De câte dovezi avem nevoie? și săptămâna #18 în echipa Kona

Săptămâna #18 ne trece fără prea mult tam-tam în luna mai sau florar, cum se mai numește tradițional, care continuă perioada foarte bună de consum pentru mașinile electrice. Vedem mai jos detalii.

De câte dovezi avem nevoie?

Revine des întrebarea: „Sunt cu adevărat mai curate, mai prietenoase cu mediul mașinile electrice?”

S-a răspuns de multe ori la această întrebare, dar scepticii revin și aduc de multe ori în discuție Polonia și energia sa mai puțin prietenoasă cu mediul. Se scot din sertare diferite studii, care dovedesc că ar fi posibil să pui semnul egal între motorizările pe combustie si cea electrică.

Curios am cerut celor de la Hyundai sa-mi spună care e amprenta de CO2 a #koniței la momentul ridicării de la dealer. Evident nu am un răspuns încă, dar voi încerca să-l obțin. Până la un calcul bazat pe informații obținute în mod independent avem un articol din care să ne extragem datele necesare. Graficul de mai jos este elocvent:

Producția mașinii electrice și a bateriei, dar și utilizarea acestei mașini vor elibera 75 gCO2/km în atmosferă. În schimb o mașină tradițională va emite peste 246 gCO2/km la care se adaugă poluanții suplimentari sintetizați în combustibili și în uleiurile consumate zilnic.

Vă puteți juca și cu acest calculator propus de T&E (transportenvironment.org). Eu am obținut rezultatele alăturate la o comparație între o electrică și un VW Golf produs în 2022. -69% chiar dacă electrica a pornit la drum cu un surplus de 60% la amprenta de CO2.

Verdictul este evident, iar în timp ce guvernele vor crește investițiile în energie verde și discrepanța între cele 2 soluții de mobilitate va crește.

Așadar, revenim la întrebare: De câte dovezi avem nevoie?

De toate, ar zice amuzat un prieten! Ne amuzăm, dar realitatea de la ultimele întâlniri e că oamenii nu mai sunt contrariați sau vehemenți și s-au obișnuit cu electricele. Doar pe marele internet, în spatele tastaturii mai găsim resurse interminabile de sceptici 🙃

Săptămâna #18

#konițele parcurg distanțe considerabile în fiecare lună. Datele pentru săptămâna #18 se observă în tabelul alăturat. Peste 4.600 km cu un consum mediu de 13.4 kWh/100km.

Vom vedea în pozele de la bord captate de colegi cum odometrele sunt toate la peste 10.000 km. Chiar și achizițiile cele mai recente sunt dincolo de această distanță parcursă.

#konașii sunt sincronizați cu spusele lui George (DB) din ultimul articol:

De când am renunțat la Spring și am trecut la Kona, apetitul familiei pentru călătorii tot mai lungi a crescut. Așa că, am decis să mergem cu copiii în minivacanța de 1 mai într-o zonă pe care nu o cunoșteau: partea de nord și de est a României.

Dacă urmărim linia roșie care reprezintă #konița roșie din Târgoviște este din ianuarie pe un trend descendent de consum.

Sunt zece săptămâni de scădere continuă după cum se vede în graficul consumului mediu săptămânal. Mai jos graficul domeniului de consum Kona și informațiile primite direct de la #konași.

Titus (SB)

Săptămâna 28-05.05

 • distanță: 615 km
 • consum mediu: 15,4 kWh/100km
 • cost: 50 ron

Daniel (CJ)

În săptămâna 29 aprilie – 5 mai pentru Kona avem următoarele date:

 • 303 km parcurși
 • consum mediu: 11,6 kWh/100km
 • cost încărcări: 0 lei
 • ~40kwh încărcați

Florinel (TM)

Săptămâna 29 aprilie – 5 mai am parcurs 177,5  km cu un consum de 12,6  KWh/100 km. Am încărcat 25,35 de KWh acasă la suma totală de 20,28 lei.

Gabriel (MS)

Săptămâna #18 a arătat așa:

 • distanță parcursa: 1048.5 km
 • consumul mediu: 11.8 kWh/100 km
 • încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri.

Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:

 • Naveta: Luni – Marți
 • Un drum pe Valea Oltului + Un drum la Cetatea Trascăului + Drumuri pe la neamuri.

George (DB)

Am parcurs în această săptămână 1070 km. Consumul mediu general a fost de 13,6 kWh/100 km, cu 11,9 kWh/100 km pe ultimii 320 km.

Am încărcat în această săptămână 111 kWh, dintre care:

 • 61 kWh de la stații publice (cost 131 lei)
 • 50 kWh de acasă, din fotovoltaic, cu cost 0.

Marius (CS)

Săptămâna 29 aprilie – 5 mai 2024

O săptămână cu un număr de 729,4 km parcurși. Consum 15,0 kWh/100km.

Încărcări acasă nemonitorizate.

Dani (AR)

Perioada: 29.04 – 05.05

 • Km parcurși : 664,6 km
 • Consum mediu : 12.9 kWh/100km
 • Cost încărcare: 0 lei
 • Total cost/luna: 73 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.