ca Spring-ul nu îndrăgește vitezele mari. Și bine am făcut, după cum veți vedea…
Pentru testul de sâmbătă am invitat pe campionul economiei din echipa proiectului Electromobilitate, micuțul Citigo, care cu Doina sau Wiwi la volan rezolvă toate nevoile de deplasare în oraș pentru mai puțin de 10 lei/100 km, în timp ce a doua mașină a familiei, un Karoq diesel, privește invidios cum este ocolit sistematic.
Așa cum am procedat în fiecare toamnă după ce a ruginit frunza din vii, prima oprire pentru câteva fotografii și o analiză a rezultatelor intermediare a fost planificată la crama Recaș, de unde încep mult doritele dealuri, atât de necesare unui test drive elocvent cu orice automobil electric. Doar pe urcări se poate aprecia cu adevărat cuplul de pornire al unui motor electric și frânarea regenerativă pe coborâre.
De ce este important de evidențiat această capacitate specifică tracțiunii electrice? Pe lângă faptul că prin frânare regenerativă se recuperează o parte din electronii devorați cu poftă la urcare, se menajează sistemul de franare atât de mult, încât exemplarul cu cei mai mulți kilometri, din echipa noastră, nu a avut nevoie de o schimbare a plăcuțelor sau discurilor de frână până la 119.000 km (Hyundai Kona – Dan, București)
Cu precizarea că Marcel, proprietarul Springului, a participat la test alături de Wiwi cu Citigo, în timp ce Dacia și Peugeot e-208 au avut la bord doar șoferii, iată rezultatele afișate la bord sau pe aplicațiile utilizate după 43 km parcurși în coloană, cu o viteză medie de 48 km/h, la o temperatură exterioară de 14 C și interioară de 21 C:
- Dacia Spring: 10.6 kWh/100 km
- Skoda Citigo: 10.7 kWh/100 km
- Peugeot e-208: 13.1 kWh/100 km
Privind la rezultatul din urmă cu două săptămâni de la Sibiu (12.2 kWh/100 km), unde traseul a inclus 17 km de autostradă parcurși cu 110 km/h, diferența de 1.6% între consumul realizat la Sibiu de Spring și Peugeot e-208 și 23% realizat pe traseul timișorean, poate indica că Spring-ul nu iubește vitezele ceva mai mari (?).
Este doar o ipoteză, ce trebuie verificată cu mai mulți participanți, diferite trasee și condiții atmosferice, înainte de a deveni o concluzie.
Cert este că pentru traficul în aglomerațiile urbane, Spring ține ușor pasul cu traficul și este fără concurență în ce privește prețul de achiziție al unui vehicul electric la ora actuală.
Dacă tot am ajuns la capitolul preț, Marcel a achitat mai puțin de 8.000 EURO după subvențiile rabla și rabla plus, cu opțiunile de încărcare rapidă CCS (foarte utilă la drumuri mai lungi) și cablul type 2 (necesar). În acest context, trebuie să mărturisesc stupoarea față de modul în care este prezentat Spring pe pagina Dacia. (toate imaginile cu gama și prețurile de mai jos sunt captări de ecran de pe pagina Dacia în 18 octombrie 2021).
La prima vedere Spring costă de două ori mai mult decat un Logan? FALS!
In timp ce toată lumea preocupată de electromobilitate visează la ziua parității prețului de achiziție între variantele electrice și cele cu motor termic, Spring-ul importat din China (înțeleg pe deplin că asta doare la Pitești) și subvenționat de plătitorii de taxe din România, este din punctul de vedere al clientului modelul cu cel mai mic preț de achiziție din întreaga gamă Dacia!
De ce nu se asamblează în România este o cu totul altă discuție, cum este de altfel și profitul realizat de Renault prin vânzarea creditelor de carbon obținute prin livrarea Springului în Europa sub marca Dacia.
Pentru a vă convinge că a sosit momentul să lăsăm afumătoarele în garajul istoriei și să îmbrățișăm tracțiunea electrică ca o soluție pentru reducerea poluării în aglomerațiile urbane, cel puțin până vom dezvolta o tehnologie mai bună, vă încurajez să faceți un test drive cu Spring. Pentru mine Spring a fost cel de-al 24-lea model electric condus și am fost plăcut surprins de experiența cu exemplarul lui Marcel, chiar dacă au rămas mai multe locuri de îmbunătățire a viitoarelor generații.
Mulțumim Marcel pentru vizita la Timișoara, în prima zi după luarea în primire a Spring-ului și te așteptăm în continuare atât la acțiunile organizate în cadrul proiectului Electromobilitate, cât și cu numeroase articole despre experiențele acumulate cu Dacia Spring.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
da, cam marlanie… la celelalte dacii cred ca le pune rabla clasic si lu spring nimic