Pentru automobiliștii mai puțin convinși că viitorul este electric și a început de câțiva ani buni, am sugerat întotdeauna primul pas în noul univers cu un automobil mic, „de oraș”.
Rațiunea pentru servirea acestui aperitiv electric este bugetul mai mic de achiziție, mai ales în cazul unor modele second hand. Bugetul mic vine însă cu numeroase avantaje, prin care noul venit în viitorul auto începe să aprecieze economicitatea, simplitatea condusului și confortul unui automobil electric, mai ales datorită pre-încălzirii sau răcirii (indiferent unde este parcat), dar și absenței zgomotului, mirosului și vibrațiilor motorului termic.





După câteva luni, sau ani, fiecare va decide dacă acest tip de deplasare, tăcută și curată, este potrivită și pentru distanțe mai lungi, când electromobilistul își asumă „plăcerea” găsirii unor stații de încărcare, libere și funcționale, într-o rețea națională în curs de dezvoltare. De altfel Marcel (Spring, Deva), Mihai (Spring, Fălticeni) și Laszlo (e-Up Cluj), demonstrează că atât Dacia Spring cat și e-Up nu sunt condamnate la limitele orașelor, Laszlo fiind la a doua excursie în străintate cu micul prieten al familiei.


Am urmărit în ultimii patru ani fenomenul tranziției spre modele mai mari și mai performante în echipa proiectului Electromobilitate și voi enumera câteva exemple pentru a sublinia ideea:
- Marius a trecut după un an, de la e-Up! la Tesla Model 3, cu care pe lângă plăcerea condusului pe distanțe lungi, a descoperit simplitatea călătoriilor internaționale din Super Charger în Super Charger, fără aplicații, complicații și planificări amănunțite în avans. Mașina va găsi următorul Super Charger în funcție de destinație și va informa câte stații sunt ocupate sau defecte.
- Darius a făcut un pas asemănător de la ZOE la Model 3.
- Ovidiu și Silviu au trecut de la Peugeot 2008 (e drept că nu este o mașină mică) la Model 3.
- Tudor este la al treilea pas, după începutul cu Ioniq (model 2019), Kona (2020) și în prezent IONIQ 5 (2021).
Alți colegi se află fie în faza planificării schimbării actualei mașini, numărul mare de km parcurși fiind unul din motive, fie în cea în care au adăugat în parcul auto personal încă un mic prieten de oraș, de obicei Dacia Spring, cum este cazul lui Paul.

Privind la bilanțul lunii iulie, explicația este simplă. Spring, Citigo și e-Up au fost din nou cele mai economice modele din echipa noastră. Prin urmare ce alte motive mai logice, sau apropiate de buzunar, pot exista, decât prețul mai mic de achiziție și costuri mai mici cu energia electrică?
Următorul pas va veni atunci când experiența personală va decide că mobilitatea electrică este forma potrivită pentru nevoile personale sau ale familiei. Gama de modele este în expansiune rapidă și majoritatea producătorilor tradiționali au lansat, sau pregătesc, a doua generație de mașini, în general mai mari, mai încăpătoare și mai potrivite unor călătorii mai lungi.
Am amintit de curând începerea livrărilor noului Renault Megane (livrat în 10 țări), dar și Nissan Ariya (imaginea din dreapta), asamblat pe aceeași platformă, și-a făcut apariția pe câteva piețe din Europa de vest. (Sursa informațiilor: EU EVs).


În direct cu proprietarii
Mihai – Spring, Fălticeni
În săptămâna 25 – 31 iulie 2022 s-au desfășurat deplasări urbane (100%).
- Total distanță: 44 km (leneveală…)
- Consum mediu: 11 kWh/100 km
- Viteza medie: 22 km/h
Am încărcat în total 10.5 kWh, gratuit, lent, Lidl Type2 cu 4.2 kW (în reprize de câte 30-45 de minute). Mașina a stat vreo 72 ore nemișcată, fără ”curenți vagabonzi”.
O ultimă lună de vară cât mai faină tuturor!
PS: Ce termene de livrare ați primit pentru un BEV, de curând? Pentru un Megane am primit 10-12 luni.
Total iulie:
Pe 1 iulie aveam 330 km în bord (SOC: 68%) Pe 31 iulie avem 1840 km în bord (SOC: 89%).
- Total distanță: 1510 km
- Total consum: 186.14 kWh
- Total cost: 22,48 lei
- 11.81 kWh (prima sesiune), 9.22 lei
- 4.88 kWh (a doua sesiune), 13,6 lei
- 16 kWh (a treia sesiune), restul gratuit.
- Total cost: 45.3 lei / 32.69 kWh. Restul de 153.45 kWh – gratuit
Rezultă un consum mediu de 12.3 kWh/100 km (cu o diferență de 31% SOC…) și un cost de 3 lei/100km.
Laszlo – Cluj
Tabela săptămânii trecute arată un consum minuscul pe contor întrucât am plecat de acasă spre Budapesta, în cea de a doua călătorie pe acest traseu, cu 70% SOC rămas de săptămâna anterioară.

La Oradea am încărcat o oră până la 91%, la Szolnok 1500ft, la Budapesta pana la 77%, din nou la Szolnok 3500ft, iar la Oradea la întoarcere pana la 85%, dar aparatul a fost defect și nu m-am putut conecta cu mobilul (nu am loguri).
Drumul a fost aproximativ identic cu cel de data trecută. Am făcut 819 km, am încărcat de 62.5 lei.
Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara
Urmărind coloana consumului de energie pentru climatizare (A/C), este ușor de văzut că cea mai caldă zi (26 iulie), când temperatura a atins 36 C la Timișoara, a însemnat și cel mai mare consum de energie pentru confortul pasagerilor, care a dus la cel mai ridicat consum mediu din întreaga săptămână (10.2 kWh/100km).
Marcel – Spring, Deva
Dacia Spring de Deva:
- kilometri parcurși: 913 km;
- consum: 11,3 kWh/100km;
- costuri: 0 lei;
- viteza medie: 47,5 km/h

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.