Am tot citit despre autonomia Daciei Spring și am dat crezare rândurilor citite, dar am pornit într-o călătorie de iarnă să verific informațiile. Trecând de curând de 12.000 km parcurși cu Spring-ul am ajuns să ne cunoaștem tot mai bine.
Ecuația e simplă. Se dau cunoscute: un prieten, Raul, două localități, Brad județul Hunedoara și Cluj Napoca, o Dacia Spring și un termen, 4 ianuarie 2022.
Brad – Cluj
Raul trebuie să ajungă la treabă la Cluj Napoca cu plecare din Brad. Oferta de deplasare, Dacia Spring. Condiția impusă: două opriri pentru încărcare, una la Alba Iulia alta la Turda. Ne punem de acord, plecăm din Brad și ajungem la Deva cu bateria mașinii la 87% cu încărcare până la 99%. Autonomie „oferită”, 177 kilometri, suficienți să ajung la Alba Iulia unde aveam deja în plan să opresc pentru încărcare. Autonomia estimată ar fi ajuns la limită chiar și până la Cluj Napoca, dar citisem prea multe despre autonomia electricelor iarna ca sa ma încumet.
Alba Iulia, încărcare de la 59 la 85% cu autonomie „oferită” de 150 kilometri, adică „By-pass” Turda.
Sosire Cluj Napoca cu rezervă de 56 de kilometri. Că se tot discută de costurile de încărcare, în contextul scumpirii energiei electrice, am abonament Basic X la Enel X de 75 lei pentru 60 kWh lunar. La plecare din Brad, încărcare gratuită Lidl Brad, iar la Deva și Alba Iulia încărcare la Enel X în limita celor 75 lei/60 kWh din abonament.
Drumul de întoarcere
Și vine ziua a doua, ziua întoarcerii de la Cluj Napoca spre Brad prin Deva.
Kaufland Mănăștur, încărcare gratuită de la 30 la 99% adică de la 53 kilometri la 229 autonomie estimată!
Ups, 229 kilometri? Asta ar însemna Cluj Napoca – Deva fără încărcare cu condiția să merg cu climatizarea cât să nu fie frig în Spring? Măi să fie ! Asta da surpriză. Temperatura la momentul încărcării pe la 4 -5 grade Celsius.
Oprire la Alba Iulia din nou, dar de data asta la Kaufland pentru că mai aveam două cupoane gratuite și ar fi fost păcat să le pierd. Și, pentru ca bucuria autonomiei de la Cluj Napoca să nu fie chiar așa de mare, la Alba Iulia surpriza neplăcută a fost că încărcarea pe CCS/Combo a stației Renovatio să nu funcționeze și nici priza tip 2 nu apărea ca fiind disponibilă.
Am reclamat situația și am reușit încărcarea pe cea de-a doua stație cu priză tip 2. Am stat de la 48% la 60% adică de la 96 la 125 kilometri autonomie estimată. Cu autonomia de 96 de kilometri aș fi reușit să ajung la Deva fără emoții, dar cu o rezervă de doar 20 de kilometri, ceea ce nu e recomandabil iarna la un drum mai lung.
Deva sosire la Enel X, incarcare de la 21% la 60% adică 43 kilometri cu „ofertă” de 125 kilometri.
Câteva concluzii
Surpriza surprizelor a fost totuși la Cluj Napoca cînd am resetat „A” și autonomia a sărit de la 184 la 229 kilometri, adică aș fi putut merge Cluj Napoca – Deva – Brad fără oprire de încărcare.
Parametrii de mers:
- total kilometri la bord în momentul resetării „A”: 11.201;
- consum 15,2 kWh/100km;
- viteza medie 49,5 km/hȘ
- distanța parcursă cu acești parametrii fiind de 782 kilometri. Adică din punctul „X” până la Cluj Napoca, Mănăștur.
Parametrii de mers după acest traseu au fost:
- total kilometrii la bord 11.418;
- consum 14,4 kWh/100km;
- viteza medie 60,1 km/h;
- distanța parcursă 216,8 kilometri;
- total energie electrică încărcată: 66,48 kWh cu un cost de abonament Enel X de 75 lei/60kWh. Am folosit: Lidl Brad și Kaufland Alba Iulia, gratuit și Enel X cu abonament.
Pe ultima „sută de metri”, adică de la Alba Iulia la Deva și mai departe spre Brad, știind că mai am stație de încărcare la Sebeș și Deva, am „alergat” cu 90 km/h, fără a merge pe autostradă, doar pe DN7. La momentul depășirilor am dezactivat modul „ECO” și am scos limitatorul de viteză prin apăsare tasta „0” de pe volan, apăsând pe potențiometru (adică pe accelerație), dincolo de acel punct de rezistență. Băiatul meu, Cătălin, îi spune „kick off”.
Springul se comportă destul de bine la asemenea momente, puțintel cam lent, dar totuși sprinten. Nu e mașină sport, dar am reușit încadrarea la timp, adică ora 14:55 sosire la Brad la locul de muncă al soției.
Concluzia concluziilor? Sunt încîntat de Springulețul meu, pe tot traseul a sprintat neașteptat de frumos, nu agresiv dar ponderat și echilibrat.
P.S. La baremul de timp m-a încurcat încărcarea lentă de la Alba Iulia.
