VW ID.3 – griji de iarnă în cuvintele proprietarilor

Pe lângă grijile generate de consumul ridicat în sezonul rece, proprietarii care se întâlnesc cu prima iarnă la volanul unui ID.3 găsesc sfaturi utile de la cei cu mai multă experiență despre oglinzi, ștergătoare și eleronul portbagajului.

Cosmin – București

„După 1500 km cu Golful pe benzină mi-a făcut plăcere să conduc ID.3-ul din nou”

Alexandru – București

În săptămâna 3-9 ianuarie am parcurs 306 km cu un consum mediu de 20.1 kWh/100 km.

Mă îngrijorează creșterile de prețuri la stațiile publice, pentru că doar acolo încarc. Pe de altă parte, în tot anul 2021 am încărcat de 82 lei, dar m-am ajutat de cardul wecharge (valabil până în martie) și de stațiile gratuite de la supermarket-uri.

Dan – Timișoara

În săptămâna 03-09 Ianuarie 2022 am făcut 109 km cu un consum mediu de 21.7 kWh/100km la o viteză medie de 17 km/h

Privind costurile de încărcare pot să zic că până acum sunt spre zero, dar asta pentru ca am avut un cumul favorabil de factori care a făcut să fie așa, beneficiind de încărcări gratuite prin cupoane, stații gratuite, voucher, cazare pensiune, la lucru etc. Toate acestea au fost posibile și datorită timpului ori a formatului deplasărilor, aproximativ 6000 km în 6 luni, deci o medie de 1000 km pe lună 🙂

Așadar, până acum am încărcat aproape 1.100 kWh cu un cost de 111 ron. Mașina a fost încărcată echivalentul a aproape 24 de încărcări full, ceea ce se potrivește cu teoria: 45 kWh capacitate baterie x 24 ori = 1080 kWh – de menționat erorile semnificative de calcul din cauza lipsei zecimalei de la km și procent baterie. 

Călin – Cluj

Săptămâna 3-10 ianuarie am parcurs 182 km doar urban, căldura pe 22, doar drumuri scurte, consum de 24,7 kWh/100 km. Am încărcat mașina în 7 ianuarie până la 100%, iar acum ajuns la stație cu 20 % după ce am parcurs 99km 😀 .

Pentru costurile de încărcare de când am mașina (Oct.2020 – Oct.2021) am cheltuit 333 RON (cupoane, gratuități, etc + încărcat acasă) , iar pentru anul II (Oct 2021-prezent) momentan am 1590 km parcurși cu un cost de 23 RON (ce am încărcat acasă – 0,8 RON/kWh + 20% pierderi estimativ, restul am încărcat de la stații publice + WeCharge ) Estimativ încarc 150 kWh lunar. 

Daniel – Timișoara

Redau consumul pentru ambele mașini începând cu luna aceasta. Am avut din nou o ieșire la munte pe care am ales și de data asta, pentru comoditate, să o fac cu Arteonul TDI. Ca o întâmplare nostimă, am avut o urgență la lucru și am tras pe dreapta într-o parcare să o rezolv. Când mi-am deschis laptopul, acesta a murit instant, stătuse în portbagaj la frig și bateria veche și-a spus cuvântul.

Dar m-a salvat priza de 220 pe care o am în Arteon, ca dotare standard la locurile din spate. Dotare care nu o am pe ID.3. Te-ai fi gândit că o mașină electrică ar veni standard și cu o priză ca să poți alimenta un laptop sau altceva la nevoie. 

În rest consumul pe ID.3, 20.9 kWh/100 km, a fost unul adaptat temperaturilor mai prietenoase din prima săptămână din ianuarie. 

Costurile de încărcare pentru mine sunt 0 în luna Ianuarie, încarc exclusiv la stațiile rapide din oraș, fie cu cupoane Kaufland, fie cu creditul de la VW pentru 1st edition.

Începând cu săptămâna aceasta la Timisoara a nins și s-au instalat temperaturi normale de iarnă, de până la -10 grade. Am scos pentru prima oară ID.3-ul azi la plimbare și datorită particularităților constructive ale mașinii mi-am petrecut mult timp spărgând gheata. 

Aviz celor cu ID.3:

  1. Dezactivați rabatarea oglinzilor dacă mașina staționează în ninsoare sau ploaie înghețată. Modul de rabatare al oglinzilor (în sus), duce la acumulare de zăpadă, respectiv gheață, și veți petrece mult timp spărgând acea gheață dintr-un loc greu accesibil, oglinzile rămânând rabatate (apa se infiltrează și îngheață în sistemul de rotire)
  2. Încălzirea în oglinzi pe ID.3 este făcută la modul economicos. După cum se poate vedea și în poza atașată, sticla oglinzii este încălzită doar în mijloc. Poza e făcută după 20 minute de la pornirea încălzirii.
  3. Atenție la ștergătoarele de pe ID.3. Dacă mașina staționează undeva și urmează să ningă, puneți ștergătoarele în poziția de service. În caz contrar, datorită soluției constructive aleasă de VW și pentru că nu avem un motor termic care să încălzească acea zonă, veți petrece mult timp spărgând gheața care se acumulează sub capotă (ștergătoarele fiind ascunse în acea masca neagră). Spărgând gheața puteți deteriora mecanismul ștergătoarelor, locul fiind greu accesibil. 
  4. Atenție la portbagaj, tot datorită soluției constructive (aspect drăguț, dar nepractic), eleronul spate îngheață și face imposibilă deschiderea portbagajului dacă se acumulează multă gheață pe el…trebuie spartă.

A venit iarna!

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcurșiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA515202320.901 – 09 Ianuarie
VW ID.3 – 1st edition
Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (l/100km)Perioada
URBAN/EXTRA5692350338.301 – 09 Ianuarie
VW ARTEON 2.0 TDI – 4Motion

2 Responses

  1. Claudiu spune:

    „Săptămâna 3-10 ianuarie am parcurs 182 km doar urban, căldura pe 22, doar drumuri scurte, consum de 24,7 kWh/100 km. Am încărcat mașina în 7 ianuarie până la 100%, iar acum ajuns la stație cu 20 % după ce am parcurs 99km 😀 ”

    Un lucru care cred ca nu apare e consumul cu preincalzirea habitaclului.
    Daca s-a consumat 80% pe 100 km rezulta un consum real de 45×80%=36lwh/100km in perioda 7-10 ianuarie.

  2. Claudiu spune:

    Un motiv important al acestui consum mare este preincalzirea automata a bateriei de fiecare data cand scade sub 7 grade.
    Am inteles ca urmeaza un update in martie prin care sa rezolve aceasta problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.